Μενού
glypta parthenona
Γλυπτά του Παρθενώνα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο Πίτερ Χιγκς, αυθεντία στις αρχαιότητες, είναι ο υπάλληλος του Βρετανικού Μουσείου που απολύθηκε αφού κατηγορήθηκε ότι έκλεψε αντικείμενα που χρονολογούνται από το 1.500 π.Χ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, ο άνδρας που κατηγορείται για την κλοπή είναι ένας ανώτερος έφορος που εργαζόταν στο μουσείο επί 30 χρόνια. Ο ίδιος κατείχε τη θέση του επιμελητή των πολιτισμών της Μεσογείου, είναι αυθεντία στις αρχαιότητες και έχει γράψει βιβλία που συνοδεύουν ορισμένες από τις σημαντικότερες εκθέσεις του μουσείου.

Η οικογένειά του έχει διατείνεται για την αθωότητα του ι και δήλωσε ότι πιστεύει ότι θα «καθαρίσει» το όνομά του. Ο 56χρονος Χιγκς, πατέρας δύο παιδιών, εργαζόταν στο μουσείο από το 1993, αλλά έχασε τη δουλειά του όταν κατηγορήθηκε για κλοπή αντικειμένων, μεταξύ των οποίων κοσμήματα από χρυσό, ημιπολύτιμους λίθους και γυαλί, που χρονολογούνταν από το 1.500 π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ..

Τα αντικείμενα εξαφανίστηκαν από τα θησαυροφυλάκια του μουσείου επί σειρά ετών και ορισμένα από αυτά είχαν εμφανιστεί προς πώληση στο eBay ήδη από το 2016.

«Έχει χάσει κάθε εμπιστοσύνη στο μουσείο»

Ο Γκρεγκ Χιγκς, 21 ετών, μεγαλύτερος γιος του Πίτερ, δήλωσε στην Telegraph: «Είναι με την οικογένειά του αυτή τη στιγμή για λίγη υποστήριξη, επειδή ήταν πολύ δύσκολο να χάσουμε το μισό εισόδημά μας αρκετά ξαφνικά. Σε αυτό το σημείο δεν τον ενδιαφέρει καν τι σκέφτονται οι άνθρωποι γι' αυτόν, απλά θέλει μια ευκαιρία να ζήσει μια φυσιολογική ζωή».

Παράλληλα, ο γιος του πρώην εργαζόμενου του Βρετανικού Μουσείου αναφέρει: «Μερικές φορές φτάνεις σε εκείνο το σημείο όπου ακόμα και αν είσαι αθώος, θα προτιμούσες να μη σου μιλάνε όλοι συνέχεια γι' αυτό, τουλάχιστον από το μουσείο. Έχει χάσει κάθε εμπιστοσύνη στο μουσείο».

«Το μόνο πράγμα που είπε ήταν ότι πληγώθηκε πραγματικά από το γεγονός ότι ακόμη και αν οι συνάδελφοί του μπορούσαν να τον υποστηρίξουν, μάλλον δεν θα τους επιτρεπόταν» είπε ακόμα ο γιος του Χιγκς και συνεχίζει:

«Πιθανώς δεν θέλει να βάλει τους συναδέλφους του σε μπελάδες. Έχει πολλούς σπουδαίους φίλους εκεί. Πάντα συμμετείχε πολύ, πήγαινε στα χριστουγεννιάτικα πάρτι κάθε χρόνο. Πέρασα πολύ χρόνο εκεί μεγαλώνοντας. Κάθε λίγους μήνες πηγαίναμε και επισκεπτόμασταν τον μπαμπά στη δουλειά και ενοχλούσαμε όλους τους συναδέλφους του στη δουλειά. Ήταν πραγματικά ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής μας και δεν ήταν κάτι που περιμέναμε ποτέ να αλλάξει».

«Τον έβλεπα να παλεύει με τα χρήματα σε όλη του τη ζωή»

Ο Γκρεγκ, ο οποίος εργάζεται σήμερα ως ναυαγοσώστης σε πισίνα, δήλωσε ότι δεν ήθελε να πάει στο πανεπιστήμιο, καθώς είχε δει τον πατέρα του να παλεύει με τα χρήματα σε όλη του τη ζωή.

«Δεν ήταν σούπερ εύκολο πριν, επειδή θα πίστευε κανείς ότι οι ειδικοί του κόσμου θα πληρώνονταν λίγο περισσότερο από ό,τι πληρώνονται, αλλά ένα διδακτορικό δεν σημαίνει τα πάντα. Γι' αυτό δεν πήγα στο πανεπιστήμιο, γιατί τον είδα να παλεύει με τα χρήματα σε όλη του τη ζωή», είπε. 

«Δεν θέλω να ακολουθήσω την πανεπιστημιακή οδό, θέλω απλώς να δουλεύω, να αποταμιεύω και να είμαι υπεύθυνος με τα χρήματα. Να δοκιμάσω αυτή την προσέγγιση», αναφέρει επίσης ο γιος του πρώην υπαλλήλου του Βρετανικού Μουσείου.

Και πρόσθεσε: «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι από τη δική μας οπτική γωνία δεν νομίζω ότι όλα αυτά ήταν πολύ δίκαια. Το όνομά του έχει συρθεί εντελώς στη λάσπη και έχει δαιμονοποιηθεί».

«Νομίζω ότι ήταν στις 5 Ιουλίου που του δόθηκε η ειδοποίηση». «Νομίζω ότι βρισκόταν υπό έρευνα εδώ και καιρό, αλλά για να είμαι ειλικρινής, δεν το είπε σε κανέναν μας μέχρι την ημέρα που συνέβη», ανέφερε ακόμα ο Γκρεγκ.

«Τεράστιο σοκ»

Ο 21χρονος, ο οποίος έλειπε με τη φίλη του όταν έμαθε ότι ο πατέρας του είχε απολυθεί, είπε: «Ήταν ένα τεράστιο σοκ, επειδή ο πατέρας μου είχε αυτή τη δουλειά για 35 χρόνια, και μετά γυρνώντας από τις διακοπές να τους βλέπει όλους τόσο συντετριμμένους. Ήταν φρικτό». 

Συνέχισε λέγοντας: «Είχε αγαπήσει τη δουλειά του για τόσο καιρό, ήταν καταπληκτικός σε αυτήν- εξέδιδε βιβλία και μόλις πρόσφατα έκανε εκθέσεις γι' αυτά σε άλλες χώρες. Πρόσφατα πήγε σε μια ανασκαφή στην Τουρκία, οπότε δεν θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι συνέβαινε κάτι. Και τότε μια μέρα όλα άλλαξαν».

«Δεν τα πηγαίνει και πολύ καλά από τότε που συνέβη. Είναι πραγματικά λυπηρό να τον βλέπω να είναι τόσο αναστατωμένος όλη την ώρα γι' αυτό. Δεν τον είχα δει ποτέ να κλαίει πριν από αυτό. Είναι συντετριμμένος, πραγματικά», ανέφερε επίσης ο Γκρεγκ.

Επιμελητής δεκάδων αντικειμένων από την αρχαία Ελλάδα

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Greek Herald πέρυσι, ο κ. Higgs είπε ότι οι τακτικές επισκέψεις στο Βρετανικό Μουσείο με τους γονείς του όταν ήταν παιδί είχαν εξάψει τη φαντασία του.

Εκείνη την εποχή επιμελούνταν μια έκθεση με 178 αντικείμενα από την αρχαία Ελλάδα και είπε στην εφημερίδα: «Θέλαμε η έκθεση να αφηγηθεί μια ιστορία για πραγματικούς ανθρώπους και τις φιλοδοξίες τους στη ζωή και τον θάνατο. Αυτό βοηθάει τους σημερινούς θεατές να ασχοληθούν περισσότερο με αυτούς τους ανθρώπους που έζησαν πριν από τόσο πολύ καιρό».

Υπενθυμίζεται ότι το Βρετανικό Μουσείο ενημερώθηκε πριν από τρία χρόνια ότι μέλος του προσωπικού πουλούσε κλεμμένα αντικείμενα στο eBay

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.