Για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας κατηγορείται ο Έλληνας επιχειρηματίας, Νίκος Μπογονικολός, ο οποίος συνεχίζει να κρατείται στη Γαλλία και αναμένεται τους επόμενους μήνες να κριθεί αν θα εκδωθεί στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο κ. Μπογονικολός κατηγορείται από τις Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών και τον εισαγγελέας της Νέας Υόρκης ότι, ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως υπεργολάβος στον τομέα της άμυνας για το ΝΑΤΟ, στην πραγματικότητα έπαιζε διπλό παιχνίδι, βοηθώντας την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς εξοπλισμών.
Τι αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ
Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημερινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, τον Ιούνιο του 2021 μια εταιρεία του ομίλου Aratos, που ανήκει στον Μπογονικολό, προκρίθηκε στην τελική φάση του «NATO Innovation Challenge», έναν διαγωνισμό καινοτομίας του ΝΑΤΟ για διαστημικές εφαρμογές στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ο Μπογονικολός είχε προσληφθεί το 2017 ως πράκτορας προμηθειών από μια ρωσική εταιρεία, τη Serniya, που κατά το FBI λειτουργούσε υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, η αμερικάνικη δικαιοσύνη έχει προθεσμία να στείλει το αίτημα έκδοσής του Έλληνα επιχειρηματία μέχρι τις 9 Ιουλίου.
Ο Μπογονικολός συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου, αρνείται τις κατηγορίες και έκτοτε παραμένει υπό κράτηση στη γαλλική πρωτεύουσα.
- Τραγωδία στα Τρίκαλα: Η μειωμένη βάρδια, το διάλειμμα των πέντε και η μακάβρια διαδικασία ταυτοποίησης
- Πίσω από κάθε νεκρό σε χώρο εργασίας, υπάρχει μια κοινή αλήθεια
- Πότε και πού θα «χτυπήσουν» δύο νέα κύματα κακοκαιρίας: Τι θα γίνει στην Αττική - Ανεβαίνει η θερμοκρασία
- Ιωάννα Τούνη για revenge porn: «Ντρέπεται και η ντροπή - Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι έχει στραβισμό»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.