Μενού
  • Α-
  • Α+

Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει επιστρέψει στη διεθνή ειδησεογραφία, με αφορμή το «διπλωματικό φάουλ», όπως χαρακτηρίστηκε από την Αθήνα την απόφαση του  Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει το ραντεβού του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα, ο κόσμος μαθαίνει περισσότερα για τα Μάρμαρα που ο λόρδος Έλγιν έκλεψε από την Αθήνα.

Στο Βρετανικό Μουσείο, υπάρχουν πολλά σημαντικά κομμάτια της Ακρόπολης, με την Αθήνα να εμμένει στο πάγιο αίτημά της για επανένωση των Γλυπτών.

Σύμφωνα με το Μουσείο της Ακρόπολης, από τους 97 σωζόμενους λίθους από τη ζωφόρο του Παρθενώνα, οι 56 βρίσκονται στο Λονδίνο και οι 40 στην Αθήνα. Από τις 64 σωζόμενες μετόπες, οι 48 βρίσκονται στην Αθήνα και οι 15 στο Λονδίνο. Από τις 28 σωζόμενες μορφές των αετωμάτων, οι 19 βρίσκονται στο Λονδίνο και οι 9 στην Αθήνα.

Η ζωφόρος του Παρθενώνα θεωρείται ότι απεικονίζει την Πομπή των Παναθηναίων. Οι μετόπες εικονίζουν: στην ανατολική πλευρά τη Γιγαντομαχία, στη δυτική πλευρά την Αμαζονομαχία, στη βόρεια τον Τρωικό Πόλεμο και στη νότια πλευρά τη μάχη μεταξύ Κενταύρων και Λαπίθων. Στο ανατολικό αέτωμα αναπαριστάται η γέννηση της Αθηνάς, ενώ στο δυτικό αέτωμα η διαμάχη της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την κηδεμονία της Αθήνας.

Ποια είναι τα έξι σημαντικότερα Γλυπτά

Τα σημαντικότερα από τα Μάρμαρα που βρίσκονται στο Λονδίνο είναι έξι

Αρχικά, το Γλυπτό του Ιλισού. Το άγαλμα πιστεύεται ότι αναπαριστά τον ποταμό του Θεού Ιλισού, που απεικονίζεται ως είδωλο που αναδύεται από το νερό στην όχθη του ποταμού.

Ο Θεός Ιλισός
Ο Θεός Ιλισός | Βρετανικό Μουσείο

Μία φιγούρα του Θεού Ποσειδώνα. Ήταν ο Θεός του κρασιού, της οινοποιίας, της καλλιέργειας σταφυλιών, της γονιμότητας, της τελετουργικής τρέλας, του θεάτρου και της θρησκευτικής έκστασης.

Ο Θεός Ποσειδώνας
Ο Θεός Ποσειδώνας | Βρετανικό Μουσείο

Μέρος από τη νότια μετόπη που αναπαριστά τη Μάχη μεταξύ Κενταύρων και Λαπίθων.

Η μάχη Κενταύρων - Λαπίθων
Η μάχη Κενταύρων - Λαπίθων | Βρετανικό Μουσείο

Οι Ιππείς της Ζωφόρου. Η ζωφόρος απεικονίζει την πομπή της Παναθηναϊκής γιορτής, του εορτασμού των γενεθλίων της θεάς Αθηνάς.

Γλυπτό του Ιλισού
Γλυπτό του Ιλισού | Βρετανικό Μουσείο

Το Κεφάλι Αλόγου. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και πιο αγαπητά γλυπτά του Παρθενώνα. Συλλαμβάνει την ίδια την ουσία του στρες που βιώνει το ζώο, που πέρασε το βράδυ σέρνοντας το άρμα του φεγγαριού στον ουρανό.

Κεφάλι Αλόγου
Κεφάλι Αλόγου | Βρετανικό Μουσείο

Τέλος, οι Γυναικείες Μορφές. Η Εστία, η Διώνη και η κόρη της Αφροδίτη, εμφανίζονται να φορούν χιτώνια με μανίκια με κουμπιά και ιμάτιο. Η μία μορφή ξαπλώνει στην αγκαλιά της άλλης, με τον δεξί της ώμο.

Μορφές γυναικών
Μορφές γυναικών | Βρετανικό Μουσείο
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA