Μενού
Κούρδοι έτοιμοι για συμφωνία με την Τουρκία
Κούρδοι έτοιμοι για συμφωνία με την Τουρκία | ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA
  • Α-
  • Α+

Η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την ομαλή πρόοδο προς μια χώρα «απαλλαγμένη από την τρομοκρατία», μετά την ανακοίνωση από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) της διάλυσής του, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Σε ανάρτησή του στο X, ο διευθυντής Φαχρετίν Αλτούν αναφέρει πως η διαδικασία αυτή δεν είναι βραχυπρόθεσμη και ρηχή και πως όλα τα βήματα θα γίνουν με ευαισθησία και διαφάνεια.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Νεσιρβάν Μπαρζανί χαιρέτισε σήμερα την απόφαση του PKK να διαλυθεί και να βάλει τέλος στον ένοπλο αγώνα του στην Τουρκία, εκτιμώντας ότι η απόφασή αυτή θα ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Διάλυση PKK: «Καταδεικνύει πολιτική ωριμότητα»

Η εν λόγω απόφαση του PKK «καταδεικνύει πολιτική ωριμότητα και ανοίγει το δρόμο για ένα διάλογο που ευνοεί τη συνύπαρξη και τη σταθερότητα στην Τουρκία και στην περιοχή», δήλωσε ο Μπαρζανί σε ανακοίνωσή του.

«Θέτει τις βάσεις για μια διαρκή ειρήνη που θα βάλει τέλος σε δεκαετίες βίας, πόνου και βασάνων», πρόσθεσε.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η αυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις προσπάθειες που έχουν στόχο να εγγυηθούν την επιτυχία «αυτής της ιστορικής ευκαιρίας».

Η οικογένεια Μπαρζανί, η οποία διοικεί το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν που βρίσκεται στην εξουσία σ' αυτή την αυτόνομη περιφέρεια του βόρειου Ιράκ, διαδραματίζει ρόλο κλειδί στις κουρδικές υποθέσεις και διατηρεί στενές σχέσεις με την Τουρκία.

Το PKK, οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας που θεωρείται τρομοκρατική από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της, διαθέτει βάσεις των μετόπισθεν στο Ιρακινό Κουρδιστάν, όπου η Τουρκία διατηρεί επίσης στρατιωτικές βάσεις και διεξάγει συχνά αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον των κούρδων μαχητών.

Το PKK ανακοίνωσε σήμερα τη διάλυσή του και το τέλος του ένοπλου αγώνα έπειτα από περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες ανταρτοπολέμου εναντίον του τουρκικού κράτους, σε απάντηση στην έκκληση που απηύθυνε στις 27 Φεβρουαρίου ο ιδρυτής και ιστορικός ηγέτης του, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται εδώ και 26 χρόνια σε απομόνωση στην Τουρκία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA