Μέχρι τα παράλια της Συρίας φέρεται να θέλει να επεκτείνει τη «Γαλάζια Πατρίδα» του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλοντας να «εξαφανίσει» την Καρπασία για να παγιώσει ΑΟΖ με τη Δαμασκό.
Όπως μεταφέρει το δελτίο του Open, δεν είναι κρυφή γνώση στα τουρκικά ΜΜΕ, όπως φαίνεται και στον χάρτη που παρατίθεται, πως η Άγκυρα επιδιώκει να επεκτείνει, κόντρα στις διεθνείς συνθήκες, τα χωρικά της ύδατα.
Κάτι τέτοιο φυσικά έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις για υφαλοκρηπίδες και ΑΟΖ γύρω από τα νησιά, καθώς η επέκταση που οραματίζεται η Τουρκία, όπως φαίνεται ξεκάθαρα, παραβιάζει την «κόκκινη» γραμμή μεταξύ Κύπρου και Συρίας, «κόβοντας» στη μέση τη χερσόνησο της Καρπασίας.
Όπως σχολιάζεται στο δελτίο, απώτερος σκοπός της Τουρκίας είναι να μετατρέψει τη Συρία σε προτεκτοράτο, ελέγχοντας το αποδυναμωμένο κράτος οικονομικά και στρατιωτικά, εξασφαλίζοντας μονομερείς συμφωνίες για ΑΟΖ.
- Τραγωδία στα Τρίκαλα: Η μειωμένη βάρδια, το διάλειμμα των πέντε και η μακάβρια διαδικασία ταυτοποίησης
- Πίσω από κάθε νεκρό σε χώρο εργασίας, υπάρχει μια κοινή αλήθεια
- Πότε και πού θα «χτυπήσουν» δύο νέα κύματα κακοκαιρίας: Τι θα γίνει στην Αττική - Ανεβαίνει η θερμοκρασία
- Ιωάννα Τούνη για revenge porn: «Ντρέπεται και η ντροπή - Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι έχει στραβισμό»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.