Μενού
bed-bugs
Κοριοί σε στρώμα κρεβατιού | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Δραματική αύξηση των μολύνσεων από κοριούς αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι ευθύνεται η αύξηση του κόστους ζωής.

Η εταιρεία καταπολέμησης παρασίτων Rentokil φέρεται να έχει επισημάνει μια αύξηση 65% σε ετήσια βάση στις μολύνσεις σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς οι ειδικοί πρότειναν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν μεταχειρισμένα έπιπλα από ιστοσελίδες μεταπώλησης όπως το eBay και το Facebook marketplace.

Ο καθηγητής Τζέιμς Λόγκαν, από τη Σχολή Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, δήλωσε στην Telegraph ότι η αύξηση θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με τα ταξίδια και τον τουρισμό που επιστρέφουν στα προ της πανδημίας επίπεδα, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν κοριοί που θα μετακινούνται πολύ περισσότερο και πάλι και θα ταξιδεύουν στις βαλίτσες των ανθρώπων».

Οι κρυψώνες που «αγαπούν» οι κοριοί

Αυτοί οι αιμοβόροι κοριοί, όπως αναφέρει ο Independent, συνήθως κρύβονται σε σκελετούς κρεβατιών, στρώματα, ρούχα ή κάτω από χαλαρές ταπετσαρίες, κατά τη διάρκεια της ημέρας, και δαγκώνουν τους ανθρώπους τη νύχτα.

Σε περίπτωση σοβαρής προσβολής, τα ζωύφια θα συρθούν επίσης σε ηλεκτρονικές συσκευές που φυλάσσονται κοντά στο κρεβάτι, όπως τηλεοράσεις ή πρίζες, καθώς προτιμούν τις ζεστές κρυψώνες.

Ο πιο κοινός τύπος κοριού στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο cimex lectularius, μπορεί να επιβιώσει σε κατοικίδια ζώα και τρωκτικά. Αυτά τα παρασιτικά έντομα μπορούν επίσης να εξαπλωθούν από τα πουλιά και έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να ταξιδέψουν πάνω από 100 μέτρα σε μια νύχτα, αλλά συνήθως ζουν σε απόσταση μικρότερη των 8 μέτρων από το σημείο όπου κοιμούνται οι άνθρωποι.

Τα τσιμπήματά τους εμφανίζονται ως κόκκινα, πρησμένα και κνησμώδη σημεία στο δέρμα και μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας.

Τα τσιμπήματα από κοριούς συνήθως υποχωρούν μόνα τους μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά η τοποθέτηση κάτι δροσερού στις πληγείσες περιοχές (συνήθως εκτεθειμένο δέρμα όπως το πρόσωπο, ο λαιμός ή τα χέρια), μπορεί να βοηθήσει με τη φαγούρα και το πρήξιμο.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ, οι κοριοί μπορούν να κρύβονται στις αποσκευές ή τις τσάντες διανυκτέρευσης των ανθρώπων, καθώς οι περισσότεροι ταξιδιώτες δεν συνειδητοποιούν ότι μεταφέρουν τα ζωύφια.

Οι κοριοί μπορούν να αναπαράγουν χιλιάδες αυγά μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η αντιμετώπιση αυτών των μολύνσεων μπορεί να είναι αρκετά δαπανηρή για τα ξενοδοχεία και άλλους παρόχους καταλυμάτων, δήλωσε ο καθηγητής Logan στην εφημερίδα, σημειώνοντας ότι κοστίζει «εκατοντάδες λίρες μόνο και μόνο για να έρθει κάποιος να ρίξει μια ματιά κατά τη διάρκεια μιας μόλυνσης και μπορεί να είναι πολύ δαπανηρό επειδή οι θεραπείες μπορεί να μην αποδώσουν την πρώτη φορά».

Μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι οι κοριοί γίνονται ανθεκτικοί στα ευρέως χρησιμοποιούμενα φυτοφάρμακα, καθιστώντας πιο δύσκολη την απαλλαγή από αυτούς. Τα σημάδια μιας μόλυνσης περιλαμβάνουν κηλίδες αίματος στα σεντόνια ή τα κλινοσκεπάσματα από δαγκώματα ή από το λιώσιμο ενός ζωυφίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA