Μενού
Κύμα πνευμονίας στην Κίνα
Κύμα πνευμονίας στην Κίνα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Τις τελευταίες ημέρες, ένα ξέσπασμα αναπνευστικής νόσου στην Κίνα έχει «χτυπήσει» εκατοντάδες παιδιά, επιβαρύνοντας το σύστημα υγείας, ενώ οι υγειονομικές αρχές καθησυχάζουν τους πολίτες, αναφέροντας πως πρόκειται για λοίμωξη οφειλόμενη σε γνωστές ασθένειες. 

Ο ΠΟΥ είχε προ ημερών απευθύνει αίτημα στην Κίνα για διακοίνωση των σχετικών επιδημιολογικών στοιχείων, και σε συνεννόηση με τον οργανισμό προέκυψε πως μέχρι τώρα δεν υφίσταται κάποιο καινούργιο ή ιδιαίτερα επικίνδυνο παθογόνο, σύμφωνα με την Independent.

Ξέσπασμα μετά την Covid-19

H «έκρηξη» κρουσμάτων, κατά τα λεγόμενα και της Μαρία Βαν Κερκόβε, διευθύντριας της Υπηρεσίας για την Πρόληψη Πανδημιών και Επιδημιών του ΠΟΥ «Αυτή δεν είναι ένδειξη ενός νέου παθογόνου ιού. Ήταν αναμενόμενο. Την ίδια κατάσταση αντιμετώπισαν άλλες χώρες ένα με δύο χρόνια πριν».

Για αυτό το νέο επιδημιολογικό κύμα ευθύνεται κυρίως το παθογόνο της μυκοπλασματικής πνευμονίας, το οποίο προβάλλει κυρίως παιδιά 5 έως και 14 ετών, σύμφωνα με τον Γουάνγκ Χουατσίνγκ, υψηλά ιστάμενη στο Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών της Κίνας, ενώ ο λόγος για την πρόσφατη έξαρση βρίσκεται κυρίως στα παρατεταμένα μέτρα lockdown και κοινωνικής απόστασης που διατήρησε η χώρα για περίοδο πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες.

Αυτή η απόκλιση προκάλεσε την τελευταία επαναφορά στο κανονικό καθεστώς δημόσιας υγείας, κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών. Σε απάντηση για το κύμα νοσηλειών, η κινεζική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς τις τοπικές αρχές να αυξήσουν τον αριθμό κλινών αλλά και κλινικών, ενώ συνέστησε τη χρήση μάσκας στους πολίτες.

Χιλιάδες κρούσματα

Πολλά είναι τα νοσοκομεία ανά τη χώρα που αναφέρουν τουλάχιστον τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων. Νοσοκομείο παίδων στο Πεκίνο ανέφερε 7.000 νοσηλείες, με το μεγαλύτερο νοσοκομείο στην περιφέρεια της Τιαντζίν να αναφέρει 13.000, ενώ και στις δύο περιπτώσεις οι εισαγωγές ξεπερνούσαν κατά πολύ τη διαθεσιμότητα κρεβατιών και προσωπικού.

O ΠΟΥ είχε απευθύνει επίσημο αίτημα προς την κινεζική κυβέρνηση για έκδοση επιδημιολογικών και υγειονομικών δεδομένων, καθώς και εργαστηριακών τεστ σε παιδιά που διαγνώστηκαν με τη μυστήρια νόσο, το οποίο έγινε δεκτό και ακολούθησε τηλεδιάσκεψη μεταξύ ειδικών του οργανισμού και του κινέζικου συστήματος υγείας.

Ο οργανισμός είχε δηλώσει πως βρίσκεται σε επαφή με ειδικούς κλινικούς και επιστήμονες μέσω των διασυνδέσεών του στην Κίνα, ενώ η Δρ. Κρουτίκα Κουπάλι, μέλος του κλιμακίου επειγόντων του ΠΟΥ, κάλεσε σε ψυχραιμία μέσω του Twitter: «Χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες. Ο ΠΟΥ συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με της υγειονομικές αρχές της Κίνας, οι οποίες παρείχαν δεδομένα που συνηγορούν σε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών για μυκοπλασματική πνευμονία, RSV, αδενοϊό και γρίπη».

Ο οργανισμός έκανε επίσης έκκληση στους Κινέζους πολίτες για λήψη μέτρων κατά των εποχικών ασθενειών, όπως ο εμβολιασμός, η κοινωνική απόσταση, τα συχνά τεστ και η χρήση μάσκας.

Τα συμπτώματα

Σύμφωνα με τις κινεζικές υγειονομικές αρχές, συμπτώματα της κύριας «υπόπτου», της μυκοπλασματικής πνευμονίας περιλαμβάνουν:

  • Πονόλαιμος
  • Κόπωση
  • Επίμονος βήχας, ακόμα και επί πολλούς μήνες
  • Πυρετός
  • Πνευμονικά οιδήματα

Άλλες υπηρεσίες όμως αναφέρουν πως κάποια επιπλέον ασυνήθιστα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται κυρίως τα προσβεβλημένα παιδιά, με επίκεντρο την περιοχή Σιτσουάν.

«Το γεγονός πως προσβάλλονται μόνο παιδιά σημαίνει πως πρόκειται για υπάρχον παθογόνο», δήλωσε καθηγητής του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA