Μενού
houthi-2
Ένοπλος σε πορεία των Χούθι στην Υεμένη | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Οι αντάρτες Χούθι, στην Υεμένη, απασχολούν ξανά τους τελευταίους μήνες τη διεθνή επικαιρότητα, καθώς πραγματοποιούν επιθέσεις σε πλοία του με σημαία Ισραήλ ή που σχετίζονται με ισραηλινές σημαίες, ως «απάντηση» στη χερσαία επίθεση στη Γάζα. Πολλά πλοία το τελευταίο διάστημα δέχονται επιθέσεις στο Στενό του Άντεν, ενώ σε ένα τάνκερ πραγματοποιήθηκε και ρεσάλτο.

Η ανησυχία που επικρατεί διεθνώς για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα το τελευταίο διάστημα είναι μεγάλη, καθώς διαταράσσεται σε μεγάλο βαθμό το διεθνές εμπόριο. Μάλιστα, λόγω των επιθέσεων των Χούθι, σήμα κινδύνου έχει σημάνει και για τα ελληνικά πλοία που διέρχονται από την περιοχή.

Ακόμα έχουν προχωρήσει σε επιθέσεις με drones σε ισραηλινές πόλεις. Στοχεύουν δε μέχρι και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ.

Ποιοι είναι οι Χούθι

Οι Χούθι αποτελούν ένα σιιτικό κίνημα, πολιτικό κόμμα και ένοπλη οργάνωση στην Υεμένη που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του τη δεκαετία του 1990 στα βορειοδυτικά της χώρας, στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία.

Το επίσημο όνομα του κινήματος είναι Ansar Allah, δηλαδή «Υποστηρικτές του Θεού». Χούθι ονομάζεται και η αραβική φυλή που στελεχώνει σε μεγάλο βαθμό του κίνημα.

Υπό την ηγεσία του θρησκευτικού ηγέτη Ζαΐντι Χουσεΐν αλ Χούθι, αναδείχθηκαν ως κίνημα αντιπολίτευσης στον τότε πρόεδρο της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ. Τον κατηγόρησαν για διαφθορά και τον επέκριναν ότι υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αλ Χούθι κατηγόρησε τον Σάλεχ ότι προσπαθεί να ικανοποιήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ εις βάρος του λαού της Υεμένης και της κυριαρχίας της χώρας. Αντιστεκόμενος στη διαταγή του Σάλεχ για τη σύλληψή του, ο σκοτώθηκε από τον στρατό της Υεμένης στη Σαάντα το 2004, πυροδοτώντας την εξέγερση των Χούθι. Από τότε, εκτός από μια σύντομη περίοδο, το κίνημα καθοδηγείται από τον αδελφό του Αμπντούλ-Μαλίκ αλ-Χούθι.

houthi-3
Πορεία Χούθι στην Υεμένη | Associated Press

Το κίνημα προσελκύει οπαδούς στην Υεμένη παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως αγωνιζόμενους για την οικονομική ανάπτυξη, τον τερματισμό της πολιτικής περιθωριοποίησης των σιιτών Ζαΐντι και προωθώντας περιφερειακά πολιτικοθρησκευτικά ζητήματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι Χούθι έχουν μια περίπλοκη σχέση με τους σουνίτες της Υεμένης - το κίνημα έχει κάνει διακρίσεις εις βάρος των σουνιτών, αλλά επίσης συμμάχησε μαζί τους. Συμμετείχαν συμμετείχαν στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης που από το 2011 έχει μετατρέψει τη χώρα σε ερείπια.

Στα τέλη του 2014, αποκατέστησαν τη σχέση τους με τον Σάλεχ και με τη βοήθειά του, ανέλαβαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας και μεγάλου μέρους της βόρειας Υεμένης και ανακοίνωσαν την πτώση της υφιστάμενης κυβέρνησης της χώρας, της οποίας ηγείτο ο πρόεδρος Αμπντραμπούχ Μανσούρ Χάντ.

Από το 2015 πολεμούν και εναντίον της Σαουδικής Αραβίας που εισέβαλε στην Υεμένη, επιδιώκοντας να καθιερώσει τον πλήρη εδαφικό έλεγχο της Υεμένης από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

Οι Χούθι στοχεύουν να κυβερνήσουν σε όλη την Υεμένη και υποστηρίζουν εξωτερικά κινήματα κατά των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας. Έχουν εξαπολύσει επανειλημμένες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον πολλών σαουδαραβικών πόλεων.

Διάφορες πηγές ανάγουν τη δύναμή τους σε 100.000 έως 150.000 ενόπλους. Το 2015 ανακοίνωσαν την τοπική παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, ενώ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου ανέπτυξαν και ικανότητες για ναυτικές πολεμικές επιχειρήσεις.

houthi-4
Κινητοποίηση των Χούθι στην Υεμένη | Associated Press

Το Ιράν και ο «πόλεμος διά αντιπροσώπων»

Η ξεχασμένη κατά πολλούς σύγκρουση στην Υεμένη έχει χαρακτηριστεί και ως «πόλεμος διά αντιπροσώπων» μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς το 2023, οι Χούθι άρχισαν να εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον ισραηλινών πόλεων και πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι επιθέσεις αυτές σηματοδότησαν την πρώτη περίπτωση διαστημικού πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς το Ισραήλ άρχισε να αναχαιτίζει ενεργά τους βαλλιστικούς πυραύλους των Χούθι στο διάστημα.

Ο «πόλεμος διά αντιπροσώπων» μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας εξαπλώνεται σε αρκετές χώρες, όπως η Συρία, το Ιράκ ο Λίβανος, το Κατάρ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και η Νιγηρία.

Οι Χούθι που πολλοί ισχυρίζονται ότι λαμβάνουν υποστήριξη από Ιράν, Βόρεια Κορέα και Χεζμπολάχ, κατέχουν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής και βορειοδυτικής Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Σαναά. 

Μάχονται ενάντια στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που στηρίζεται από Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία. Εχθροί του κινήματος είναι επίσης οι πολιτοφυλακές που μάχονται για την απόσχιση της νότιας Υεμένης, η αλ Κάιντα και το ISIS.

houthi-2
Ένοπλοι σε πορεία των Χούθι | Associated Press
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA