Μενού
Mpogonikolos
Νίκος Μπογονικολός | Facebook - @Νίκος Μπογονικολός
  • Α-
  • Α+

Ο Έλληνας επιχειρηματίας, Νίκος Μπογονικολός, ο οποίος είχε απασχολήσει τη διεθνή κοινή γνώμη για υπόθεση κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας, αναμένεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ με απόφαση Γαλλίας, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Πιο συγκεκριμένα, το Εφετείο του Παρισιού γνωμοδότησε σήμερα, Τετάρτη (20/12) υπέρ ως προς το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών να εκδοθεί ο Έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος από τα μέσα Μαΐου κρατούνταν σε γαλλικές φυλακές.

Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Μπογονικολός κρατούνταν στις φυλακές της Γαλλίας, καθώς οι αμερικάνικες Αρχές τον κατηγορούσαν ότι εξήγαγε παράνομα τεχνολογία –για στρατιωτική και πολιτική χρήση– προς τη Ρωσία.

Νίκος Μπογονικολός: Η πρώτη του αντίδραση

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ο Νίκος Μπογονικολός αμφισβήτησε τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ενώ δεν χάρηκε ιδιαίτερα με την απόφαση του γαλλικού δικαστηριού για έκδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι μια απογοητευτική απόφαση, αν και είχαμε εμπιστοσύνη στη γαλλική δικαιοσύνη όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη σύμβαση για την έκδοση» είπε με τη σειρά της η δικηγόρος του, Γεωργία Κουβέλα, στο γαλλικό πρακτορείο.

Η δικηγόρος του, μάλιστα, η οποία χαρακτήρισε το αίτημα για έκδοση προς τις ΗΠΑ «πολιτικό», υπογράμμισε πως υπάρχει ενδεχόμενο να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας, προκειμένου να ανατρέψει την υπόθεση.

Το δικαστήριο, κατά τη σημερινή του ακρόαση, έκρινε πως «βάσει των ακριβών και παρεχόμενων απαντήσεων από τις αμερικανικές Αρχές, η ποινή που θα μπορούσε να επιβληθεί σε βάρος του κατηγορουμένου, δεν θα μπορούσε να είναι αλλή από τα 20 χρόνια κάθειρξης. Σε διάστημα χρόνου, η ποινή θα υπόκειτο σε προσαρμογές, κοινώς θα επανεξεταζόταν η αποφυλάκισή του».

Κατά συνέπεια, «τηρούνται οι διατάξεις του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του άρθρου 19 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Νίκος Μπογονικολός: Ο επιχειρηματίας που συνελήφθη για διαρροή πυρηνικών μυστικών

Ποινική δίωξη ασκήθηκε την Τρίτη 16 Μαΐου, από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν κατά του Έλληνα επιχειρηματία Νικόλαου Μπογονικολού (Nikolaos «Nikos» Bogonikolos) για συνωμοσία και λαθρεμπόριο. Ο κατηγορούμενος φέρεται να συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητο τεχνολογικό υλικό που χρησιμοποιείται στην κβαντική πληροφορική και τους πυρηνικούς ελέγχους για την περαιτέρω αμυντική έρευνα και ανάπτυξη της Ρωσίας, όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ekirikas.com, ο Νίκος Μπογονικολός, Έλληνας υπήκοος και ιδιοκτήτης της Aratos Group, συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 2023 και παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή της διευθέτησης της διαδικασίας έκδοσής του στις ΗΠΑ.

«Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες σύμμαχες χώρες, ο κατηγορούμενος και η Aratos Group είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς», ανέφερε ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης Μπρέον Πις (Breon Peace). «Το Γραφείο μας συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα για να διασφαλίσει ότι οι συγκεκριμένες τεχνολογίες δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια».

Ο κ. Πις ευχαρίστησε το Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Justice Department’s Office of International Affairs) για τη βοήθειά του στην υπόθεση αυτή, τα γραφεία νομικών ακόλουθων του FBI στο Παρίσι και την Ολλανδία και το γραφείο ακόλουθων του Γραφείου Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ στο Παρίσι για τη βοήθειά τους στην υπόθεση αυτή.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευχαριστούν τις γαλλικές και ολλανδικές Αρχές για τη βοήθειά τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA