Μενού
Mpogonikolos
Νίκος Μπογονικολός | Facebook - @Νίκος Μπογονικολός
  • Α-
  • Α+

Για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας κατηγορείται ο Έλληνας επιχειρηματίας, Νίκος Μπογονικολός, ο οποίος συνεχίζει να κρατείται στη Γαλλία και αναμένεται τους επόμενους μήνες να κριθεί αν θα εκδωθεί στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο κ. Μπογονικολός κατηγορείται από τις Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών και τον εισαγγελέας της Νέας Υόρκης ότι, ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως υπεργολάβος στον τομέα της άμυνας για το ΝΑΤΟ, στην πραγματικότητα έπαιζε διπλό παιχνίδι, βοηθώντας την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς εξοπλισμών.

Τι αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ

Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημερινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, τον Ιούνιο του 2021 μια εταιρεία του ομίλου Aratos, που ανήκει στον Μπογονικολό, προκρίθηκε στην τελική φάση του «NATO Innovation Challenge», έναν διαγωνισμό καινοτομίας του ΝΑΤΟ για διαστημικές εφαρμογές στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ο Μπογονικολός είχε προσληφθεί το 2017 ως πράκτορας προμηθειών από μια ρωσική εταιρεία, τη Serniya, που κατά το FBI λειτουργούσε υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, η αμερικάνικη δικαιοσύνη έχει προθεσμία να στείλει το αίτημα έκδοσής του Έλληνα επιχειρηματία μέχρι τις 9 Ιουλίου.

Ο Μπογονικολός συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου, αρνείται τις κατηγορίες και έκτοτε παραμένει υπό κράτηση στη γαλλική πρωτεύουσα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.