Μενού
ekatondodeka112
Eπείγον μήνυμα του 112
  • Α-
  • Α+

Σήμερα, το 112 έχει γίνει μια ακόμα φορά viral, καθώς έστειλε μήνυμα στην Αττική χθες, λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας, το οποίο ήταν λάθος.

Στη συνέχεια, η πολιτική προστασία έστειλε ξανά, και ακολούθησε η έντονη κακοκαιρία.

Είναι αυτό το μεγαλύτερο fail που έχει γίνει από τον τομέα πολιτικής προστασίας οποιασδήποτε χώρας. Ναι, είναι fail, όχι όμως τόσο μεγάλο όσο αυτό που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Η πρακτική της μαζικής εκπομπής ενός σήματος για την προειδοποίηση του πληθυσμού μιας πόλης περί επικείμενων φυσικών καταστροφών και άλλων γεγονότων που απαιτούν άμεση και κοινή δράση του πληθυσμού, δεν είναι κάτι καινούριο.

Υφίσταται από τις αρχές της δεκαετίας του `90. Υπάρχουν όμως, δύο διαφορετικά τεχνολογικά μέσα με τα οποία αποστέλλεται αυτό το σήμα: Υπάρχει το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου έχουν αναπτυχθεί εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, οι Katwarn, Nina και Biwapp.

Ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει μια εξ' αυτών ώστε από εκεί να δέχεται μηνύματα πολιτικής προστασίας. Υπάρχει όμως και η δική μας «σχολή» των συστημάτων τύπου 112, που έχουν υιοθετήσει αρκετές χώρες εκεί έξω, όπως η Γαλλία (FR-ALERT), η Ιταλία (IT-ALERT), η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία, η Μεγάλη Βρετανία και οι ΉΠΑ. 

Το πρόβλημα

japan 112
Το ιαπωνικό 112.

Το συνηθέστερο πρόβλημα των συστημάτων τύπου 112, είναι αυτό που έχουμε δει κι εμείς: Κάποιος (άνθρωπος) στέλνει τα μαζικά μηνύματα, και μετά διαπιστώνει πώς έκανε λάθος.

Στη Μεγάλη Βρετανία, εκεί όπου η Πολιτική Προστασία στέλνει μηνύματα στη βρετανική αλλά και στην ουαλική γλώσσα, υπήρξε περιστατικό όπου δεκάδες εκατομμύρια πολίτες δεν έλαβαν ποτέ μήνυμα που είχε προγραμματιστεί να τους σταλεί.

Στην Ιαπωνία, εκεί όπου η Πολιτική Προστασία ειδοποιεί και για τις πυρηνικές δοκιμές που γίνονται στη γειτονική Βόρεια Κορέα, η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου κοντά σε νησιά της χώρας, δεν μεταφράστηκε ποτέ σε μήνυμα της πολιτικής προστασίας.

Υπάρχει και χειρότερο

xabai

Στις 12 Ιανουαρίου 2018, η Υπηρεσία Επειγόντων Περιστατικών της Χαβάης έστειλε μήνυμα στους πολίτες που έλεγε τα εξής: «ΑΠΕΙΛΗ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΥΡΑΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΧΑΒΑΗ. ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΚΗΣΗ»

Πέρασαν 38 λεπτά με την ενδοχώρα της Χαβάης σε πανικό, με τον κόσμο να πιστεύει πως η Βόρεια Κορέα επιτίθεται σε αμερικάνικο έδαφος, για να έρθει η πλήρης διάψευση. «Ανεπίτρεπτο αυτό που συνέβη, το καταδικάζουμε» δήλωνε τότε ο κυβερνήτης της Χαβάης.

Το μόνο σχόλιο που θα ήθελα να κάνω. Φωνταχτά. 

ΜΟΝΟ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ; ΜΟΝΟ;

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA