Μενού
gaza 5.jpg
Παιδιά σε βομβαρδισμένο κτίριο στη Γάζα. | AP/Hatem Ali
  • Α-
  • Α+

Την εντολή για έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας περιμένουν οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, που βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα σε θέση μάχης και με το «δάχτυλο στη σκανδάλη».

Παράλληλα, στην πολύπαθη περιοχή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από τις τοπικές παλαιστινιακές αρχές, αλλά και από τους ανταποκριτές ως δραματική, καθώς πάνω από 2.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 9.700 τραυματίστηκαν, ενώ 600.000 άμαχοι έχουν μετακινηθεί προς τον νότο.

Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι το σχέδιο του ισραηλινού στρατού είναι να εισβάλουν στην πόλη της Γάζας 10.000 επίλεκτοι στρατιώτες με στόχο να εξοντώσουν εξτρεμιστές. «Θα τους συντρίψουμε», διεμήνυσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην πρώτη συνεδρίαση, του υπουργικού συμβουλίου εκτάκτου ανάγκης.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, απηύθυνε, έκκληση για την απελευθέρωση των πολιτών, φυλακισμένων και κρατουμένων, και των δύο πλευρών.

Λωρίδα της Γάζας: Κραυγή αγωνίας

Την ίδια ώρα, τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπεται πως θα διαρκέσουν για μόλις 24 ώρες ακόμη, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.

«Η αναστολή λειτουργίας των εφεδρικών γεννητριών θα έθετε τη ζωή χιλιάδων ασθενών σε κίνδυνο», τονίζει σε ανακοίνωσή του το OCHA.

gaza6.jpg
Παλαιστίνιοι πάνω σε χαλάσματα στη Γάζα. | AP/Hasan Islaye

Λωρίδα της Γάζας: Τα σενάρια για την αναβολή

Δεν ήταν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες ο λόγος της αναβολής της προβλεπόμενης ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς, σύμφωνα με τον Άριε Σαρούζ Σαλικάρ, εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Επιπλέον, υποστήριξε πως ένας από τους βασικούς λόγους ήταν να επιτραπεί να διαφύγουν περισσότεροι Παλαιστίνιοι προς νότο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, η χερσαία επιχείρηση σχεδιαζόταν να αρχίσει το σαββατοκύριακο στον θύλακα, αλλά αναβλήθηκε λόγω του συννεφιασμένου ουρανού που συνεπαγόταν κακή ορατότητα για τους χειριστές μαχητικών αεροσκαφών και drones που θα παρείχαν αεροπορική κάλυψη.

Ο Σαλικάρ εξάλλου κάλεσε να ασκηθεί πίεση στην Αίγυπτο να υποσχεθεί παλαιστίνιους πρόσφυγες ανοίγοντας τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Η θέση του Μπάιντεν

Επιπλέον, ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε «βέβαιος» ότι ο στρατός του Ισραήλ θα δράσει τηρώντας τους κανόνες του πολέμου στις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ χαρακτήρισε την ανάπτυξη επιπλέον στρατευμάτων των ΗΠΑ στην περιοχή απαραίτητη.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «60 λεπτά» του τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο κ. Μπάιντεν είπε ακόμη πως πιστεύει ότι η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς και πρέπει να βρεθεί δρόμος προς την ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης. Προειδοποίησε ότι η απειλή της τρομοκρατίας μεγεθύνεται για τη χώρα του εξαιτίας της αναταραχής στη Μέση Ανατολή.

Λωρίδα της Γάζας: Η παρέμβαση του Μπλίνκεν

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απορρίπτει κατηγορηματικά την «ιδέα» οι Παλαιστίνιοι να εκδιωχθούν από τη Λωρίδα της Γάζας, που είναι «καταδικασμένη σε αποτυχία», δήλωσε χθες Κυριακή, εκτιμώντας ως οι κάτοικοί της πρέπει να μπορέσουν να παραμείνουν σε αυτή κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του στρατού του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν συνεχίζει την έκτακτη περιοδεία του διαχείρισης κρίσης στη Μέση Ανατολή μετά την πολύνεκρη επίθεση την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ με πάνω από 1.400 νεκρούς.

«Πιστεύουμε πως ο κόσμος πρέπει να παραμείνει στη Γάζα, το σπίτι του. Θέλουμε όμως επίσης να υπάρξουν εγγυήσεις πως δεν θα διατρέξει κίνδυνο και ότι ο λάβει τη βοήθεια που έχει ανάγκη», τόνισε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA