Μενού
islandia
Ηφαίστειο στην Ισλανδία. | AP
  • Α-
  • Α+

Kατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στην Ισλανδία, μετά τις αλλεπάλληλες δονήσεις που προκάλεσαν φόβους για έκρηξη ηφαιστείου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι αρχές έδωσαν εντολή σε χιλιάδες κατοίκους της νοτιοδυτικής πόλης Γκρίνταβικ να εκκενώσουν για προληπτικούς λόγους και έκλεισαν την τουριστική ατραξιόν Blue Lagoon.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή γύρω από το βουνό Thorbjorn στη χερσόνησο Reykjanes ταρακουνιέται από εκατοντάδες μικρούς σεισμούς κάθε μέρα, για περισσότερες από δύο εβδομάδες λόγω της συσσώρευσης ηφαιστειακού μάγματος (λιωμένου πετρώματος) περίπου τρία μίλια 5 χιλιόμετρα κάτω από το έδαφος.

Ισλανδία: Ανύψωση εδάφους

Να σημειωθεί ότι το έδαφος στην περιοχή έχει ανυψωθεί κατά 9 εκατοστά από τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας (IMO). Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την κατάσταση για οποιαδήποτε ένδειξη ότι η σεισμική δραστηριότητα πλησιάζει στην επιφάνεια.

Να σημειωθεί ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ισλανδία προειδοποίησε για αυξημένα σημάδια ηφαιστειακής δραστηριότητας.

«Εάν γίνει έκρηξη, ακολουθήστε τις οδηγίες των ισλανδικών αρχών. Οι ηφαιστειογενείς κίνδυνοι μπορεί να περιλαμβάνουν λάβα, τοξικά αέρια και βαρύ καπνό από πυρκαγιές που αναφλέγονται από λάβα», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων.

Η Ισλανδία έχει 33 ενεργά ηφαίστεια, τον υψηλότερο αριθμό στην Ευρώπη. Από το 2021, σημειώνεται μια έκρηξη σχεδόν κάθε 12 μήνες και η τελευταία έλαβε χώρα τον Ιούλιο, στα νότια της πρωτεύουσας της Ισλανδίας, το Ρέικιαβικ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA