Μενού
bataclan.jpg
Κεριά για τα θύματα στο Bataclan. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Για τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη, η πραγματική τρομοκρατία ήταν για πολλά χρόνια ένας κίνδυνος μακρινός και ανυπόστατος. Ωστόσο, τις τελευταίες δύο δεκαετίες αυτό αλλάζει, και το μαύρο σύννεφο της τρομοκρατίας έχει σκεπάσει για τα καλά τη Γηραιά Ήπειρο.

Πώς άλλαξαν τα πράγματα; Όπως και στο εμπόριο οι εξαγωγές συνεπάγονται εισαγωγές, έτσι και στη γεωπολιτική, η εξαγωγή όπλων, πολέμου και θανάτου θα οδηγήσει νομοτελειακά σε εσωτερικές διομαδικές κρίσεις, σε εκδικητικά χτυπήματα ή στην ολοκλήρωση του αιματοβαμμένου οράματος μίας άρρωστης προσωπικότητας, όπως μάς θύμισε η πρόσφατη επίθεση στην Πράγα.

Στο γύρισμα της ζυγαριάς

Στο ισοζύγιο της τρομοκρατικής βίας, η Ευρώπη έχει τις τελευταίες δεκαετίες αρχίσει να πληρώνει το τίμημα της πολιτικής δυναστείας, του οικονομικού, πνευματικού και υλικού υποσιτισμού τρίτων κρατών της Ασίας και της Αφρικής που, για να είμαστε δίκαιοι, υποκινούταν ιστορικά σε μεγάλο βαθμό και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πάντα όμως με εμάς συνεργούς.

Η αποσάθρωση των πολιτικών θεμελίων κρατών όπως η Κορέα, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Υεμένη, η Παλαιστίνη, τα αφρικανικά καθεστώτα υποτέλειας στη Βρετανία και τη Γαλλία, μεταξύ άλλων αλλά και κυρίως, μοιραία έχουν καλλιεργήσει θύλακες θρησκευτικού και εθνικιστικού μίσους, εισαγόμενη τρομοκρατία, απορρύθμιση της κοινωνικής τάξης και μέρα με τη μέρα διακινδυνεύουν την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες τρομοκρατικών επιθέσεων και μαζικών δολοφονιών σε πολλά ευρωπαϊκά κέντρα. Η βία είναι μία φωτιά. Οι σπίθες του πολέμου στη μέση ανατολή εξαπλώνονταν για πολλά χρόνια, όχι τυχαία, αλλά πάνω σε ένα μονοπάτι από προσανάμματα και πολιτικές ευθύνες που η Δύση χάραζε κάθε φορά που αποσυρόταν από άλλο ένα πεδίο μάχης, από άλλη μία επιχείρηση πολιτικοοικονομικής δολοφονίας.

Αλλά και η εισαγόμενη βία εξαπλώνεται και εμπνέει. Το γενικότερο κλίμα γίνεται λίπασμα που θρέφει τις βλέψεις ανθρώπων που υποκινούνται από προσωπικό μίσος ή αποκλίνουσες ιδεολογίες. Ο σκοτωμός γίνεται μία άρρητη επικύρωση των δικών τους δολοφονικών τάσεων και έτσι καταλήγουμε με την κατάσταση που έχουμε στα χέρια μας..

Μοντέλο ΗΠΑ

Στην Ευρώπη παρατηρείται το εξής παράδοξο, μία τάση στη διαμόρφωση της κοινωνικής βίας και ανασφάλειας η οποία αρχίζει να ομοιάζει με αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ είναι το κράτος όπου σημειώνονται οι περισσότεροι μαζικοί πυροβολισμοί κάθε χρόνο. Οι πολιτείες που καταγράφουν όμως τα περισσότερα περιστατικά εν γένει δεν είναι απαραίτητα αυτές με τους μεγαλύτερους δείκτες εγκλήματος ή τους χαμηλότερους δείκτες ασφάλειας, για παράδειγμα, το Λας Βέγκας.

Αντ' αυτού, το υπαρξιακό ρίσκο αυτών των πόλεων συνίσταται κυρίως σε αυτές τις άγριες εκρήξεις βίας, έναν κίνδυνο «όλα ή τίποτα». Αν περπατάς στη γειτονιά σου εκείνη τη στιγμή, κανένα πρόβλημα, αν όμως έχεις πάει για ψώνια στο κοντινό εμπορικό όπου βρίσκεται και ένας φανατικός «χριστιανοταλιμπάν» που κρατάει AR-15, τότε το επόμενο έκτακτο δελτίο θα είναι ο επικήδειός σου.

Πολλές πόλεις της Ευρώπης πλήττονται τις τελευταίες δεκαετίες από ανάλογα κύματα βίας, υποκινούμενα είτε από τρομοκρατικές οργανώσεις είτε από «lone wolfs» ακραίων εθνικιστικών, χριστιανικών ή αμοραλιστικών υφών.

Ευρώπη, στάχτες και αποφορά 

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, η δυσωδία του αίματος, της στάχτης και των άψυχων σωμάτων έχει τραυματίσει πολλούς, σωματικά και ψυχικά, πολύ περισσότερους από τα άμεσα θύματα. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει σε αυτά τα άλλοτε «φωτεινά» μέρη είναι πιο απτός από ποτέ. Εξάγοντας από ενδείξεις του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές χώρες υψηλότερου κινδύνου, καθώς και από το ιστορικό τέτοιων περιστατικών, θα ανατρέξουμε στις πλέον επικίνδυνες χώρες της γηραιάς ηπείρου.

Σκανδιναβία και Βέλγιο

«Αυξημένη προσοχή στη Σουηδία λόγω της τρομοκρατίας...Οι τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν πιθανές επιθέσεις στη Σουηδία. Οι τρομοκράτες ενδέχεται να επιτεθούν με ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση, στοχεύοντας τουριστικές τοποθεσίες, κόμβους μεταφοράς, αγορές/εμπορικά κέντρα, εγκαταστάσεις τοπικής αυτοδιοίκησης, ξενοδοχεία, κλαμπ, εστιατόρια, χώρους λατρείας, πάρκα, μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αεροδρόμια και άλλους κοινόχρηστους χώρους».

Αυτή είναι η προειδοποίηση του Υπουργείου για τη Σκανδιναβική χώρα. Η Σουηδία είναι το κράτος του μπλοκ με τις μεγαλύτερες εισροές μεταναστών, τις πιο αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ εθνοτικών ομάδων και την πιο αυξανόμενη βία, προερχόμενη τόσο από δεξιούς εξτρεμιστές τόσο και από ισλαμιστικούς πυρήνες.

Αν και δεν έχουν σημειωθεί αιματηρά χτυπήματα εντός της χώρας, η Σουηδία βρισκόταν στο επίκεντρο της θανάσιμης επίθεσης στις Βρυξέλλες στις 16 Οκτωβρίου του 2023, όταν ένας Τυνήσιος άνδρας άνοιξε πυρ κατά Σουηδών που είχαν ταξιδέψει για να δουν ποδοσφαιρικό ματς μεταξύ της Σουηδίας και του Βελγίου, σκοτώνοντας δύο, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, επικαλούμενος ως κίνητρο την «εκδίκηση για τους μουσουλμάνους», με τις αρχές να εκτιμούν την κίνηση ως τρομοκρατική.

Βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Στις 22 Μαρτίου 2016, δύο συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις εντός και κοντά στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο, πραγματοποιήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος. Δύο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν βόμβες στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών στο Zaventem και ένας τρίτος πυροδότησε βόμβα σε τρένο που αναχωρούσε από τον σταθμό του μετρό Maelbeek. Τελικά 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 300 τραυματίστηκαν, με τρεις από τους δράστες να πεθαίνουν και έναν να διαφεύγει.

Ο σφαγέας Μπρέιβικ

Γνωστές στη Νορβηγία ως 22 Ιουλίου, ήταν δύο εγχώριες τρομοκρατικές επιθέσεις από τον ακροδεξιό τρομοκράτη Anders Behring Breivik κατά της κυβέρνησης, του άμαχου πληθυσμού, και μίας καλοκαιρινής κατασκήνωσης του Εργατικού Συνδέσμου Νέων (AUF), στην οποία σκοτώθηκαν συνολικά 77 άτομα. 

Η πρώτη επίθεση έγινε με έκρηξη οχήματος στο Όσλο. Η βόμβα τοποθετήθηκε μέσα σε ένα φορτηγό δίπλα στον πύργο που στεγάζει το γραφείο του τότε πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ . Η έκρηξη σκότωσε 8 άτομα και τραυμάτισε τουλάχιστον 209.  Η δεύτερη επίθεση σημειώθηκε λιγότερο από δύο ώρες αργότερα σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση στο νησί Utøya. 

Ο Μπρέιβικ, ντυμένος με αστυνομική στολή και δείχνοντας ψεύτικη ταυτότητα, πήρε ένα φέρι για το νησί και άνοιξε πυρ εναντίον των παρευρισκόμενων, σκοτώνοντας 69 και τραυματίζοντας 32. Μεταξύ των νεκρών ήταν φίλοι του Στόλτενμπεργκ και ο θετός αδελφός της πριγκίπισσας της Νορβηγίας, Mette-Marit . Η επίθεση στο Utøya είναι μέχρι σήμερα η πιο θανατηφόρα μαζική δολοφονία από μοναχικό δράστη στη σύγχρονη ιστορία, σύμφωνα με το CNN.

Γαλλία

Το μακελειό του Bataclan

Η κοινωνική αναταραχή και τα τρομοκρατικά χτυπήματα έχουν γίνει σήμα - κατατεθέν για τη χώρα, η οποία έχει βιώσει ίσως τις πιο βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ετών, με αποκορύφωμα την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο θέατρο Bataclan, το απόγευμα της 13ης Νοεμβρίου 2015. 

Από τις 21:16 (τοπική ώρα) και για τις επόμενες τρεις περίπου ώρες αναφέρθηκαν τουλάχιστον 3 ξεχωριστές εκρήξεις και έξι μαζικοί πυροβολισμοί, συμπεριλαμβανομένων εκρήξεων στο Σταντ ντε Φρανς στο Σαιν-Ντενί, βόρεια του κέντρου της πρωτεύουσας, και αλλού στο Ιλ-ντε-Φρανς. 

Η επίθεση με τα περισσότερα θύματα έγινε στο θέατρο Bataclan, όπου οι ένοπλοι κράτησαν ομήρους τους ακροατές μιας συναυλίας και έδωσαν μάχη με την αστυνομία μέχρι τα ξημερώματα της 14ης Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων σκοτώθηκαν 8 ένοπλοι, ενώ οι αρχές αναζητούν στη Γαλλία και τις γύρω χώρες συνεργάτες τους που παραμένουν ελεύθεροι.

Αναφέρεται ότι σκοτώθηκαν 137 άνθρωποι, από τους οποίους περίπου 90 στο θέατρο. Σύμφωνα με το France24, οι επιθέσεις εκτελέστηκαν από τρεις διαφορετικές ομάδες τρομοκρατών, οι οποίες υποκινούνταν από την οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος».

Πυροβολισμοί στη Charlie Hebdo

Από τις 7 έως τις 9 Ιανουαρίου 2015, τρομοκρατικές επιθέσεις σημειώθηκαν στην περιοχή Ιλ-ντε-Φρανς.. Τρεις επιτιθέμενοι σκότωσαν συνολικά 17 σε τέσσερις επιθέσεις με πυροβολισμούς και στη συνέχεια η αστυνομία σκότωσε τους τρεις δράστες, όπως γράφει και το BBC

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν στις 7 Ιανουαρίου, όταν δύο ένοπλοι επιτέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους επί τόπου και τους υπόλοιπους κατά την προσπάθεια διαφυγή τους από τις αρχές.

Άλλες δύο δολοφονίες που σημειώθηκαν λίγο αργότερα στις περιοχές Φοντενέι-ο-Ροζ και Μοντρούζ συνδέθηκαν αργότερα με την ευρύτερη τρομοκρατική ενέργεια, που είχε οργανωθεί εδώ και χρόνια από το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP).

Η επίθεση στη Νίκαια

Το βράδυ της 14ης Ιουλίου 2016, ένα φορτηγό φορτηγού 19 τόνων έπεσε σκόπιμα σε πλήθη ανθρώπων που γιόρταζαν την Ημέρα της Βαστίλης στην Promenade des Anglais στη Νίκαια , Γαλλία, με αποτέλεσμα τον θάνατο 86 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 434. Ο οδηγός ήταν ο Mohamed Lahouaiej-Bouhlel , ένας Τυνήσιος που ζούσε στη Γαλλία, όπως ανέφερε άρθρο των New York Times.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, λέγοντας ότι ο Lahouaiej-Bouhlel ανταποκρίθηκε στις «κλήσεις του να στοχοποιηθούν πολίτες χωρών του συνασπισμού που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος». Το Υπουργείο των ΗΠΑ συστήνει στον κόσμο να επιδεικνύει μεγάλη προσοχή ταξιδεύοντας στη Γαλλία, την οποία περιλαμβάνει στις χώρες «επιπέδου κινδύνου 2».

Γερμανία

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί επίσης για τον κίνδυνο μελλοντικών μαζικών δολοφονιών στη Γερμανία, η οποία έχει επίσης πληγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία χρόνια.

Σφαγή του Αμβούργου

Το πιο πρόσφατο πλήγμα στη «ραχοκοκαλιά» της Ευρώπης σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2023, με άλλον έναν μαζικό πυροβολισμό σε χώρο της αίρεσης των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη συνοικία Alsterdorf. Ο δράστης, που ταυτοποιήθηκε ως Philipp Fusz, μπήκε στο κτίριο κατά τη διάρκεια μιας υπηρεσίας και άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας έξι ενήλικες και ένα αγέννητο παιδί και τραυματίζοντας άλλους οκτώ, κατά το BBC.

Ένοπλη επίθεση στο Χανάου

Έλαβε χώρα στις 19 Φεβρουαρίου 2020, όταν 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 5 τραυματίστηκαν σε τρομοκρατικό πυροβολισμό από ακροδεξιό εξτρεμιστή που στόχευσε δύο μπαρ και ένα περίπτερο στο στο Χανάου, κοντά Φρανκφούρτη. Μετά τις επιθέσεις, ο ένοπλος επέστρεψε στο διαμέρισμά του, όπου σκότωσε τη μητέρα του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Μόναχο, Olympia Mall

Στις 22 Ιουλίου 2016, ένας μαζικός πυροβολισμός σημειώθηκε στην περιοχή του εμπορικού κέντρου Olympia στην περιοχή Moosach του Μονάχου της Γερμανίας. Ένας 18χρονος Ιρανογερμανός , ο Ντέιβιντ Σόνμπολι, άνοιξε πυρ εναντίον ανθρώπων σε ένα εστιατόριο McDonald's πριν πυροβολήσει τους περαστικούς στον δρόμο έξω και στη συνέχεια στο ίδιο το εμπορικό κέντρο.

Σύμφωνα με το Deustche Welle9 άτομα σκοτώθηκαν και άλλοι 36 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι τέσσερις από πυροβολισμούς. Στη συνέχεια, ο Σόνμπολι κρύφτηκε εκεί κοντά για περισσότερες από δύο ώρες και αυτοκτόνησε όταν ήρθε αντιμέτωπος με την αστυνομία. Η επίθεση είχε αφορμή εθνικιστικά κίνητρα.

Γυμνάσιο Albertville-Realschule

Η ένοπλη επίθεση σημειώθηκε το πρωί της 11ης Μαρτίου 2009 στο Albertville-Realschule, ένα γυμνάσιο στο Winnenden, στη νοτιοδυτική Γερμανία, και ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στο κοντινό Wendlingen, από τον ίδιο δράστη. Ο απολογισμός ήταν 16 θάνατοι, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκτονίας του δράστη, του 17χρονου Tim Kretschmer, ο οποίος είχε αποφοιτήσει από το σχολείο ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο Kretschmer περιγράφηκε από έναν φίλο ως «ένα μοναχικό και απογοητευμένο άτομο που ένιωθε απόρριψη από την κοινωνία». Όπως έγραφε ο Guardian, γνωστοί του ζωγράφισαν μια εικόνα ενός ταραγμένου μυαλού κάτω από ένα προκάλυμμα κανονικότητας. Ένας παλιός συμμαθητής του είπε ότι είχε πάθει κατάθλιψη επειδή η κοπέλα του τον είχε εγκαταλείψει. Ένας άλλος, ο Mario H., είπε στην Bild ότι προσπάθησε να αγοράσει φίλους με χρήματα, αλλά δεν κατάφερε να γίνει δημοφιλής.

Το 2002, άλλος ένας απογοητευμένος μαθητής, ο Ρόμπερτ Σταινχάουζερ, πυροβόλησε και σκότωσε 16 άτομα, μεταξύ των οποίων 13 μέλη του προσωπικού, δύο φοιτητές και έναν αστυνομικό πριν αυτοκτονήσει. Αφορμή ήταν η αποβολή του από το σχολείο ένα χρόνο νωρίτερα. Τη μέρα της σφαγής, ο νεαρός είχε πάει στο σχολείο με την πρόφαση ό,τι θα έδινε τεστ μαθηματικών, και έδρασε εμπνευσμένος από τη διαβόητη μαζική δολοφονία στο λύκειο Columbine του Κολοράντο των ΗΠΑ.

Μεγάλη Βρετανία

Η καρδιά της «αυτοκρατορίας» έχει ανά τις δεκαετίες πληχθεί από δεκάδες τρομοκρατικά χτυπήματα και μαζικούς πυροβολισμούς, αν και πολλά από αυτά δεν κατέληξαν με θύματα.

Βομβιστική επίθεση στη Manchester Arena

Η πιο πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση των τελευταίων ετών στη Βρετανία ήταν αυτή στο Manchester Arena στις 22 Μαΐου 2017, μετά από μια συναυλία της Αμερικανίδας ποπ τραγουδίστριας Ariana Grande. Επρόκειτο για ισλαμιστική τρομοκρατική βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας από τον εξτρεμιστή Salman Abedi και τον αδελφό του Hashem Abedi. 

Σκότωσε 22 άτομα, τραυμάτισε 1.017 και κατέστρεψε το φουαγιέ της αρένας. Ήταν η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική ενέργεια και η πρώτη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο στις 7 Ιουλίου 2005.

Cumbria

Οι πυροβολισμοί στην Cumbria ήταν μία πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε στις 2 Ιουνίου 2010, όταν ένας μοναχικός «πιστολέρο», ο οδηγός ταξί Derrick Bird, σκότωσε δώδεκα άτομα (συμπεριλαμβανομένου του δίδυμου αδελφού του) και τραυμάτισε άλλους έντεκα στην Cumbria της Αγγλίας. 

Ήταν μια από τις χειρότερες εγκληματικές πράξεις με πυροβόλα όπλα στη βρετανική ιστορία. Το περιστατικό έλαβε τέλος όταν ο Bird αυτοκτόνησε σε μια δασώδη περιοχή αφού εγκατέλειψε το αυτοκίνητό του σε κοντινό χωριό.

London's 7/7

Γνωστές και ως 7/7, ήταν μία σειρά τεσσάρων συντονισμένων βομβιστικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα στις 7 Ιουλίου του 2005 στο Λονδίνο. Πραγματοποιήθηκαν από ισλαμιστές τρομοκράτες που στόχευαν επιβάτες που ταξίδευαν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς του Λονδίνου κατά την πρωινή ώρα αιχμής, σύμφωνα με το BBC

Εκτός από τους βομβιστές, 52 βρετανοί κάτοικοι 18 διαφορετικών εθνικοτήτων σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 700 τραυματίστηκαν στις επιθέσεις. Ήταν το πιο θανατηφόρο τρομοκρατικό περιστατικό στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη βομβιστική επίθεση του 1988 στην πτήση 103 της Pan Am.

Η επίθεση στη γέφυρα του Τάμεση

Στις 3 Ιουνίου 2017, ένα φορτηγό έπεσε σκόπιμα πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου και στη συνέχεια συνετρίβη στην οδό Borough High Street , ακριβώς νότια του ποταμού Τάμεση. Στη συνέχεια, οι τρεις επιβαίνοντες του βαν δραπέτευσαν στην κοντινή περιοχή Borough Market και άρχισαν να μαχαιρώνουν ανθρώπους μέσα και γύρω από εστιατόρια και παμπ. 

 Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 48 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων μέλη του κοινού και τέσσερις άοπλοι αστυνομικοί που προσπάθησαν να σταματήσουν τους επιτιθέμενους. Οι βρετανικές αρχές περιέγραψαν τους δράστες ως «ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες», εμπνευσμένους από το «έργο» της Αλ Κάιντα.

Ισπανία

Η Ισπανία είναι άλλο ένα κράτος με αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών χτυπημάτων, με ένα από τα πιο πολύνεκρα της νέας χιλιετίας.

Επιθέσεις στη Βαρκελώνη

Το απόγευμα της 17ης Αυγούστου 2017, ο 22χρονος Younes Abouyaaqoub οδήγησε ένα βαν πάνω σε πεζούς στην οδό La Rambla στη Βαρκελώνη, σκοτώνοντας 13 άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον 130 άλλους, ένας από τους οποίους πέθανε 10 ημέρες αργότερα. Ο Abouyaaqoub διέφυγε από την επίθεση πεζός και στη συνέχεια σκότωσε ένα άλλο άτομο για να κλέψει το αυτοκίνητο του θύματος.

Εννέα ώρες μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη, πέντε άνδρες που πιστεύεται ότι ήταν μέλη του ίδιου τρομοκρατικού πυρήνα έπεσαν πάνω σε πεζούς στο κοντινό Cambrils, σκοτώνοντας μια γυναίκα και τραυματίζοντας άλλες έξι. 

Βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη

Οι βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτης (γνωστές επίσης στην Ισπανία ως 11M ) ήταν μια σειρά συντονισμένων, σχεδόν ταυτόχρονων βομβαρδισμών κατά του προαστιακού Cercanías της Μαδρίτης, το πρωί της 11ης Μαρτίου 2004, τρεις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της χώρας. Από τις εκρήξεις σκοτώθηκαν 193 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περίπου 2.050. Ήταν η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της Ισπανίας και η πιο θανατηφόρα στην Ευρώπη από το 1988.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA