Μενού
dytiki oxthi.jpg
Παλαιστίνιοι στη Βηθλεέμ. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Στιγμές απόλυτης φρίκης βιώνουν στη Λωρίδα της Γάζας, τα τελευταία 24ωρα, άμαχοι Παλαιστίνιοι. Οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται αδιάκοπα και πλέον ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει τι θα ακολουθήσει.

Ο βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Γάζα, με πάνω από 500 νεκρούς, σύμφωνα με τη Χαμάς, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο πόλεμος στην πολύπαθη Μέση Ανατολή δεν έχει πλέον ούτε κανόνες, ούτε ηθικούς φραγμούς.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ αρνείται πως επιτέθηκε και μέσω του στρατού της χώρας, έχει ανακοινωθεί πως «ένας πύραυλος της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, εκτοξεύτηκε από νεκροταφείο και προσγειώθηκε στο χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου».

Η ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται μόλις στην αρχή της έχει σημάνει συναγερμό στις περισσότερες χώρες της Δύσης. Οι εικόνες από τη βομβαρδισμένη Γάζα, με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, σοκάρουν τον πλανήτη και γεννούν νέους προβληματισμούς.

Μέχρι που θα φτάσει η επιχειρησιακή δράση του ισραηλινού στρατού; Τι θα συμβεί αν πραγματοποιηθεί χερσαία εισβολή στην περιοχή; Πως θα εξασφαλιστεί η μη εμπλοκή των αμάχων;

Διεθνείς αναλυτές δυσκολεύονται να απαντήσουν ξεκάθαρα στα παραπάνω ερωτήματα, αφού όλα συνηγορούν στο ότι βρισκόμαστε προ των πυλών ενός πρωτοφανούς αιματοκυλίσματος.

Αγωνία για τη Δυτική Όχθη

Εκτός από τη Λωρίδα της Γάζας, πάντως, οι Ισραηλινοί έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στη Δυτική Όχθη, ένα πεδίο ωμής βίας και συγκρούσεων με συνεχείς επιθέσεις και συγκρούσεις. Μάλιστα, το 2003 και 2004 η βία στη Δυτική Όχθη άφησε πίσω της αναρίθμητους τραυματίες και νεκρούς, όπως και κατεστραμμένες περιουσίες πολιτών.

To CIA World Fact Book αναφέρει ότι η Δυτική Όχθη εκτιμάται πως τον Ιούλιο του 2009 είχε 2.461.267 κατοίκους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην περιοχή ζουν 187.000 Ισραηλινοί έποικοι και περί τους 177.000 στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Η περιοχή κηρύχθηκε από παλαιστινιακές οργανώσεις ως μέρος του κράτους της Παλαιστίνης.

δυτική όχθη
Θρήνος στη Δυτική Όχθη για θάνατο από ισραηλινά πυρά το 2022. | Shutterstock

«Στη Δυτική Όχθη, ο τρόμος αναμειγνύεται με τον φόβο για το τι πρόκειται να έρθει», σημειώνει σε άρθρο της η Dalia Hatuqa στο politico.com.

Μετά την ισοπέδωση της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια, «ο φόβος και μια απόκοσμη αίσθηση ανησυχίας έχουν διαποτίσει τη Δυτική Όχθη. Το ηθικό είναι χαμηλό. Η φασαρία για την οποία είναι γνωστή η Ραμάλα έχει σβήσει. Οι στίχοι του Κορανίου που συνήθως προορίζονται για πένθος βουίζουν ακόμη και στα καταστήματα, αντικαθιστώντας τη συχνά ζωντανή μουσική».

«Αναρωτιούνται οι κάτοικοι»

«Μεταξύ των κατοίκων της Δυτικής Όχθης, το σοκ στην κλίμακα της βίας παρέμεινε για μέρες. Πολλοί εξακολουθούν να επεξεργάζονται τις ειδήσεις και αναρωτιούνται σε τι θα οδηγήσει όλο αυτό, ποια θα είναι η μοίρα της Γάζας, και τελικά, και η δική τους», περιγράφει η Dalia Hatuqa.

Η ίδια, μίλησε με ανθρώπους στη Δυτική Όχθη και μοιράστηκε μέσω του άρθρου της όσα αποκόμισε: «Μιλώντας στους ανθρώπους, ανάμεικτα συναισθήματα ήταν εμφανή: θλίψη για όσους σκοτώθηκαν και στις δύο πλευρές του φράχτη αναμεμειγμένη με φόβο για το μέγεθος της καταστροφής που θα συμβεί τις επόμενες μέρες, αν όχι εβδομάδες ή μήνες. «Το σημαντικό είναι να τερματιστεί ο πόλεμος και να τερματιστούν οι θάνατοι αμάχων. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει τελικά να τελειώσει η κατοχή και η πολιορκία», είπε ένας φίλος, επαναλαμβάνοντας ένα συναίσθημα που συμμερίζονται πολλοί άλλοι».

«Η βία εισχωρεί στη Δυτική Όχθη»

Ήδη, η βία εισχωρεί και στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το politico.com. Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Χεβρώνα και η Νάμπλους, Ισραηλινοί έποικοι, οπλισμένοι έχουν ορμήσει, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιους (έναν που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου) και πυρπολώντας σπίτια και αυτοκίνητα. Τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη έχουν σκοτωθεί από το Σάββατο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.

«Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Η κατεχόμενη Δυτική Όχθη υπό υψηλή ένταση», σημειώνει η lemonde.fr. «Αύξηση της βίας στη Δυτική Όχθη μετά την επίθεση της Χαμάς κατά των Ισραηλινών», τονίζει η ιστοσελίδα της Wall Street Journal.

Δυτικά του ποταμού Ιορδάνη - Ο χάρτης της Δυτικής Όχθης

Το όνομα Δυτική Όχθη είναι μετάφραση αραβικού όρου, που δηλώνει την περιοχή η οποία βρίσκεται στη δυτική πλευρά του ποταμού Ιορδάνη και καταλήφθηκε το 1948,ενώ προσαρτήθηκε το 1950 από το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας. Αυτή η προσάρτηση θεωρήθηκε ευρέως παράνομη και αναγνωρίστηκε μόνο από το Ιράκ, το Πακιστάν και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η παλαιστινιακή κοινή γνώμη αντιτίθεται στην παρουσία του ισραηλινού στρατού και εποίκων στη Δυτική Όχθη ως παραβίαση του δικαιώματός τους στο κράτος και την κυριαρχία.

Η ισραηλινή προσέγγιση χωρίζεται σε διάφορες απόψεις:

  • Πλήρης ή μερική αποχώρηση από τη Δυτική Όχθη με ελπίδες ειρηνικής συνύπαρξης σε χωριστά κράτη (μερικές φορές αποκαλείται η θέση « γη για την ειρήνη »). (Σε μια δημοσκόπηση του 2003, το 76% των Ισραηλινών υποστήριξε μια ειρηνευτική συμφωνία βασισμένη σε αυτή την αρχή).
  • Διατήρηση στρατιωτικής παρουσίας στη Δυτική Όχθη για τη μείωση της παλαιστινιακής τρομοκρατίας με αποτρεπτικά ή με ένοπλη επέμβαση, ενώ παραιτείται κάποιου βαθμού πολιτικού ελέγχου.
  • Προσάρτηση της Δυτικής Όχθης λαμβάνοντας υπόψη τον παλαιστινιακό πληθυσμό με υπηκοότητα της Παλαιστινιακής Αρχής με άδεια παραμονής στο Ισραήλ σύμφωνα με το Ειρηνευτικό Σχέδιο Έλον.
  • Προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και αφομοίωση του παλαιστινιακού πληθυσμού σε ισραηλινούς πολίτες.
  • Μεταφορά του παλαιστινιακού πληθυσμού της Ανατολικής Ιερουσαλήμ (μια δημοσκόπηση του 2002 στο αποκορύφωμα της Ιντιφάντα του Al-Aqsa βρήκε το 46% των Ισραηλινών υπέρ της μεταφοράς κατοίκων της Ιερουσαλήμ από την Παλαιστίνη).
δυτική όχθη
Ο χάρτης της Δυτικής Όχθης. | Shutterstock

Δυτική Όχθη: Δημογραφικά στοιχεία

Τον Δεκέμβριο του 2007, μια επίσημη απογραφή που διεξήχθη από την Παλαιστινιακή Αρχή διαπίστωσε ότι ο Παλαιστινιακός Αραβικός πληθυσμός της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ήταν 2.345.000. Η Ισραηλινή Πολιτική Διοίκηση ανέφερε τον αριθμό των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη σε 2.657.029 τον Μάιο του 2012.

Το πιο πυκνοκατοικημένο τμήμα της Δυτικής Όχθης είναι μια ορεινή περιοχή, όπου βρίσκονται οι πόλεις Ιερουσαλή, Ναμπλούς, Ραμάλα, αλ -Μπιρέ, Τζενίν, Βηθλεέμ, Χεβρώνα και Γιάττα, καθώς και ισραηλινοί οικισμοί.

Η Ραμάλα, αν και με λιγότερο πληθυσμό σε σύγκριση με άλλες μεγάλες πόλεις, λειτουργεί ως οικονομικό και πολιτικό κέντρο για τους Παλαιστίνιους. Κοντά στη Ραμάλα, η νέα πόλη Rawabi είναι υπό κατασκευή. Η Τζενίν στον βορρά και είναι η πρωτεύουσα της βόρειας Δυτικής Όχθης και βρίσκεται στο νότιο άκρο της κοιλάδας Τζεζρεέλ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA