Μενού
reunion
Ρεϋνιόν | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Υπάρχει ένα νησί στον Ινδικό Ωκεανό που έχει επίσημο νόμισμα το ευρώ. Πολλοί θα αναρωτηθούν πώς γίνεται αυτό και η απάντηση βρίσκεται... στη Γαλλία!

Πρόκειται για τη Ρεϋνιόν, υπερπόντιο γαλλικό έδαφος από το 1946, καθεστώς το οποίο αποτελεί απομεινάρι των «σκοτεινών» χρόνων της αποικιοκρατίας. Το νησί που έχει πληθυσμό 885.700 κατοίκους και πρωτεύουσα το Σαιν-Ντενί είναι επίσης η πιο απομακρυσμένη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιο είναι το νησί του Ινδικού που έχει για νόμισμα το ευρώ

Άραβες ναυτικοί προσέγγισαν πιθανότατα πρώτοι το νησί και το ονόμασαν Αντνά Αλ Μαγκριμπάιν («Δυτικό Νησί»). Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που έφτασαν στο νησί το 1635 και το βρήκαν ακατοίκητο ήταν οι Πορτογάλοι και του έδωσαν την ονομασία Σάντα Απολλώνια.

Το νησί κατακτήθηκε στη συνέχεια από τους Γάλλους και ήταν κάτω από τη διοίκηση του Πορτ Λουί στον Μαυρίκιο. Αν και η γαλλική σημαία υψώθηκε για πρώτη φορά στο νησί το 1638, η Σάντα Απολλώνια επίσημα προσαρτήθηκε στη Γαλλία το 1642, όταν αποβιβάστηκαν στο νησί Γάλλοι κατάδικοι από τη Μαδαγασκάρη.

Μετά την επιστροφή τους στην ηπειρωτική Γαλλία αρκετά χρόνια μετά, το νησί πήρε την ονομασία Ιλ Μπουρμπόν το 1649, από τον βασιλικό οίκο των Βουρβόνων.

Η ονομασία Ρεϋνιόν δόθηκε στο νησί το 1793 με απόφαση του κυβερνώντος συμβουλίου μετά την πτώση του Οίκου των Βουρβόνων στη Γαλλία, για να τιμηθεί η επανένωση (réunion στα γαλλικά) των επαναστατών από τη Μασσαλία με την Εθνική Φρουρά στο Παρίσι, η οποία έγινε στις 10 Αυγούστου του 1792. Το 1801, το νησί ονομάστηκε Νήσος Βοναπάρτη, προς τιμή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Το 1810, στο νησί εισέβαλε μοίρα του βρετανικού πολεμικού ναυτικού. Οι Βρετανοί χρησιμοποιούσαν ξανά το παλαιότερο όνομα Ιλ Μπουρμπόν. Όταν το νησί επανήλθε στη Γαλλία μετά τη συνδιάσκεψη της Βιέννης το 1815, κράτησε το όνομα Μπουρμπόν μέχρι και την πτώση της επανίδρυσης του οίκου των Βουρβόνων και στη συνέχεια κατά τη γαλλική επανάσταση του 1848, ονομάστηκε ξανά Ρεϋνιόν.

Ο εποικισμός του ξεκίνησε τον 17ο αιώνα με τη μετανάστευση Αφρικανών, Κινέζων, Μαλαισίων και Ινδών, κάτω από τη γαλλική εποπτεία, σχηματίζοντας ένα ιδιαίτερο τοπικό μείγμα πληθυσμού. Η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ το 1869, μείωσε τη σημασία του νησιού ως ενδιάμεσου σταθμού για τη ναυτική διαδρομή των ανατολικών Ινδιών.

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ρεϋνιόν ήταν κάτω από την εξουσία του καθεστώτος του Βισύ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 1942, όταν το νησί απελευθερώθηκε από το καταδρομικό Λέοπαρντ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA