Μενού
Αστυνομικός φυλάει τον χώρο έξω από το κτίριο του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα
Αστυνομικός φυλάει τον χώρο έξω από το κτίριο του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα | AP Photo/Petr David Josek
  • Α-
  • Α+

Περίπου 20 λεπτά πέρασαν από τη στιγμή που η τσεχική αστυνομία ενημερώθηκε για τους πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, μέχρι την ώρα που ο μακελάρης της Πράγας βρέθηκε νεκρός. Είχε σκοτώσει 13 άτομα και τραυμάτισε άλλα 25 - 10 εκ των οποίων είναι σε σοβαρή κατάσταση. Η επίθεση πιστεύεται ότι είναι η χειρότερη στη σύγχρονη ιστορία της Τσεχίας.

Ο φοιτητής που εξαπέλυσε το μακελειό είναι, επίσης, νεκρός αλλά, μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί εάν αφαίρεσε τη ζωή του ή σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά. Σε κάθε περίπτωση, οι Αρχές έχουν ενημερώσει πως το πτώμα του είναι «σε πολύ κακή κατάσταση» γεγονός που δεν επιτρέπει την - επίσημη - ταυτοποίησή του. Ανεπίσημα, έχει αναγνωριστεί στο πρόσωπο του 24χρονου Ντέιβιντ Κόζακ.

Ο αστυνομικός διευθυντής, Μάρτιν Βοντρασέκ, προειδοποίησε πως ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ανέβει, λόγω της κατάστασης ορισμένων εκ των τραυματιών, ενώ έκανε λόγο για «προμελετημένη, βίαιη επίθεση», εμπνευσμένη από ανάλογα μακελειά στο εξωτερικό. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Βιτ Ρακουσάν, διευκρίνισε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίθεση στο Πανεπιστήμιο Τεχνών «συνδέεται με διεθνή τρομοκρατία».

Ο θάνατος που κινητοποίησε τις Αρχές

Προ της επίθεσης, η αστυνομία είχε ενημερωθεί πως εντοπίστηκε νεκρός ο πατέρας του 24χρονου στο σπίτι τους στην περιοχή Χοστούν, περίπου 21 χιλιόμετρα δυτικά της Πράγας. Ο δράστης, πιστεύεται ότι τον σκότωσε και στη συνέχεια ταξίδεψε στην πρωτεύουσα για να εξαπολύσει τη δολοφονική του μανία. Ο άνδρας βρέθηκε περί τις 12:40 (τοπική ώρα). 

Ακόμα, ο φοιτητής κρίνεται ύποπτος και για άλλους δύο θανάτους: ενός πατέρας και της 2 μηνών κόρης αυτού. 

Σημειώνεται πως ο μακελάρης είχε στην κατοχή, νόμιμα, αρκετά όπλα

Τα κρίσιμα 21 λεπτά

Η αστυνομία, έχοντας πληροφορίες πως ο 24χρονος θα συμμετάσχει σε μία διάλεξη σε κτίριο του Πανεπιστημίου στις 14:00, αποφάσισε να προχωρήσει σε εκκένωσή του και διατάχθηκε έρευνα στον χώρο. Αλλά, τελικώς, επιτέθηκε σε άλλο σημείο.

Η πρώτη πληροφορία για τους πυροβολισμούς ήρθε στις 14:59 (τοπική ώρα) και ομάδα των Swat έφτασε στο σημείο μετά από 12 λεπτά. Στις 15:20 ο Βοντρασέκ έλαβε ενημέρωση πως ο δράστης κείτεται νεκρός. Έφερε «ολέθρια τραύματα», αλλά δεν διευκρίνισε πώς προήλθαν. 

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, οι φοιτητές που βρίσκονταν εντός του ιδρύματος κλήθηκαν να βρουν καταφύγιο και να κλείσουν τις πόρτες, με όποιον τρόπο μπορούν. Είναι χαρακτηριστικές, δε, οι εικόνες με άτομα να έχουν κρυφτεί σε πρεβάζι μπαλκονιού, περιμένοντας να λήξει ο συναγερμός. 

Συγκλονίζουν οι αυτόπτες μάρτυρες

«Είμαι αποκλεισμένος εντός μίας αίθουσας στην Πράγα. Ο δράστης είναι νεκρός, αλλά περιμένουμε να μας εκκενώσουν. Προσεύχομαι να βγω ζωντανός» έγραψε στα social media ένας φοιτητής. 

«Είδα έναν νεαρό στην γκαλερί, ο οποίος είχε όπλο στο χέρι, σαν αυτόματο» είπε άλλος φοιτητής, μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο, ενώ περιέγραψε και το πώς ο 24χρονος πέταξε το όπλο του από ένα μπαλκόνι και αυτό κατέληξε στο από κάτω πεζοδρόμιο.

«Ήταν απίστευτα τρομακτικό, πολλοί αστυνομικοί ήταν παντού, μας φώναζαν και κρατούσαν όπλα, μας έλεγαν να τρέξουμε έξω» σημείωσε φοιτήτρια. 

Άλλος μάρτυρας ενημέρωσε πως ο δράστης «πυροβολούσε για 8 λεπτά». «Όλοι ήταν σοκαρισμένοι, όλοι έτρεχαν» περιέγραψε και παραδέχθηκε πως ο ίδιος στάθηκε τυχερός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA