Μενού
xrimata bretania.jpg
Γυναίκα κρατά νόμισμα βρετανικής λίρας και το πορτοφόλι της. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ, ο αριθμός των πρόωρων θανάτων (κάτω των 75 ετών) ενδέχεται να αυξηθεί σχεδόν κατά 6,5% λόγω της κρίσης του κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο πληθωρισμός καλπάζει το τελευταίο διάστημα. Κατά την ίδια μελέτη υπάρχει κίνδυνος «η κρίση να συντομεύσει τις ζωές και να διευρύνει σημαντικά τα χάσματα πλούτου και υγείας μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Σύμφωνα με όσο δημοσίευσε το περιοδικό, «περισσότερο κινδυνεύουν οι άνθρωποι που προέρχονται από ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς θα πληγούν τέσσερις φορές περισσότερο από ότι τα περισσότερο ευνοημένα». Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στον πληθωρισμό, που βρίσκεται σε «επίπεδα τα οποία δεν έχουν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970».

Έφτασε στο 6,7%

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο 6,7% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, ελαφρώς μειωμένος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά παραμένει στο υψηλότερο ποσοστό, ανάμεσα στις χώρες της G7.

«Τα φτωχότερα νοικοκυριά έχουν πληρώσει το τίμημα, καθώς ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους στην ενέργεια, το κόστος της οποίας έχει εκτοξευθεί», αναφέρει η μελέτη. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τον Ιούνιο, μια μελέτη του πανεπιστημίου του Σάσεξ έδειξε ότι η πείνα έχει γίνει «η νέα νόρμα» για εκατομμύρια Βρετανούς.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.