Μενού
Ψήφισμα άμβλωσης ως συνταγματικού δικαιώματος στη Γαλλία
Η στιγμή της ψηφοφορίας γιοα την κατοχύρωση της άμβλωσης στο σύνταγμα της Γαλλιας | AP Photos / Thomas Padilla
  • Α-
  • Α+

Η Γαλλία προχώρησε σ' ένα προοδευτικό βήμα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς έγινε η πρώτη χώρα που ενέγραψε ρητά στο Σύνταγμά της το δικαίωμα στην άμβλωση. 

Η επικύρωση στη Γαλλία χαιρετίστηκε, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, ως «ιστορική» από οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, παρόλο που επικρίθηκε έντονα από συντηρητικές οργανώσεις.

Το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ευρέως αποδεκτό στη Γαλλία, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι περίπου το 80% των Γάλλων εγκρίνουν το γεγονός ότι είναι νόμιμη.

Βουλευτές και γερουσιαστές ενέκριναν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (780 ψήφοι υπέρ, 72 κατά) την τροποποίηση του Συντάγματος που είχε προτείνει η κυβέρνηση.

Γαλλία: Η ανάρτηση Μακρόν για την απόφαση

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε ένα «παγκόσμιο μήνυμα» μετά την ψηφοφορία. «Ας γιορτάσουμε μαζί την ένταξη μιας νέας εγγυημένης ελευθερίας στο Σύνταγμα», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες: το σώμα σας ανήκει σε εσάς και κανείς δεν μπορεί να αποφασίζει για εσάς» είπε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ στους βουλευτές και τους γερουσιαστές που συνεδρίασαν από κοινού στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, έξω από το Παρίσι, για να εγκρίνουν αυτήν την τροποποίηση του Συντάγματος.

Η άμβλωση είναι νόμιμη στη Γαλλία από το 1974, αν και πολλοί είχαν επικρίνει τότε αυτόν τον νόμο. 

«Αυτό το δικαίωμα υποχωρεί στις ΗΠΑ. Και τίποτα δεν μας έπειθε ότι η Γαλλία εξαιρείται από αυτόν τον κίνδυνο» σημείωσε η Λορά Σλιμανί, της οργάνωσης Ίδρυμα Γυναικών. «Είμαι πολύ συγκινημένη, ως ακτιβίστρια και ως γυναίκα» συνέχισε.

«Η Γαλλία είναι στην πρωτοπορία» συμπλήρωσε με τη σειρά της η Γιαέλ Μπρον-Πιβέ, η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, που προέρχεται από το κεντρώο κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA