Μενού
robert menendez - syzygos
Ρόμπερτ Μενέντεζ και Ναντίν Αρσλανιάν | Getty Images
  • Α-
  • Α+

Για διαφθορά κατηγορούνται ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ, Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ, και η σύζυγός του. Σύμφωνα με το Reuters, το ζεύγος κατηγορείται για δωροδοκία που σχετίζεται με τις επαφές που είχε με τρεις επιχειρηματίες από την Πολιτεία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς.

Η εισαγγελία των ΗΠΑ στο Μανχάταν κατηγορεί τον Μπομπ Μενέντεζ και τη σύζυγό του ότι δέχθηκαν χιλιάδες δολάρια με αντάλλαγμα να χρησιμοποιήσουν την επιρροή του ως γερουσιαστή για να προστατεύσουν τους επιχειρηματίες, οι οποίοι επιδίωκαν να αυξήσουν τα κέρδη τους και να ωφελήσουν την κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι οι δωροδοκίες περιλάμβαναν μετρητά, χρυσό, πληρωμές για υποθήκη σπιτιού, αποζημίωση για θέση εργασίας με ελάχιστες απαιτήσεις, ένα πολυτελές όχημα και άλλα αντικείμενα αξίας.

Ο Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν στο Νιου Τζέρσεϊ για αποδοχή ιδιωτικών πτήσεων, προεκλογικών συνεισφορών και άλλων δωροδοκιών από πλούσιο προστάτη με αντάλλαγμα διάφορες χάρες, αλλά η δίκη του 2017 έληξε σε αδιέξοδο των ενόρκων. Βρίσκεται στη Γερουσία από το 2006.

Ο Μενέντεζ και η σύζυγός του αντιμετωπίζουν από τρεις ποινικές κατηγορίες ο καθένας. Οι εισαγγελείς επιδιώκουν να καταπέσουν περιουσιακά στοιχεία του Μενέντεζ, μεταξύ των οποίων το σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϊ, μια Mercedes-Benz του 2019 και περίπου 566.000 δολάρια σε μετρητά, ράβδους χρυσού και κεφάλαια από τραπεζικό λογαριασμό.

«Προσπαθούν να με φιμώσουν και να σκάψουν τον πολιτικό τάφο μου»

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πριν από λίγο ήρθε και η απάντηση του γερουσιαστή Μενέντεζ σε όλα αυτά. Υποστηρίζει ότι «για χρόνια παρασκηνιακές δυνάμεις προσπαθούν επανειλημμένως να φιμώσουν τη φωνή μου και να σκάψουν τον πολιτικό τάφο μου.

Εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη μία εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον μου. Αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτή την εκστρατεία απλά δεν μπορούν να δεχθούν ότι ένας Ελληνοαμερικανός πρώτης γενιάς με ταπεινή καταγωγή θα μπορούσε να γίνει γερουσιαστής και να υπηρετεί τη χώρα με εντιμότητα.

Ακόμη χειρότερα, με βλέπουν ως εμπόδιο στους ευρύτερους πολιτικούς στόχους τους. Με έχουν κατηγορήσει ψευδώς στο παρελθόν. Έχω σταθεί εγώ ακλόνητος απέναντι σε δικτάτορες από όλο τον κόσμο, στο Ιράν, την Κούβα, την Τουρκία και αλλού.

Παραμένω προσηλωμένος στη συνέχιση αυτής της σημαντικής δουλειάς. Καλώ τους φίλους μου και τους υποστηρικτές μου και την κοινότητα που μας στηρίζει γενικότερα, να αφυπνιστεί. Ας θυμηθούν ότι και τις άλλες φορές εισαγγελείς έκαναν λάθος. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το θέμα θα λυθεί επιτυχώς».

Η αντίθεση στην πώληση F-16 στην Τουρκία και η Κύπρος

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπομπ Μενέντεζ αντιτίθεται στην πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. Παρόλα αυτά, πριν περίπου δύο μήνες, δήλωσε ότι συνεχίζει να διατηρεί τις ανησυχίες του για την Τουρκία, αναγνώρισε όμως καταγράφεται προσωρινή «κάμψη» της «επιθετικότητάς» της «έναντι των γειτόνων της».

Ο ίδιος πραγματοποίησε στα τέλη Αυγούστου επίσκεψη στην Κύπρο, ενώ αναφέρθηκε και στις επιθέσεις των Τουρκοκυπρίων εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην ουδέτερη ζώνη της Πύλας, λέγοντας ότι οι εργασίες που διεξάγονταν στην περιοχή δεν είχαν την απαραίτητη άδεια.

Είπε ακόμη πως η πρόταση του Ερντογάν για εποικισμό του Αμμοχώστου παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, κάτι που οι ΗΠΑ και η ΕΕ καταδικάζουν σθεναρά, ενώ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο θα καταδικάζει τις επιθέσεις επί κυπριακού εδάφους. Και θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε τέτοιου είδους ενέργειες είτε στα Βαρώσια είτε στην Πύλα είτε οπουδήποτε αλλού, πρόσθεσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA