Μενού
2023 Ισραήλ - Χαμάς πόλεμος
Πόλεμος στο Ισραήλ | ΑΠΕ - ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Το Κουτί της Πανδώρας φαίνεται ότι άνοιξε για τα καλά στη Μέση Ανατολή. Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, οι συνέπειες της σύγκρουσης ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς, πιθανολογείται από διεθνείς αναλυτές, ότι ενδέχεται να ανοίξουν έναν κύκλο αίματος, που δεν έχει προηγούμενο, ενώ παράλληλα δρομολογούνται κοσμογονικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή, σε ότι έχει να κάνει με τον συσχετισμό δυνάμεων.

Το Ισραήλ δηλώνει πιο αποφασισμένο από ποτέ να αφανίσει τη Χαμάς και επέλεξε να «σφυροκοπήσει» δίχως έλεος τη Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι στιγμής οι νεκροί Παλαιστίνιοι ξεπερνούν τους 1.400, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ οι εικόνες από την περιοχή προκαλούν θλίψη και σοκ. Οι πάνω από 6.000 βόμβες των Ισραηλινών που έπεσαν στη Λωρίδα, έχουν μετατρέψει σπίτια, πανεπιστήμια και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα σε σωρούς από μπάζα.

Η αιφνιδιαστική επίθεση

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς, κυρίως σε κιμπούτς που συνορεύουν με τη Λωρίδα της Γάζας. Επιπλέον, συνεχίζονται οι «τυφλές» πυραυλικές επιθέσεις σε πόλεις του Ισραήλ, ενώ η Δύση εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τις εικόνες φρίκης, που άφησαν πίσω τους οι μαχητές της Χαμάς. Οι θηριωδίες με θύματα άμαχο πληθυσμό (1.000 νεκροί Ισραηλινοί) και οι απαγωγές μονοπωλούν το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Γιατί τώρα;

Τι ήταν αυτό όμως που προκάλεσε την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς; Γιατί τώρα; Το reader.gr επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα για τα αίτια που οδήγησαν στις δραματικές εξελίξεις.

Κομβικό ρόλο στην απόφαση της Χαμάς να εξαπολύσει επίθεση, έχει, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, η ιστορική συμφωνία που ήταν στα σκαριά ανάμεσα σε Ισραήλ και Σαουδική Αραβία.

Η δήλωση του Μπλίνκεν

Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στο CNN προ ημερών ότι το κίνητρο της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ θα μπορούσε εν μέρει να ήταν να παρεμποδίσει την πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στις 22 Σεπτεμβρίου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου από το βήμα του ΟΗΕ, η χώρα του και η Σαουδική Αραβία βρίσκονταν κοντά σε μια ιστορική συμφωνία.

blinken netanyahu.jpg
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Άντονι Μπλίνκεν. | AP

Η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να αναγνωρίσει το Ισραήλ, προκειμένου η χώρα του να αποκομίσει μεγάλα οικονομικά οφέλη και όχι μόνο: Ζητούσε, παράλληλα, σε αντάλλαγμα, βοήθεια για την ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος.

Από την άλλη πλευρά, ο Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει γη για τους Παλαιστίνιους, ώστε να οικοδομήσουν ένα βιώσιμο κράτος.

Το nbcnews.com αναφέρει σε άρθρο του ότι η πυρπόληση της παραπάνω συμφωνίας τέθηκε ως στόχος από τη Χαμάς, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών, τον οποίο δεν κατονομάζει.

Και κάπου εκεί έρχεται η εμπλοκή της Τεχεράνης. «"Το Ιράν επιδιώκει να ασκήσει πίεση στον αδυσώπητο εχθρό του, το Ισραήλ με αυτή την επίθεση", δήλωσε ο απόστρατος ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ», αναφέρεται στο nbcnews.com.

Ο ρόλος του Ιράν

Σύμφωνα με το time.com «ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Ιράν στην περιοχή είναι η Σαουδική Αραβία με στρατιωτικές, διπλωματικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές εχθρότητες να το χωρίζουν».

«Η προοπτική της αναγνώρισης της ισραηλινής κυριαρχίας από τη Σαουδική Αραβία μετά από 75 χρόνια κρατικής υπόστασης θα υπονόμευε τη φωνή του Ιράν στον ισλαμικό κόσμο, ενώ ένωνε δύο από τους εχθρούς του Ιράν. Το Ιράν ήταν πάντα ο μοναδικός μεγαλύτερος χορηγός της Χαμάς, παρέχοντας το 70% της χρηματοδότησης για τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο, εκτός από τη στρατιωτική εκπαίδευση και την ανθρωπιστική βοήθεια».

«Είναι πολύ απίθανο η εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ να μπορούσε να συμβεί χωρίς τουλάχιστον τη σιωπηρή υποστήριξη από το Ιράν, το καθεστώς του οποίου γιόρταζε ανοιχτά τις επιθέσεις στο Ισραήλ το Σάββατο με αυτοσχέδια πυροτεχνήματα και φεστιβάλ», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του Time.

Να σημειωθεί ότι η Χαμάς, που ονόμασε την επιχείρησή της «Πλημμύρα της Αλ-Ακσα», τη συνέδεσε με τις πρόσφατες «προκλήσεις» των ισραηλινών θρησκευτικών εξτρεμιστών και εποίκων στο τέμενος Αλ-Ακσα, ιερό για όλους τους μουσουλμάνους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA