Μενού
hamas
Ένοπλοι μαχητές της Χαμάς | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Αξιωματούχοι του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς «πλησιάζουν σε συμφωνία εκεχειρίας» με το Ισραήλ και δόθηκε απάντηση στους μεσολαβητές του Κατάρ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ενημέρωσε γραπτώς το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο ηγέτης του, Ισμαήλ Χανίγια, με μήνυμα που του έστειλε συνεργάτης του. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους όρους της συμφωνίας. 

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε την Κυριακή ότι μια συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων από τους αιχμαλώτους με αντάλλαγμα μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός εξαρτάται από «δευτερεύοντα» πρακτικά ζητήματα.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι πιστεύει ότι μια συμφωνία για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων είναι κοντά. «Έτσι πιστεύω», δήλωσε ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε αν μια συμφωνία για τους αιχμαλώτους ήταν κοντά, σταυρώνοντας τα δάχτυλά του για να δείξει ότι ελπίζει σε καλή τύχη.

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν το έχουν επιβεβαιώσει και η πολιτική του υπουργικού συμβουλίου πολέμου είναι να μην αποκαλύπτει τίποτα μέχρι να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις. Αλλά τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει δώσει το πράσινο φως για τη συμφωνία αυτή.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με οικογένειες ατόμων που κρατούνται από τη Χαμάς, περιγράφοντας την ασφαλή επιστροφή των αιχμαλώτων ως «ιερή και υπέρτατη αποστολή», ανέφεραν οι Times of Israel.

Ο Νετανιάχου και συνάδελφοί του συναντήθηκαν με τις οικογένειες για τρεις ώρες το απόγευμα της Δευτέρας στο στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ, ανέφεραν οι Times.

«Άκουσα τον πόνο των οικογενειών», είπε ο Νετανιάχου σύμφωνα με τους Times. «Μιλήσαμε καρδιά με καρδιά. Μοιράστηκα μαζί τους όσα περισσότερα μπορούσα για τις διπλωματικές, μυστικές και επιχειρησιακές προσπάθειες που κάνουμε όλο το εικοσιτετράωρο».

Νωρίτερα, τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ στη Λωρίδα της Γάζας περί τα μεσάνυχτα, μεταδίδει σήμερα το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Οι διαπραγματεύσεις Χαμάς και Ισραήλ

Δυο πηγές ενήμερες σχετικά είπαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι συνομιλίες αφορούν την απελευθέρωση «50 ως 100 ομήρων» σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 300 παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών.

Η μεταφορά τους θα γίνει κατά φάσεις, θα ανταλλάσσονται «δέκα» όμηροι με «τριάντα» φυλακισμένους καθημερινά, ενώ προβλέπεται επίσης να επιτραπεί η είσοδος τροφίμων, ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας και καυσίμων, καθώς και –πάνω απ’ όλα– να κηρυχθεί «πενθήμερη ανανεώσιμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», κατά τις πηγές του AFP.

Ωστόσο η κυβέρνηση του Ισραήλ επιμένει στην ταυτόχρονη απελευθέρωση μελών των ίδιων οικογενειών, κάτι που σημαίνει πως αν αφήνεται ελεύθερος άμαχος ή άμαχη θα φεύγει μαζί του ο ή η σύντροφός του, ακόμη κι αν ανήκει στις τάξεις του στρατού. Η Χαμάς, η οποία δεν θέλει να αφήσει ελεύθερους τους αιχμαλώτους της, το απορρίπτει μέχρι στιγμής, πάντα σύμφωνα με αυτές τις δυο πηγές.

Συγγενείς των ομήρων συναντήθηκαν χθες βράδυ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τα μέλη της «κυβέρνησης πολέμου» που έχει σχηματίσει, για να πιέσουν να ενταθούν οι προσπάθειες να επιστρέψουν οι περίπου 240 άνθρωποι στα χέρια της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ.

«Το να φέρουμε πίσω τους απαχθέντες μας είναι ιερό και ύψιστο καθήκον κι έχω δεσμευτεί σ’ αυτό», ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μέσω Twitter έπειτα από τη συνάντηση, χωρίς να σηκώσει το πέπλο που καλύπτει τις διαπραγματεύσεις, διαβεβαιώνοντας μολαταύτα πως συζήτησε με «ανοικτή καρδιά» με τις οικογένειες.

«Δεν θα σταματήσουμε τις μάχες προτού πάμε τους ομήρους πίσω στα σπίτια τους, καταστρέψουμε τη Χαμάς και σιγουρευτούμε πως δεν υφίσταται πλέον απειλή από τη Γάζα», πρόσθεσε.

Η απελευθέρωση των ομήρων είναι ανάμεσα στους στόχους της ισραηλινής επιχείρησης σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας, που εξαπολύθηκε μετά την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Περίπου 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τις αρχές· πρόκειται για επίσης εύρους χωρίς προηγούμενο από ιδρύσεως του εβραϊκού κράτους το 1948.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ, η ηγεσία του οποίου ορκίστηκε να «αφανίσει» τη Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση το ίδιο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, σφυροκοπεί έκτοτε ακατάπαυστα τον μικρό παλαιστινιακό θύλακο και από την 27η Οκτωβρίου διεξάγει χερσαία επιχείρηση.

Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Χαμάς, έχουν σκοτωθεί πάνω από 13.300 άνθρωποι στον θύλακο, ανάμεσά τους πάνω από 5.600 παιδιά.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 1,7 εκατ. από τα 2,4 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας έχουν υποστεί βίαιο εκτοπισμό στον πόλεμο. Στον θύλακο έχει επιβληθεί από την 9η Οκτωβρίου «απόλυτη πολιορκία» από τον στρατό του Ισραήλ, δεν επιτρέπεται να μπουν σ’ αυτόν ούτε τρόφιμα, ούτε νερό, ούτε φάρμακα, ούτε καύσιμα, ενώ έχει κοπεί η ηλεκτροδότηση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA