Μενού

«Σαν ζόμπι στους δρόμους»: Εξιστορήσεις ανθρώπων που έζησαν το μπλακ άουτ στην Ιβηρική

AP
AP
  • Α-
  • Α+

Τα νέα που ήρθαν το μεσημέρι της Δευτέρας για ολικό μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία είναι από εκείνα που σταματούν το σκρολάρισμα. Δεν έχουμε δει και λίγα, αλλά σίγουρα το να ζεις για δώδεκα ώρες χωρίς καθόλου ρεύμα είναι κάτι πρωτοφανές και καινούργιο.

Μια συνθήκη δυσλειτουργική και επικίνδυνη σε κάποια σημεία, που μας γυρίζει παράλληλα πίσω στην εποχή του Covid, τότε που η καραντίνα και ο εγκλεισμός είχαν γίνει κοινός παρονομαστής σε παγκόσμιο επίπεδο.  

Διαβάστε επίσης: Υπάρχει απειλή μαζικού μπλακ άουτ στην Ελλάδα; Οι κίνδυνοι για τη χώρα μας

Το 2020, όλοι και όλες ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Πέντε χρόνια μετά, οι ίδιοι άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους και αντίκρισαν στα μάτια αγνώστων το ίδιο παράξενο βλέμμα μιας κοινής εμπειρίας για την ιδιαίτερη πραγματικότητα που βίωσαν χθες στην Ιβηρική χερσόνησο. 

Από το Αλικάντε μέχρι την Λισαβόνα, σημειώσεις ανθρώπων που αποσυνδέθηκαν από την τεχνολογία και συνδέθηκαν μεταξύ τους. 

Καταρίνα, Λισαβόνα

«Είχε 26 βαθμούς με λίγο αεράκι και στην αρχή σκεφτόμουν τα προϊόντα στο ψυγείο. Οι γείτονες μου έτρεξαν στο αμάξι για να ανοίξουν το ραδιόφωνο και να μάθουν τι έχει συμβεί. Στη γειτονιά μου μένουν κατά βάση ηλικιωμένοι που ήταν αρκετά αγχωμένοι.

Στην αρχή είχαμε δεδομένα στο κινητό και διαβάσαμε ότι όλη η χώρα είναι χωρίς ρεύμα. Από τότε και μετά μάθαινα νέα από τον ξάδερφο μου στην Ελβετία επειδή τα κινητά μας ήταν εντελώς άχρηστα από τις 2 το μεσημέρι και μετά, ούτε κλήσεις, ούτε ίντερνετ, ούτε maps. 

AP
AP

Τα τρία πιο κοντινά βενζινάδικα άδειασαν από βενζίνη μία ώρα μετά το μπλακ άουτ, τα σούπερμαρκετ ήταν κλειστά επειδή αδυνατούσαν να διαχειριστούν το μανιακό πλήθος στον δρόμο. Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής κατηγορούσε την ευρωπαϊκή ένωση επειδή δεν υπήρχαν σακίδια έκτακτης ανάγκης.

Κατά τα άλλα, οι γονείς πήγαν τα παιδιά τους στο πάρκο, οι γείτονες ήρθαν κοντά και έφαγαν όλοι μαζί με κεριά και μοιράστηκαν τις προμήθειές τους. Είχαμε μηδαμινή πρόσβαση στις ειδήσεις και ευτυχώς υπήρχε ένα άτομο με ένα παλιό ραδιοφωνάκι που μας ενημέρωνε. 

Φυσικά, το πορτογαλικό Twitter έφτιαξε τα καλύτερα memes»

Ρικάρντο, Λισαβόνα

«Δεν δουλεύαμε, δεν βλέπαμε τηλεόραση, δεν είχαμε κινητά, οι άνθρωποι απλά απολάμβαναν την ζωή στα πάρκα με φίλους και οικογένεια, μακάρι να το ζούσαμε αυτό πιο συχνά για μικρές στιγμές μακριά από την τεχνολογία οπότε επιτέλους θα συναντούσαμε τους φίλους μας και θα μιλούσαμε όντως, μου θύμισε τον Covid».

Αλνέρις, Μαδρίτη

«Νόμιζα ότι η διακοπή ρεύματος περιοριζόταν μόνο στο κτίριό μου. Ωστόσο, όταν βγήκα έξω και διαπίστωσα ότι είχε επηρεάσει ολόκληρη την Ισπανία και την Πορτογαλία, ανησύχησα πολύ. Στην αρχή νόμισα πως επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση.

Ως άτομο από τη Βενεζουέλα, όπου τέτοιες καταστάσεις συνήθως προκαλούν μεγάλη αναστάτωση, δεν μπορούσα παρά να νιώσω νευρικότητα και να σκεφτώ το χειρότερο. Ευτυχώς, η ατμόσφαιρα στη γειτονιά μου ήταν διαφορετική — οι γείτονές μου ήταν ήρεμοι, κάποιοι μάλιστα το αντιμετώπισαν με χιούμορ. 

Διαβάστε επίσης: Offworld: Η σειρά που είναι σαν να προέβλεψε το μπλακ άουτ στην Ισπανία

Αυτό με βοήθησε να ηρεμήσω. Μία γειτόνισσα είχε ένα μικρό ραδιόφωνο και, χάρη σε αυτήν, μπορέσαμε να ενημερωνόμαστε. Το να ακούσουμε ότι το ρεύμα είχε ήδη αρχίσει να επανέρχεται σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας μού έδωσε κάποια ανακούφιση. Τελικά, όταν το ρεύμα επέστρεψε στις 11 το βράδυ και μπόρεσα να αποκτήσω πρόσβαση στο διαδίκτυο, κατάφερα να επικοινωνήσω με τους συγγενείς μου και να νιώσω πραγματικά ανακουφισμένος.

Αυτή η εμπειρία με έκανε επίσης να αναλογιστώ πόσο εξαρτημένοι είμαστε από την τεχνολογία στην καθημερινή μας ζωή. Δεν είχα μετρητά και συνειδητοποίησα ότι δεν ήξερα καν πώς να πάω στο σπίτι ενός φίλου χωρίς να χρησιμοποιήσω το Google Maps. 

Το δίδαγμα αυτής της ιστορίας είναι σαφές: πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε πιο ανεξάρτητοι, πιο συνειδητοποιημένοι και προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε απρόβλεπτα γεγονότα χωρίς να βασιζόμαστε αποκλειστικά στην τεχνολογία».

Χοακίμ, Λισαβόνα

«Δεν ξέραμε τι γινόταν, πήγα στο μετρό αλλά δεν λειτουργούσε, πήγα στο λεωφορείο αλλά είχε άπειρη κίνηση γιατί δεν λειτουργούσαν τα φανάρια οπότε πήγα με τα πόδια σπίτι, πήρε 2 ώρες αλλά είχε τέλεια μέρα, όλοι μετά από έναν σημείο έμπαιναν στην θάλασσα και ήταν στα πάρκα».

AP
AP

Ζοάο, Λισαβόνα

«Είμαστε όλοι καλά, μακάρι να υπήρχε πιο συχνά διακοπή ρεύματος, γινόταν χαμός στους δρόμους, ανησυχούσα για τους ανθρώπους στα νοσοκομεία αλλά πέρασα χρόνο με οικογένεια, ευτυχώς μένω λίγο έξω από την Λισαβόνα οπότε ήταν πιο ήσυχα».

Σοφία, Αλικάντε

«Δεν έχω ξαναζήσει τίποτα τέτοιο. Όταν κόπηκε το ρεύμα στην αρχή νομίζαμε ότι είναι μια νορμάλ διακοπή ρεύματος που θα κρατήσει μαξ μια ώρα οπότε ήμασταν όλοι πολύ κουλ. Χρησιμοποιούσαμε το κινητό μας και δε μας ένοιαζε αν θα κλείσει γιατί πιστεύαμε ότι θα επιστρέψει το ρεύμα. Εντέλει, όσο περνούσαν οι ώρες και δεν ερχόταν το ρεύμα, φρικάραμε. 

Η διακοπή ξεκίνησε 12:30 και επέστρεψε τα μεσάνυχτα, ένα δωδεκάωρο η όλη φάση. Το βράδυ ήταν τέλεια, μαζευτήκαμε όλοι μαζί, σε φάση κόβιντ, παίζαμε βόλει, μπάσκετ, κανείς με το κινητό, δεν είχαμε ούτε μπαταρία, ούτε σήμα, ούτε ίντερνετ. 

Το ζούσαμε σαν παιδιά που λέγαμε τι είχαμε να κάνουμε, ας παίξουμε παιχνίδια στον δρόμο. Πίναμε, παίζαμε, ακούγαμε μουσική. Ο κόσμος ήταν σε άγνοια, δεν ξέραμε πόσο θα κρατήσει, αποκομμένοι από τον κόσμο, τα μαγαζιά κλειστά όπως και τα σούπερμαρκετ. Ήταν ένα σκηνικό αποκάλυψης σα να κυκλοφορούν ζόμπι στους δρόμους».

Χοσέ, Μπιλμπάο

«Ίσως, σε κάποια επίπεδα να μας φέρνει πιο κοντά, αλλά η έλλειψη ρεύματος σε απομονώνει από κόσμο, έχασα επαφή με φίλους και την οικογένεια μου στη Γρανάδα και τους βρήκα μετά από αρκετές ώρες. Δείχνει πόσο εθισμένοι είμαστε στη τεχνολογία, σταματάει το ρεύμα και σταματάει η ζωή. Ίσως πρέπει να μάθουμε κάπως να μην είμαστε τόσο εξαρτημένοι από αυτή».

Άλκης, Βαρκελώνη

«Η φάση ήταν ότι γύρω στις 12 έπεσε το ρεύμα. Στην αρχή λέγαμε ότι δεν είναι κάτι αλλά μετά συνειδητοποιήσαμε ότι συμβαίνει σε όλη την πόλη, στη Μαδρίτη και γενικώς δεν έπαιξε καμία ενημέρωση ότι συμβαίνει σε όλη την Ισπανία, δεν υπήρχαν και μέσα για να μάθουμε. 

Μια από τις σκέψεις μου ήταν γενικώς γύρω από την offline ζωή επειδή είμαστε άμεσα συνδεδεμένοι με το τηλέφωνο και το ίντερνετ. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι βγήκαν όλοι και όλες στους δρόμους και τις πλατείες, μουσικές, δραστηριότητες για παιδιά. Στην Ελλάδα δεν θα έπαιζε κάτι τέτοιο.

AP
AP

Κόλλησε κόσμος στο μετρό, καθυστερήσεις σε πτήσεις και τρένα, αλλά σε γενικές γραμμές δεν ήταν κάτι ακραίο και ο κόσμος ήταν ψύχραιμος. Θεωρίες συνωμοσίας για κυβερνοεπιθέσεις από Ρώσους ή Κινέζους, τα γνωστά.

Στάθηκα πολύ και λόγω επαγγέλματος (σ.σ. αρχιτέκτονας) στην πόλη, έβλεπες μια οργανική συνθήκη με κόσμο να απολαμβάνει τον δημόσιο χώρο και τον ελεύθερο χρόνο, κάτι που λείπει αρκετά, ειδικά τις μέρες που έχει φως».   

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.