Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένα άκρως ενδιαφέρον ρεπορτάζ για τη διακίνηση ναρκωτικών από Βαλκάνιους μαφιόζους δημοσίευσε η ηλεκτρονική έκδοση του Reuters.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Gabriel Stargardter το 2018, ο καταδικασμένος έμπορος κοκαΐνης Σλόμπονταν Κοστόφσκι διέφυγε από φυλακή της Βραζιλίας και επέστρεψε στην Ευρώπη με ένα πλαστό διαβατήριο.

Ο Σέρβος επέστρεψε γρήγορα σε παλιές του συνήθειες, σύμφωνα με την αστυνομία.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Κοστόφσκι συνελήφθη στο Βελιγράδι, κατηγορούμενος για αποστολή 2,7 τόνων κοκαΐνης από τη Βραζιλία σε σκάφος 22 μέτρων που συνελήφθη κοντά στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας.

Γνωστός με το παρατσούκλι ο «Στρατηγός», όπως αποκαλείται από τους συνεργάτες του, διακινούσε μεγάλες ποσότητες» κοκαΐνης στην Ευρώπη για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τη σερβική αστυνομία σε μια έκθεση πληροφοριών του 2022 που έλαβε αποκλειστικά το Reuters.

Ο Κοστόφσκι, 70 ετών σήμερα, ζούσε στη Βραζιλία για χρόνια.

Εκεί έχτισε ισχυρούς δεσμούς με παραγωγούς κοκαΐνης στη γειτονική Κολομβία, τη Βολιβία και το Περού και βρήκε τρόπους για τη μεταφορά των ναρκωτικών από από τη λατινική Αμερική στην Ευρώπη, σύμφωνα με το σερβικό έγγραφο.

Η συγκυρία για την κοκαΐνη

Η επιστροφή του Κοστόφσκι στην Ευρώπη το 2018 συνέπεσε με μία ευοίωνη χρονική στιγμή για το εμπόριο κοκαΐνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Καθώς η παραγωγή στην Νότια Αμερική αυξήθηκε την περασμένη δεκαετία, οι διακινητές των Βαλκανίων ήταν σε ιδανική θέση για να καλύψουν την ζήτηση στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις αρχές.

Αυτή τη στιγμή καθορίζουν το σύνολο της διακίνησης της κοκαΐνης από τα εργαστήρια παραγωγής της στις Άνδεις έως τα βαποράκια του δρόμου στο Παρίσι, Λονδίνο και Βερολίνο, συμβάλλοντας στο να μετατραπεί η Ευρώπη στην υπ' αριθμόν ένα αγορά κοκαΐνης στον κόσμο, όπως δείχνει η έκθεση που έχει στην διάθεση το Reuters.

Το έκαναν αυτό αξιοποιώντας τις επαφές τους στους κύκλους των εγκληματιών μέσα στις κοινότητες της διασποράς των Βαλκανίων και στις δύο όχθες του Ατλαντικού και διεισδύοντας στο σύστημα ναυτιλιακών εταιρειών το οποίο διακινεί όπως εκτιμάται το 90% των αγαθών παγκοσμίως, σύμφωνα με Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Λατινοαμερικάνους αξιωματούχους των υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών.

Κοκαΐνη: ο εφοδιασμός της Ευρώπης

«Όταν μιλάμε για αποστολές μεγάλης κλίμακας για τον εφοδιασμό της ευρωπαϊκής ηπείρου, η μόνη ομάδα που είναι ηγεμονική είναι τα Βαλκάνια», δήλωσε ο Ίβο Σίλβα, ντετέκτιβ της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Βραζιλίας, ο οποίος ερεύνησε την δραστηριότητα του Κοστόφσκι στα τέλη της δεκαετίας του 2000 στο πλαίσιο της Επιχείρησης Niva, μιας από τις πρώτες μεγάλες έρευνες για τους Βαλκάνιους διακινητές κοκαΐνης που δρούσαν από τη Βραζιλία.

Οι βαλκανικές οργανώσεις διακίνησης έχουν αποφύγει την εκ των άνω προς τα κάτω δομή των καρτέλ του Μεξικού και της Κολομβίας, δουλεύοντας αντίθετα σε μικρούς πυρήνες που είναι εξαιρετικά κινητικοί, μυστικοπαθείς και ικανοί να διακινούν εκπληκτικά μεγάλα φορτία κοκαΐνης, δήλωσαν αξιωματούχοι της δίωξης ναρκωτικών.

Αν και οι συμμορίες δεν είναι μονολιθικές και έχουν εμπλακεί στις δικές τους αιματηρές, εσωτερικές διαμάχες, συλλογικά στις κλίκες αυτές έχει δοθεί από τις αρχές επιβολής του νόμου το προσωνύμιο Βαλκανικό Καρτέλ. Έχει αποδειχθεί ότι είναι δύσκολο να διεισδύσει κάποιος στα δίκτυά τους και ακόμη δυσκολότερο να τα διαλύσει.

Κοκαΐνη: Το βαλκανικό καρτέλ

«Δεν υπάρχει αυστηρή ιεραρχική δομή στο Βαλκανικό Καρτέλ», δήλωσε στο Reuters ένας πρώην αξιωματούχος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) ο οποίος έχει διεξάγει έρευνες για αυτούς τους γκάγκστερ. «Δεν υπάρχει νονός».

Το βαλκανικό αποτύπωμα μπορεί να βρεθεί τώρα στις περισσότερες περιπτώσεις της κοκαΐνης που μπαίνει στην Ευρώπη κάθε χρόνο, δήλωσαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι της δίωξης ναρκωτικών.

Το Κέντρο Θαλάσσιας Ανάλυσης και Επιχειρήσεων, μια ευρωπαϊκή υπηρεσία που συντονίζει τις συλλήψεις για ναρκωτικά στα ύδατα του Ατλαντικού, δήλωσε ότι πέρυσι κατασχέθηκαν στη θάλασσα 9,11 μετρικοί τόνοι κοκαΐνης που συνδέονται με Βαλκάνιους εγκληματίες, μια αύξηση 300% από το 2015.

Τα πρόσφατα στοιχεία κατασχέσεων δείχνουν ότι η αύξηση της κοκαΐνης στην Ευρώπη - και οι βαλκάνιοι διακινητές που την προωθούν - δεν επιβραδύνεται.

Στο βελγικό λιμάνι της Αμβέρσας, την κορυφαία πύλη εισόδου της Ευρώπης για την κοκαΐνη της Νότιας Αμερικής, οι αρχές κατέσχεσαν πέρυσι 116 μετρικούς τόνους - ποσότητα ρεκόρ. Τα ολλανδικά τελωνεία δέσμευσαν σχεδόν 60 μετρικούς τόνους το 2023, σχεδόν το ένα πέμπτο περισσότερο από το σύνολο του 2022.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA