Μενού
Στρατός του Ισραήλ
Στρατός του Ισραήλ | AP Photos
  • Α-
  • Α+

To CNN, σε άμεση ανάλυσή του για την απόφαση του στρατού του Ισραήλ να αποσύρει τα χερσαία στρατεύματά του από το νότιο κομμάτι της Λωρίδας της Γάζας, εξηγεί γιατί η απόφαση ελήφθη σήμερα, σχεδόν έξι μήνες από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς.

Υπενθυμίζεται πως ο νέος γύρος συρράξεων στην πολυπαθή Λωρίδα της Γάζας ξεκίνησε μετά την εισβολή ισλαμιστών της Χαμάς στα εδάφη του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και, έκτοτε, έχει σημειωθεί μία σειρά εγκλημάτων πολέμου, με τελευταίο τον βομβαρδισμό του προξενείου του Ιράν στη Δαμασκό από το Τελ Αβίβ, ενισχύοντας τις ανησυχίες για κλιμάκωση.

Όπως αναφέρει το CNN, η απόφαση για απόσυρση της πλειοψηφίας των χερσαίων στρατευμάτων από τη νότια Γάζα οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι η υπομονή των συμμάχων του Ισραήλ έχει αρχίσει να εξαντλείται.

Την ίδια ώρα, όπως έχει προκύψει από τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα, φαίνεται πως το Ισραήλ δεν διαθέτει κάποιο «σχέδιο» για το πώς θα τερματίσει τον πόλεμο ή τι θα ακολουθήσει μετά απ' αυτόν, παρά τις διαδοχικές αναφορές του Νετανιάχου για εξάλειψη της Χαμάς.

CNN: Πιο απομονωμένο το Ισραήλ

Το CNN συμπληρώνει πως η «αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να καταδιώκει τη Χαμάς στη Γάζα, παρά τις εκατόμβες νεκρών, αφήνει το Ισραήλ όλο και πιο απομονωμένο στην παγκόσμια σκηνή, με την κυβέρνησή του να αντιμετωπίζει πιέσεις από όλες τις πλευρές».

«Πολλοί διεθνείς οργανισμοί κάνουν λόγο ότι το Ισραήλ μπορεί να διαπράττει γενοκτονία και ακόμη και οι πιο στενοί σύμμαχοι της χώρας επικρίνουν πλέον ανοιχτά τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι εκκλήσεις να σταματήσουν οι αποστολές όπλων προς το Ισραήλ αυξάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο» συνεχίζει το ίδιο δημοσίευμα, που αναλύει τους στρατηγικούς στόχους του Τελ Αβίβ.

«Την ίδια στιγμή, ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του δέχονται αυξανόμενες πιέσεις στο εσωτερικό, με τους διαδηλωτές να έχουν επιστρέψει σε μεγάλους αριθμούς στους δρόμους ζητώντας την παραίτησή του» προσθέτει σε ό,τι αφορά για την εξέλιξη των διαδηλώσεων στο Ισραήλ.

CNN: Οι αρχικοί στόχοι του Ισραήλ και το 0/2

Η ανάλυση του CNN για την απόφαση του Ισραήλ υπογραμμίζει πως «ξεκίνησε τον πόλεμο αμέσως μετά τις φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Τότε, η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε ότι η επιχείρηση είχε δύο στόχους: την εξάλειψη της Χαμάς και την επιστροφή των ομήρων που είχαν πάρει οι μαχητές στη Γάζα».

Έξι μήνες μετά τη σύγκρουση, κανένας από τους δύο στόχους δεν έχει επιτευχθεί και το αδιέξοδο για το μικρό κράτος στη Μέση Ανατολή παραμένει, καθώς βλέπει να σκοτώνονται κατά βάση αθώοι άνθρωποι.

«Ενώ το IDF λέει ότι έχει σκοτώσει χιλιάδες μαχητές της Χαμάς, το μεγαλύτερο μέρος της ανώτατης ηγεσίας της οργάνωσης στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του Γιαχία Σινουάρ, συνεχίζει να διαφεύγει και οι πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς είναι απρόσιτοι στο εξωτερικό» διευκρινίζει το δημοσίευμα.

«Περισσότεροι από 100 όμηροι έχουν απελευθερωθεί, ανταλλάχθηκαν με Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές στο πλαίσιο συμφωνίας εκεχειρίας με τη Χαμάς στα τέλη Νοεμβρίου. Όμως περίπου 130 όμηροι, εκ των οποίων οι 99 πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανοί, παραμένουν στη Γάζα» αναφέρει, επίσης το αμερικάνικο μέσο.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA