Μενού
Ντουμπρόβνικ, Κροατία
Ντουμπρόβνικ, Κροατία | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Εδώ στην Ελλάδα ο τουρισμός είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας όλο τον χρόνο, είτε με ήλιο είτε με χιόνι, και όπως και να το κάνουμε συντηρεί τους ολοένα και πιο απαξιωμένους τομείς της παραγωγής.

Ο υπερ-τουρισμός όμως μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα για τη διαβίωση των ντόπιων, όπως και ξέρουν από τους συντοπίτες μας όσοι προσπαθούν να κινηθούν με το μετρό τις ώρες αιχμής και τους πολυάσχολους μήνες της σαιζόν. Υπάρχει όμως μία πόλη της Κροατίας για την οποία μπορείς κυριολεκτικά να πεις ότι «πνίγεται» στους τουρίστες, όπως γράφει η Daily Express.

Πρόκειται για το Ντουμπρόβνικ, τη γραφική παραθαλάσσια πόλη της Κροατίας, η οποία «φλερτάρει» με τον τίτλο του πιο «υπερτουριστικού» προορισμού της Ευρώπης, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών ξεπερνά κατά πολύ τον τοπικό πληθυσμό.

Το 2022, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τουρίστες συνέρρευσαν στο Ντουμπρόβνικ, μια πόλη με πληθυσμό περίπου 28.400 κατοίκων. Σημαντικά συμβάλλει στον υπερπληθυσμό η εισροή κρουαζιερόπλοιων, που ξεφορτώνουν χιλιάδες επιβάτες καθημερινά. Η ιστορική Παλιά Πόλη, με τον ασβεστολιθικό κεντρικό δρόμο της πλέον είναι συνεχώς γεμάτη κίνηση.

Στατιστικά δεδομένα από το 2019 επιβεβαιώνουν τον τίτλο του Ντουμπρόβνικ ως της πιο τουριστικής πόλης στην Ευρώπη, αφού ξεπέρασε διάσημους προορισμούς όπως η Βενετία και η Βαρκελώνη, ενώ φιλοξένησε σχεδόν 1,5 εκατομμύρια τουρίστες, που ισοδυναμεί με 36 ξένους ανά κάτοικο.

Ζωή - «μαρτύριο»

Είναι επόμενο η συνεχής κίνηση και ο θόρυβος α έχουν αρνητικές επιδράσεις στο επίπεδο ζωής των ντόπιων. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση φράζει τους δρόμους της πόλης καθώς τα τουριστικά λεωφορεία σταθμεύουν έξω από τα τείχη της Παλιάς Πόλης οι υποδομές «ξεχειλίζουν» από επισκέπτες και οι κάτοικοι βρίσκουν τους εαυτούς τους αποκομμένους από τις κοινότητες τους.

Η «λαοθάλασσα» στους δρόμους της πόλης
Η «λαοθάλασσα» στους δρόμους της πόλης | Shutterstock

Το 2017, η UNESCO συνέστησε τον περιορισμό του αριθμού των επισκεπτών στην ιστορική πόλη σε 8.000 τη φορά. Εγκαταστάθηκαν κάμερες παρακολούθησης και συστήματα καταμέτρησης, αλλά δεν επιβλήθηκαν πιο αυστηροί περιορισμοί. Πρόσφατα, ο δήμαρχος του Ντουμπρόβνικ ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του υπερτουρισμού.

Δεν «πέφτει καρφίτσα» στις παραλίες του Dubrovnik
Δεν «πέφτει καρφίτσα» στις παραλίες του Dubrovnik | Shutterstock

Μια πρόταση στοχεύει στη μείωση της ηχορύπανσης, και θα απαιτεί από τους τουρίστες να χρησιμοποιούν τροχήλατες βαλίτσες. Όσοι δεν συμμορφωθούν ενδέχεται να πληρώσουν πρόστιμο 265 ευρώ. 

Επιπλέον, θα καθιερωθεί ένα σύστημα παράδοσης αποσκευών στην είσοδο του ιστορικού κέντρου, επιτρέποντας στους επισκέπτες να στέλνουν τις βαλίτσες τους στα καταλύματά τους χρησιμοποιώντας αθόρυβα ηλεκτρικά οχήματα. Οι αρχές αποφάσισαν επίσης να επιβάλουν όρια θορύβου στους δρόμους της Παλιάς Πόλης. Κατά τις βραδινές ώρες, οι μουσικοί του δρόμου, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα απαγορεύεται να παράγουν θόρυβο που υπερβαίνει τα 55 ντεσιμπέλ.

Διαβάστε επίσης: 

Η βίλα των 8,6 εκατ. ευρώ του Φατίχ Τερίμ στην Αλικαρνασσό δίπλα στο κύμα

Φράσεις που λέγαμε μετά το 2000 και κανείς δεν καταλαβαίνει πια

Από το Shortbus στο 9 Songs: Δέκα ταινίες στις οποίες γίνεται αληθινό σεξ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA