Μενού
Μετάγγιση Αίματος
Μετάγγιση Αίματος | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μία έρευνα για το συνταρακτικό σκάνδαλο του μολυσμένου αίματος που κόστισε τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ασθενείς στη Βρετανία, από τη δεκαετία του ’70 μέχρι και εκείνη του ’90, βλέπει ευθύνες στις αρχές για την υπόθεση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επί δεκαετίες γίνονταν μεταγγίσεις αίματος μολυσμένου με ηπατίτιδα C και HIV σε ανθρώπους που έπασχαν από αιμορροφιλία ή υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση.

«Το εύρος αυτού που συνέβη είναι τρομακτικό», σχολίασε σε μακροσκελή έκθεση των 2.500 σελίδων ο πρώην δικαστής Μπράιαν Λάνγκσταφ, στον οποίο ανατέθηκε το 2018 η διεξαγωγή αυτής της άνευ προηγουμένου δημόσιας έρευνας.

Πώς έφτασε στη Βρετανία το μολυσμένο αίμα

Μετά από επτά χρόνια, χιλιάδες καταθέσεις και μελέτη δεκάδων χιλιάδων εγγράφων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αλήθεια «αποσιωπήθηκε επί δεκαετίες» και ότι το σκάνδαλο «θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί».

«Αυτή η καταστροφή δεν ήταν τυχαία. Οι μολύνσεις συνέβησαν επειδή οι αρμόδιοι –οι γιατροί, οι υπηρεσίες διαχείρισης του αίματος και οι διαδοχικές κυβερνήσεις– δεν έδωσαν προτεραιότητα στην ασφάλεια των ασθενών», τόνισε ο κ. Λάνγκσταφ στην αναφορά του.

Εκείνη την περίοδο, το δημόσιο σύστημα υγείας της Βρετανίας, βασιζόταν σε Αμερικανούς προμηθευτές οι οποίοι πλήρωναν αιμοδότες –μεταξύ αυτών κρατούμενοι σε φυλακές και μέλη άλλων ομάδων υψηλού κινδύνου. «Η αντίδραση των αρχών απλώς επιδείνωσε την οδύνη των θυμάτων», πρόσθεσε ο δικαστής.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αναμένεται ότι θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο σήμερα (20/5) το απόγευμα για το σκάνδαλο.

Κυβερνητικές ευθύνες

Η έκθεση για τη λεγόμενη «χειρότερη ιατρική καταστροφή» στην ιστορία του συστήματος υγείας (NHS) καταγράφει μια μακρά λίστα αστοχιών των αρχών. Το NHS δεν ενημέρωσε παρά μόνο όταν ήταν πολύ αργά τους μολυσμένους ασθενείς, κάποιες φορές μετά από χρόνια.

Παράλληλα, οι αρχές δεν απέσυραν τα προϊόντα αίματος όταν εκφράστηκαν αμφιβολίες, ενώ δεν διακόπηκαν οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Στην έκθεση επισημαίνεται η ευθύνη των διαδοχικών κυβερνήσεων που καθυστέρησαν να αντιδράσουν όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.

«Είναι καιρός πλέον να αναγνωρίσουμε σε εθνικό επίπεδο αυτήν την καταστροφή και να χορηγήσουμε μια δίκαιη αποζημίωση σε όσους υπέστησαν βλάβη», ανέφερε ο Λάνγκσταφ.

Ορισμένα από τα θύματα έλαβαν μια πρώτη αποζημίωση ύψους 100.000 λιρών το 2022, όταν δημοσιοποιήθηκε μια ενδιάμεση έρευνα. Αλλά το συνολικό ύψος της αποζημίωσης θα ανακοινωθεί αυτήν την εβδομάδα και αναμένεται ότι θα ανέλθει σε πολλά εκατομμύρια.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA