Μενού
mitsotakis_akropoli
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μουσείο της Ακρόπολης | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ενόχληση για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με «κλοπή» των Γλυπτών του Παρθενώνα και παρομοίωσή τους με μια Μόνα Λίζα κομμένη στα δύο όπως επιφανειακά επιχειρήθηκε να πλασαριστεί αρχικά στην κοινή γνώμη; Ή μήπως τα βαθύτερα αίτια της πρωτοφανούς και απαράδεκτης κίνησης του Ρίσι Σούνακ απέναντι σε ομόλογό του από φίλη και σύμμαχη  χώρα ενέχουν πολιτικές σκοπιμότητες ενόψει των εκλογών σε λίγους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως αναλύθηκε με μια δεύτερη ματιά από BBC και Financial Times;

Με δεδομένο ότι η ελληνική θέση για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωσή τους στο σύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης είναι πάγια και έχει διατυπωθεί ξανά με σαφήνεια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώπιον του βρετανικού κοινού στο Λονδίνο, συνεπώς ήταν γνωστό πριν τον καθορισμό του σημερινού τετ α τετ με τον κ. Σούνακ στην Ντάουνινγκ Στριτ, όλα συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου επέλεξε συνειδητά την απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι στον Έλληνα Πρωθυπουργό, με «όχημα» τα Γλυπτά και πραγματικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων στο πλαίσιο του «παιχνιδιού» των βουλευτικών εκλογών του 2024.

«Θυσία» στον βωμό των εκλογικών σκοπιμοτήτων οι ελληνοβρετανικές σχέσεις

Και κυβερνητικά στελέχη στην Ελλάδα εκτιμούν ότι πίσω από το «διπλωματικό φάουλ» και την «πολιτική απρέπεια» Σούνακ - όπως χαρακτηρίστηκε από την Αθήνα η ακύρωση του ραντεβού του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο παρά πέντε – υποκρύπτονται εκλογικές σκοπιμότητες και συγκεκριμένα μία προσπάθεια του Βρετανού Πρωθυπουργού να παραστήσει «τον σκληρό στους Τόρις» καθώς είναι γνωστό ότι οι Συντηρητικοί εναντιώνονται στο ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα.  «Αν κάτι είχε ενοχλήσει τον κ. Σούνακ από την προβολή του ελληνικού αιτήματος στο BBC ONE, παραμένει το ερώτημα: γιατί δεν συνάντησε τον Πρωθυπουργό να του το εκθέσει ενώπιος ενωπίω», σημείωνε κυβερνητική πηγή.

Και το βρετανικό BBC άλλωστε που ιεράρχησε το θέμα τρίτο στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων, απέδωσε τη στάση του Ρίσι Σούνακ σε «εγχώρια πολιτική σκοπιμότητα» και ειδικότερα σε μια επιδίωξή του ίδιου να πείσει ότι ο ίδιος δεν είναι τόσο «διαλλακτικός» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα όσο ο κύριος αντίπαλός του και φαβορί για το αξίωμα του Πρωθυπουργού στις δημοσκοπήσεις επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, με τον οποίο συναντήθηκε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τις επικείμενες κάλπες στη Βρετανία βλέπουν ως παρασκηνιακή αιτία και οι πολιτικές αναλυτές των  Financial Times, που υποστηρίζουν ότι ο Ρίσι Σούνακ επιθυμεί να εμφανίσει εαυτόν ως «υπερασπιστή» της έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο και τον Κιρ Στάρμερ ως τον ηγέτη «που έτοιμος να τα παρατήσει και να τα δώσει πίσω», επειδή όπως αποκαλύφθηκε ο επικεφαλής των Εργατικών είπε ότι αν νικήσει στις επόμενες εκλογές δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου.

Οργή Μητσοτάκη

Κοινώς όλοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Ρίσι Σούνακ «θυσίασε» τις καλές σχέσεις με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο και μια χώρα με σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς στο «βωμό» των εκλογικών του σκοπιμοτήτων. Εξ ού και η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πολιτική αγένεια του ομολόγου του ήταν εξαιρετικά οργισμένη και σε τόνο πολύ πιο αυστηρό απ’ ότι συνηθίζει σε επίπεδο διπλωματίας. «Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», υπογράμμισε με νόημα ο Πρωθυπουργός, «καρφώνοντάς» τον παράλληλα ότι πέταξε την ευκαιρία για μία συζήτηση αναφορικά με όλες τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας «Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση».  

