Μενού
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο | EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA/ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Ο Τόνι Μπλερ, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, με τη μορφή ενός «μακροπρόθεσμου δανεισμού», με την ελπίδα να λάβει υποστήριξη για την υποψηφιότητα του Λονδίνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, όπως αποκαλύπτουν έγγραφα που βλέπουν σήμερα το φως.

Είκοσι χρόνια πριν ο Ρίσι Σουνάκ ακυρώσει μια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη - κάτι που προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις - ο Μπλερ δεχόταν πιέσεις από την Αθήνα για ένα μακροπρόθεσμο δάνειο, παρακάμπτοντας το ζήτημα της ιδιοκτησίας.

Η επιστροφή των Μαρμάρων, που εκλάπησαν από τον λόρδο Έλγιν πριν από 2.500 χρόνια, αποτελεί, διαχρονικά, «αγκάθι» στις σχέσεις Ελλάδας - Βρετανίας.

Η πρόταση για τον μακροπρόθεσμο δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ο Guardian αναφέρει πως το σχέδιο «επανένωσης», που είχε προταθεί στον Μπλερ από τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, προέβλεπε την τοποθέτησή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης, «με θέα τον ιερό βράχο από τον οποίο προήλθαν», εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Η πάγια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως, ήταν πως το θέμα επαφίεται αποκλειστικά στο Βρετανικό Μουσείο και η τότε υπουργός Πολιτισμού, Τέσα Τζόουελ, είχε ξεκαθαρίσει στον Βρετανό πρωθυπουργό πως κάθε δανεισμός θα είχε «μακροπρόθεσμη ή και μόνιμη» βάση. 

Το χρονικό πλαίσιο ωστόσο - το Λονδίνο επιθυμούσε την ανάληψη των Ολυμπιακών, την ώρα που η Ελλάδα είχε αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το 2003 και ετοιμαζόταν να διοργανώσει τη σπουδαιότερη αθλητική διοργάνωση - οδήγησε τη σύμβουλο του Μπλερ επί θεμάτων πολιτισμού, Σάρα Χάντερ, να τον συμβουλεύει πως υπάρχουν «καλοί λόγοι» για την αλλαγή πολιτικής. Τον είχε καλέσει, δε, να ενθαρρύνει, ιδιωτικά και δημόσια, το Μουσείο να βρει μία λύση. 

Σε επιστολή της, που δημοσιεύεται τώρα, αναφερόταν στην αλλαγή της πολιτικής της χώρας μας, που δεν ζητούσε επιστροφή αλλά δανεισμό, επισημαίνοντας πως αυτό μπορεί να άρει την αδιαλλαξία του Βρετανικού Μουσείου. 

«Τα Γλυπτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στην ψηφοφορία της ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) για την υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Η δημοσιότητα που συνδέεται με αυτή την κίνηση θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ελληνική στήριξη και να βοηθήσει στο να συγκεντρωθούν κι άλλες ψήφοι» έγραφε, αλλά υπογράμμιζε πως το ζήτημα, στο τέλος, είναι αρμοδιότητας του Μουσείου και όχι της κυβέρνησης. 

Ρωτούσε, ωστόσο, εάν θα πρέπει να ασχοληθεί περαιτέρω με το ζήτημα, με τον Μπλερ να της απαντά θετικά. «Ναι. Γιατί να μην ορίσουμε τον Ντέιβιντ Όουεν (σ.σ. πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ήταν υπέρ της συμφωνίας με την Αθήνα) επικεφαλής της διαπραγμάτευσης; Έχει επιρροή και θα μπορούσε πιθανώς να βοηθήσει με το Βρετανικό Μουσείου, ενώ θα το αποστασιοποιούσε λίγο από την κυβέρνηση». 

Ωστόσο, οι εργασίες για το Μουσείο της Ακρόπολης δεν ολοκληρώθηκαν πριν από το 2007 και ο Όουεν δεν προσεγγίστηκε για διαπραγματεύσεις όσον αφορά στον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA