Η Μιανμάρ (Myanmar) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τον σεισμό των 7,7 βαθμών νωρίτερα σήμερα που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους αρκετοί άνθρωποι.
Το συμβούλιο της κρατικής διοίκησης αναφέρει ότι ο σεισμός σημειώθηκε περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μανταλέι σε βάθος 10 χιλιομέτρων - πριν ακολουθήσουν τρεις μετασεισμοί.

Σεισμός στη Μιανμάρ: Το πραξικόπημα του 2021
Με το «σταγονόμετρο» έρχονται οι πληροφορίες από τη Μιανμάρ μετά τον καταστροφικό σεισμό που ταρακούνησε την περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας νωρίτερα, σήμερα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Μιανμάρ κυβερνάται από στρατιωτική χούντα μετά το πραξικόπημα του 2021, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πρόσβαση στην πληροφόρηση. Το κράτος ελέγχει σχεδόν το σύνολο των τοπικών ραδιοφωνικών, τηλεοπτικών, έντυπων και διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης.
Η χρήση του διαδικτύου είναι επίσης περιορισμένη.
Οι γραμμές επικοινωνίας φαίνεται επίσης να έχουν διακοπεί, καθώς το BBC δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες βοήθειας επί τόπου.
Σεισμός στη Μιανμάρ: Πώς ξεκίνησε το πραξικόπημα
Το πραξικόπημα στη Μιανμάρ ξεκίνησε το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου 2021, όταν δημοκρατικά εκλεγμένα μέλη του κυβερνώντος κόμματος της χώρας, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD), καθαιρέθηκαν από το Tatmadaw, τον στρατό της χώρας, ο οποίος στη συνέχεια ανέθεσε την εξουσία σε μια στρατιωτική χούντα.
Ο εκτελών χρέη Προέδρου της Μιανμάρ Myint Swe κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας ενός έτους και δήλωσε ότι η εξουσία είχε μεταβιβαστεί στον Αρχηγό των Αμυντικών Υπηρεσιών Ανώτερο Στρατηγό Min Aung Hlaing.
Την 1η Φεβρουαρίου 2021, ο Win Myint και η Aung San Suu Kyi συνελήφθησαν με κατηγορίες που ανεξάρτητοι αναλυτές θεωρούσαν ότι αποτελούσαν μέρος μιας προσπάθειας νομιμοποίησης της κατάληψης της εξουσίας από τον στρατό. Και οι δύο προφυλακίστηκαν για δύο εβδομάδες. Μεταξύ 16 Φεβρουαρίου και 1 Απριλίου, πέντε επιπλέον κατηγορίες απαγγέλθηκαν στην Aung San Suu Kyi.
Ένοπλες εξεγέρσεις από τη Λαϊκή Αμυντική Δύναμη της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ξέσπασαν σε όλη τη Μιανμάρ ως απάντηση στην καταστολή των διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος από τη στρατιωτική κυβέρνηση.
Από τις 13 Μαρτίου 2024, τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 8.000 αμάχων (570 εκ των οποίων ήταν παιδιά), έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις της χούντας και 26.234 άτομα έχουν συλληφθεί.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.