Μπούμερανγκ για τον Σούνακ η πολιτική απρέπεια κατά Μητσοτάκη

Πέρα πάντως από το μπουρλότο που έβαλε στις σχέσεις Αθήνας – Λονδίνου, το διπλωματικό φάουλ του φαίνεται να λειτουργεί ως μπούμερανγκ στον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου και στο εσωτερικό της χώρας του.  Ήδη στο «X» (πρώην twitter) υπάρχει καταιγισμός αρνητικών σχολίων όπως «κακομαθημένο παιδί» εναντίον του, ενώ τον κατηγορούν ότι «αποξενώνει» έναν βασικό σύμμαχο στην προσπάθεια περιορισμού της παράνομης μετανάστευσης που υποτίθεται ότι βρίσκεται και ψηλά στην πολιτική του ατζέντα.

Συντηρητικοί, δε, σχολίαζαν σκωπτικά ότι ο Σούνακ εκνευρίστηκε επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε τον Κιρ Στάρμερ. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, απορρίπτει και αυτό το πιθανό επιχείρημα, τονίζοντας ότι ο κ. Σούνακ ήταν ενήμερος για τη συνάντηση με τον επικεφαλής των εργατικών, η οποία ήταν ιδιωτική και έγινε στην επίσημη κατοικία του Έλληνα Πρέσβη και όχι σε κάποιο κομματικό γραφείο.

Οι δικαιολογίες της Ντάουνινγκ Στριτ

Στη Ντάουνινγκ Στριτ αρχικά επιχείρησαν να δικαιολογήσουν την απρέπεια με την επίκληση ξαφνικής αλλαγής στο πρόγραμμα του κ. Σούνακ, η Αθήνα όμως μιλά ξεκάθαρα για πρόσχημα. Από το Πρωθυπουργικό Γραφείο μάλιστα προέβησαν και σε μία ακόμα απρέπεια. Πρότειναν συνάντηση με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, την οποία η ελληνική πλευρά απέρριψε πάραυτα. Μετά το σάλο και τις «αστραπές» Μητσοτάκη, ανώτερη πηγή των Συντηρητικών επιχείρησε να πείσει ότι η αιφνιδιαστική ακύρωση του ραντεβού οφείλεται αποκλειστικά στον «σχολιασμό» του Κυριακού Μητσοτάκη πριν από τη συνάντηση στα «Γλυπτά του Έλγιν» που κατέστησε «αδύνατη» τη συνάντηση. Θέσεις βεβαίως που είναι επανειλημμένα και δημόσια διατυπωμένες από την Ελλάδα.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να προτείνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση», σημείωσε η ίδια πηγή.  Νωρίτερα πάντως στρώνοντας το έδαφος μιας διαμάχης και προφανώς της ακύρωσης του τετ α τετ των δύο ηγετών, αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ είχε επιμείνει ότι τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα εκείνη την εποχή και ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές ρου Μουσείου, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου του 1963 ο οποίος απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος.

Κυβερνητικές πηγές της Ελλάδας πάντως σημείωναν ότι το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα  δεν αφορά τη βρετανική κυβέρνηση αλλά το Βρετανικό Μουσείο, με το οποίο οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Ομόθυμη καταδίκη από την Ελλάδα

Αν πάντως κάτι λογίζεται ως κέρδος για την Ελλάδα είναι ότι η κίνηση Σούνακ κατάφερε να ενώσει τις φωνές ΣΥΡΙΖΑ (δήλωση Σ. Κασσελάκη)  και ΠΑΣΟΚ (διά Δ. Μάντζου) με αυτή του Πρωθυπουργού, ώστε να εκπεμφθεί ένα καθαρό μήνυμα ομόθυμης καταδίκης της Ελλάδας της «απαράδεκτης» απόφασης έναντι μίας «εθνικής υπόθεσης» όπως είναι ο επαναπατρισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα, με την ταυτόχρονη απαίτηση του σεβασμού απ’ όλους στους θεσμούς και τα δίκαια αιτήματά μας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA