Μενού
Ρίσι Σούνακ
Ρίσι Σούνακ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τη συζήτηση για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Είτε η πολιτική «απρέπεια» του Σούνακ οφείλεται στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για τα κλεμμένα Ελγίνεια μάρμαρα, και την παρομοίωση για το «κόψιμο στα δύο της Μόνα Λίζα», είτε συνιστά μία πολιτική κίνηση που αποσκοπεί στην ικανοποίηση των πιο συντηρητικών ψηφοφόρων του, είναι σίγουρο πως το όνομά του θα ηχεί από εδώ και πέρα πιο γνώριμο στα αυτιά των Ελλήνων.

Ποιος είναι όμως ο αμφιλεγόμενος πολιτικός;

Οι ρίζες από την Ινδία, η σχέση με την Αφρική και οι σπουδές στις ΗΠΑ

Ο Ρίσι Σούνακ γεννήθηκε στις 12 Μαΐου του 1980 στο Σαουθάμπτον της Βρετανίας, γόνος οικογένειας με ινδικής καταγωγής από την περιοχή του Πουντζάμπ. Οι γονείς του Σούνακ είχαν μεγαλώσει στην Ανατολική Αφρική, απ'όπου μετανάστευσαν αργότερα στη Βρετανία, σύμφωνα με την Guardian.

Ο Ρίσι Σούνακ έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Ουίντσεστερ, όπου ο πατέρας του εργαζόταν ως παθολόγος και η μητέρα του είχε δικό της φαρμακείο. Το 1998 αποφοίτησε από το λύκειο στο Κολλέγιο του Ουίντσεστερ, ενώ αργότερα σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομία στο Κολλέγιο Λίνκολν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου αποφοίτησε με διάκριση το 2001.

Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ πάνω στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στο Σαν Φρανσίσκο με υποτροφία, και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα το 2006.

Όσο σπούδαζε στο Στάνφορντ, γνώρισε τη μελλοντική του σύζυγο, Ακσάτα Μούρτι, κόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου Ναραγιάνα Μούρτι, επιχειρηματία που ίδρυσε την Infosys. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε για την Goldman Sachs και αργότερα ως συνεργάτης στις κεφαλαιακές εταιρίες The Children's Investment Fund Management και Theleme Partners.

Το 2010 προσήλθε στο Συντηρητικό Κόμμα, ενώ εξελέγη βουλευτής για την περιφέρεια του Ρίτσμοντ στις γενικές εκλογές του 2015 και υπηρέτησε στη δεύτερη κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ως υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο υπερμάχος του Brexit

Ο Σούνακ είναι γνωστός ως υπέρμαχος της πολιτικής του Brexit που υιοθέτησε η κυβέρνηση Μέι, ψηφόζοντας τρεις φορές υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Μετά την παραίτηση της Τερέσα Μέι, προσκολλήθηκε στον ανερχόμενο Μπόρις Τζόνσον, στηρίζοντας την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος. Ο Τζόνσον ανταπέδωσε βέβαια, διορίζοντας τον Σούνακ γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών. 

Η πρώτη σοβαρή «προαγωγή» για τον Σούνακ ήρθε όταν διορίστηκε και υπουργός Οικονομικών το 2020, σε ηλικία 39 ετών, ενώ ο ρόλος του συνδέθηκε στη μνήμη του κόσμου με την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και των lockdowns.

Από την πολυτάραχη πολιτική του πορεία δεν έλειψαν όμως και τα σκάνδαλα. Ο Σούνακ υπέφερε ένα ακόμα πλήγμα στη φήμη του το 2022, όταν αποκαλύφθηκε πως η σύζυγός του εκμεταλλευόταν την ινδική πολιτική της υπηκοότητα για να μην πληρώνει φόρο εισοδήματος στη Βρετανία, έχοντας αποκρύψει περίπου 24 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους.

Σε ακόμα ένα περιστατικό, αποκαλύφθηκε ότι ο Σούνακ διατηρούσε πράσινη «visa» για διαμονή στις ΗΠΑ, πράγμα που έθεσε υπό αμφισβήτηση τα αισθήματά του για την πατρίδα του. Ακόμα, του επιβλήθηκαν κυρώσεις για παράβαση του νόμου, αφού είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο Partygate, όταν εν μέσω των μέτρων κοινωνικής απόστασης και των lockdowns, είχε αποκαλυφθεί ότι πολλά κυβερνητικά στελέχη των συντηρητικών συμμετείχαν σε πάρτι που διοργανώθηκε στο κτίριο της Downing Street.

Μετά την παραίτησή του, o Σούνακ έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία των Συντηρητικών, χάνοντας όμως από την Λιζ Τρας. Ο επιμένων νικά όμως, και έτσι, μετά την δεύτερη υποψηφιότητά του τον Οκτώβριο του 2022 και την παραίτηση της «αντιζήλου» Πένι Μόρντοντ από τις εκλογές, ο Σούνακ ορίστηκε επικεφαλής του κόμματος.

Το πρόσφατο «φάουλ»

Κυβερνητικά στελέχη στην Ελλάδα εκτιμούν ότι πίσω από το «διπλωματικό φάουλ» και την «πολιτική απρέπεια» Σούνακ -όπως χαρακτηρίστηκε από την Αθήνα η ακύρωση του ραντεβού του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο παρά πέντε– υποκρύπτονται εκλογικές σκοπιμότητες και συγκεκριμένα μία προσπάθεια του Βρετανού Πρωθυπουργού να παραστήσει «τον σκληρό στους Τόρις» καθώς είναι γνωστό ότι οι Συντηρητικοί εναντιώνονται στο ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Την ίδια εκτίμηση έκαναν και τα βρετανικά μέσα, με το BBC να αποδίδει τη στάση του Ρίσι Σούνακ σε «εγχώρια πολιτική σκοπιμότητα» και ειδικότερα σε μια επιδίωξή του ίδιου να πείσει ότι ο ίδιος δεν είναι τόσο «διαλλακτικός» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα όσο ο κύριος αντίπαλός του και φαβορί για το αξίωμα του Πρωθυπουργού στις δημοσκοπήσεις επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, με τον οποίο συναντήθηκε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μένει να φανεί αν αυτό το «στραβοπάτημα» Σούνακ θα αποβεί πιο ωφέλιμο για τον ίδιο και την πολιτική του βιωσιμότητα, η αν, μαζί με μία τρύπα στο νερό, κατάφερε να βελτιώσει την εικόνα της ελληνικής διπλωματίας στο θέμα των Γλυπτών προς ζημία του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA