Μενού
koronoios
Κορονοϊός | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Εξαπλώνονται μαζί με τα κρούσματα και οι ανησυχίες για την επιδημία πνευμονίας που σαρώνει τις τελευταίες εβδομάδες την Κίνα, με την Ινδία να κηρύττει κατάσταση συναγερμού και τη Βρετανία να απειλείται επίσης.

Η γείτονα της Κίνας, Ινδία, πρόσφατα ανακοίνωσε πως ανεβάζει το επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού σε «υψηλό», αφού εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα η νέα νόσος που ακούει στο όνομα «σύνδρομο του λευκού πνεύμονα».

Ο «νέος κορονοϊός»

Κάποιοι αναφέρονται στη νέα αυτή ασθένεια ως «νέο κορονοϊό», λόγω της πιθανότητας να προκαλέσει μία νέα πανδημία αν βγει εκτός συνόρων, λόγος για τον οποίο χώρες όπως η Ινδία άρχισαν να «θωρακίζουν» τις υποδομές τους και λαμβάνουν μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τη Mirror.

Οι ανησυχίες δεν ηχούν κενές, αφού και βάσει αναφορών πολλά νοσοκομεία στην Κίνα λυγίζουν κάτω από το βάρος των αθρόων νοσηλειών, με την ασθένεια να προσβάλλει κυρίως τα παιδιά, ενώ ο ΠΟΥ επαγρυπνεί για την πορεία της νόσου.

Με αυτόν τον γνώμονα, πολλές περιφέρειες στην Ινδία έχουν αρχίσει να εξοπλίζουν τα νοσοκομεία τους με προσωπικό και υλικά, σε προετοιμασία για ένα επικείμενο ξέσπασμα. Ειδικοί μιλούν για πιθανή μεταφορά του άγνωστου μέχρι τώρα στελέχους και στην Ευρώπη, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η Βρετανία μπορεί να "τη γλυτώσει" για φέτος, διότι έχουμε μία μικρή γεωγραφική απόσταση από την Ευρώπη. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως αυτή η επιστροφή ασθενειών είναι αναμενόμενη και το σύστημα υγείας πρέπει να προετοιμάζεται», δήλωσε στην εφημερίδα ο επιδημιολόγος Ίαν Τζόουνς του πανεπιστημίου του Ρίντινγκ.

Η κλινική εικόνα

Με την «λευκή πνευμονία» να σαρώνει την Κίνα, οι υγειονομικές αρχές έχουν καταγράψει έναν ικανό αριθμό κρουσμάτων που ενδέχεται να παρουσιάζουν κάποια συνήθη συμπτώματα:

  • Πυρετός
  • Βήχας
  • Κόπωση
  • Πράσινο φλέγμα
  • Δύσπνοια

Όλα τα παραπάνω έχουν επισημανθεί από ειδικούς ως πιθανά συμπτώματα της νόσου. «Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρα πολλά παιδιά. Φανταστείτε ότι όσοι έκλεισαν επείγοντα ραντεβού χθες, σήμερα δεν έχουν δει ακόμα το γιατρό», δήλωσε μέλος του προσωπικού στο Friendship Hospital του Πεκίνου, σχετικά με τον συνωστισμό που επικρατεί στο σύστημα υγείας.

Περί τα τέλη Νοεμβρίου, εκπρόσωπος του ΠΟΥ είχε δηλώσει πως «Έχουμε ζητήσει επιπρόσθετα επιδημιολογικά και κλινικά δεδομένα, μαζί με εργαστηριακά αποτελέσματα για τα περιστατικά σε παιδιά. Επίσης, έχουμε απαιτήσει πληροφορίες σχετικά με την εξάπλωση γνωστών παθογόνων όπως η γρίπη, ο κορονοϊός, ο ιός RSV και το μυκόπλασμα...Ο ΠΟΥ βρίσκεται επίσης σε επικοινωνία με συνεργαζόμενους κλινικούς και επιστήμονες στην Κίνα».

Επισημαίνεται εδώ πως ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου, εκπρόσωπος του ΠΟΥ είχε ήδη ενημερώσει σχετικά με την εξέλιξη της «Κινέζικης πνευμονίας» εφησυχάζοντας πως προς το παρόν, τα στοιχεία που παραχωρήθηκαν από τις τοπικές αρχές συναινούν σε μία φυσική εποχική έξαρση, λόγω των γνωστών παθογόνων που αναφέρθηκαν, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για κάποιο άγνωστο στέλεχος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA