Μενού
Λωρίδα της Γάζας
Συντρίμμια στη Λωρίδα της Γάζας | AP Photos
  • Α-
  • Α+

Σε εξέλιξη βρίσκονται για 112η ημέρα οι σκληρές μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα, μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, με το επίκεντρο των μαχών να βρίσκεται στην πόλη Χαν Γιουνίς η οποία έχει μετατραπεί, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, σε «θέατρο σκληρών μαχών».

Ωστόσο, η παγκόσμια κοινότητα έχει στρέψει τα βλέμματά της, πέρα από την πολυπαθή Γάζα με τους χιλιάδες νεκρούς, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου είχε προσφύγει η Νότια Αφρική κατηγορώντας το Ισραήλ «για διάπραξη γενοκτονίας».

Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο σε περίπτωση που επικυρώσει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής, θα διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στη Γάζα. Ωστόσο, δεν υπάρχει ανάλογο μέσο επιβολής της απόφασης, γεγονός που φάνηκε στην περίπτωση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου μετά την καταδίκη της πρώτης, συνεχίστηκαν οι επιθέσεις σε βάρος της δεύτερης.

Γάζα: Σκληρές μάχες στη Χαν Γιουνίς

Οι σκληρές μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς βρίσκονται σε εξέλιξη στη νότια Γάζα, στη Χαν Γιουνίς συγκεκριμένα, όπου σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, πυρά αρμάτων μάχης εναντίον εγκατάστασης του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) σκότωσαν 13 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 56, 21 από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μετά τις ΗΠΑ, η Γαλλία «καταδίκασε» τα πολύνεκρα πλήγματα, καλώντας παράλληλα το Ισραήλ —που απέφυγε να κατηγορήσει ρητώς γι’ αυτά— να «τηρεί το διεθνές δίκαιο». Ενώ η διπλωματία της Γερμανίας δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για την «απελπιστική κατάσταση» με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι άμαχοι στη Χαν Γιούνις.

Λωρίδα της Γάζας
Συντρίμμια στη Γάζα | AP Photos

Γάζα: Δραματική η κατάσταση στη Χαν Γιουνίς

Τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες άνθρωποι πήραν τον δρόμο από τη Χαν Γιούνις προς τη Ράφα, πόλη που γειτονεύει με την Αίγυπτο, όπου έχουν πλέον συγκεντρωθεί οι περισσότεροι από τους 1,7 εκατ. εκτοπισμένους εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης.

«Ανθρώπινη θάλασσα εξαναγκάστηκε να φύγει από τη Χαν Γιούνις για να πάει στα σύνορα με την Αίγυπτο», συνόψισε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο γενικός επίτροπος του UNRWA, ο Φιλίπ Λαζαρινί, κάνοντας λόγο περί «αναζήτησης χωρίς τέλος για ασφάλεια» από τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαιώνει πως έχει «περικυκλώσει» τη Χαν Γιούνις, τη γενέτειρα του Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και θεωρούμενου ως αρχιτέκτονα της άνευ προηγουμένου επίθεσης του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Η επίθεση αυτή στοίχισε τη ζωή σε κάπου 1.140 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις

Άλλοι περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων περίπου εκατό αφέθηκαν ελεύθεροι στα τέλη Νοεμβρίου, στο πλαίσιο ανταλλαγής με παλαιστίνιους κρατούμενους κατά τη διάρκεια ανακωχής μιας εβδομάδας.

Γάζα: Παραφωνίες μεταξύ υπηρεσιών ασφαλείας

Ο επικεφαλής της CIA θα μεταβεί στην Ευρώπη για συνομιλίες με τους ομολόγους του στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, καθώς και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, με την ελπίδα πως θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση για νέα ανακωχή και την απελευθέρωση των ομήρων που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς, ανέφεραν χθες η εφημερίδα Washington Post και ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.

Ο Γουίλιαμ Μπερνς θα δει τον επικεφαλής της Μοσάντ, τον Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών Αμπάς Κάμελ και τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ Θάνι τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τα δυο ΜΜΕ, που δεν αποκάλυψαν πού.

Δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου, για τον οποίο ο ρόλος μεσολαβητή που διαδραματίζει το εμιράτο είναι «προβληματικός», αφού κατ’ αυτόν «χρηματοδοτεί» τη Χαμάς, ενδέχεται να «υπονομεύσουν τη διαδικασία μεσολάβησης», προειδοποίησε η διπλωματία του Κατάρ.

Ερωτηθείς σχετικά στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Βεντάντ Πατέλ, δεν σχολίασε τις δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού, χαρακτήρισε πάντως το Κατάρ «αναντικατάστατο» εταίρο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA