Κάτω από τα κρυστάλλινα νερά του κόλπου της Καρταρομάνα, στο νησί Ίσκια της Ιταλίας, βρίσκεται ένας από τους πιο εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς θησαυρούς του ρωμαϊκού κόσμου: η βυθισμένη πόλη Αινάρια.
Η πόλη ήρθε ξανά στο φως σχεδόν 2.000 χρόνια μετά την καταστροφή της από έκρηξη ηφαιστείου γύρω στο 180 μ.Χ.
Αν και το όνομα «Αινάρια» εμφανίζεται σε αρχαία κείμενα όπως αυτά του Πλίνιου του Πρεσβύτερου και του Στράβωνα, μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν στοιχεία για την ακριβή τοποθεσία της, σύμφωνα με το BBC.
Η πρώτη ένδειξη ήρθε το 1972, όταν δύτες εντόπισαν ρωμαϊκά αντικείμενα. Ωστόσο, η ανασκαφή εγκαταλείφθηκε για δεκαετίες.
Ιταλία: Η έναρξη των ερευνών
Το 2010, ομάδα ντόπιων και αρχαιολόγων ξεκίνησε εκ νέου τις έρευνες. Το 2011 επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ενός ρωμαϊκού λιμένα σε βάθος 2 μέτρων κάτω από τον πυθμένα του κόλπου.
Έκτοτε, έχουν ανακαλυφθεί αρχαία νομίσματα, αμφορείς, μωσαϊκά, ναυάγια και πολυτελείς παραθαλάσσιες επαύλεις, αποδεικνύοντας ότι η περιοχή ήταν ένα ακμαίο εμπορικό και πιθανώς στρατιωτικό κέντρο της ρωμαϊκής Μεσογείου.
Οι ανασκαφές γίνονται κάθε καλοκαίρι (Μάιο-Οκτώβριο), ενώ οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα ερείπια μέσω περιηγήσεων με γυάλινο πάτο, καταδύσεις και προβολές 3D αναπαράστασης της αρχαίας πόλης.
Στόχος των αρχαιολόγων είναι να βρουν και το οικιστικό κομμάτι της πόλης – ήδη έχουν εντοπιστεί δύο βίλες με λουτρά και σπάνια ευρήματα καθημερινής ζωής.
Η Αινάρια ήταν κάτι περισσότερο από ένας μύθος. Η ανακάλυψή της ξαναγράφει την ιστορία της Ίσκια και αναδεικνύει τον ρόλο του νησιού ως στρατηγικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι της ρωμαϊκής εποχής.
- Πυροβολισμοί σε ΕΦΚΑ: Αυτός είναι ο 89χρονος «πιστολέρο» - Τι ρούχα φορά σύμφωνα με μαρτυρίες
- «Ακόμα και εμείς οι Βούλγαροι πάμε Ελλάδα» - Διαφήμιση του βουλγαρικού τουρισμού κατέληξε σε φιάσκο
- Η μεγάλη αλλαγή που κάνει το OPEN στο πρωινό του Σαββατοκύριακου
- Έμεινε άυπνος για 11 μέρες, έσπασε το Ρεκόρ Γκίνες, αλλά άρχισε να πληρώνει το τίμημα 30 χρόνια μετά
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.