Μενού
karxarias
Καρχαρίας | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η Φλόριντα των ΗΠΑ είναι γνωστό πως έχει γίνει «διάδρομος» για τη διακίνηση ναρκωτικών από χώρες της νότιας Αμερικής και πιο συγκεκριμένα για τη μεταφορά της κοκαΐνης στα βόρεια της χώρας. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως αρκετά από τα δεμάτια με τη λευκή σκόνη καταλήγουν στα νερά της πολιτείας, με αποτέλεσμα να την καταναλώνουν καρχαρίες.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, μάλιστα, οι «καρχαρίες φέρεται να κάνουν πάρτι με το ναρκωτικό που καταλήγει στο βυθό του ωκεανού από διακινητές ναρκωτικών». Πιο συγκεκριμένα, σε νέο ντοκιμαντέρ για την εκπομπή Shark Week του Discovery Channel, ο θαλάσσιος εμπειρογνώμονας, Τομ Χιρντ, εξέτασε κατά πόσον οι καρχαρίες στην περιοχή θα μπορούσαν να έχουν επηρεαστεί από ναρκωτικά, τα οποία συχνά ρίχνουν στο νερό οι λαθρέμποροι ναρκωτικών, για να αποφύγουν τον εντοπισμό, και συνεπώς τη σύλληψη

Παρατήρησαν παράξενη συμπεριφορά

Ο Χιρντ και η ομάδα ερευνητών του παρατήρησαν παράξενη συμπεριφορά και κίνηση μεταξύ των καρχαριών και διαπίστωσαν μάλιστα ότι, όταν έριξαν στο νερό ένα «πακέτο κοκαΐνης» που έμοιαζε με το ναρκωτικό, τα ψάρια έσπευσαν προς το μέρος του και το δάγκωσαν.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες από το livescience, παρατηρήθηκε μια παράξενη κίνηση όταν κολυμπούσαν τα ζώα, καθώς φαίνεται να κινούνταν κάπως λοξά.

Ο Χιρντ, επίσης, δήλωσε ότι η παράξενη συμπεριφορά θα μπορούσε να έχει προκληθεί από κάποιο τραυματισμό ή «ίσως από κάποια χημική ανισορροπία, που ενδεχομένως να προέκυψε από κάποια ναρκωτική ουσία».

Οι Χιρντ και Φανάρα, προκειμένου να διαπιστώσουν τι έχει συμβεί, έφτιαξαν στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ πακέτα που έμοιαζαν με αληθινά δέματα κοκαΐνης και τα έριξαν στο νερό από ένα ελικόπτερο. Τότε ήταν, που είδαν ότι οι καρχαρίες να κατευθύνονται κατευθείαν στα πακέτα και να τα δαγκώνουν.

Ένας καρχαρίας μάλιστα άρπαξε ένα και κολύμπησε μαζί του, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ.

«Πιστεύω πως έχουμε απλώς ένα πιθανό σενάριο για το πώς μπορεί να συμπεριφέρεται ένας καρχαρίας εάν καταναλώσει κοκαΐνη», σημειώνει ο Χίρντ και προσθέτει: «Τους δώσαμε αυτό που πιστεύω ότι είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα. Πήρε φωτιά το μυαλό τους. Ήταν τρελό».

«Όμως πραγματικά δεν έχουμε ιδέα τι θα μπορούσε να κάνει η κοκαΐνη στον καρχαρία», είπε ο Χιρντ στο Live Science, προσθέτοντας ότι από την περιορισμένη μελέτη που έχει γίνει, διαφορετικά ψάρια φαίνεται να αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους στην ίδια χημική ουσία. Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες απαιτείται περαιτέρω έρευνα, όμως τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA