Μενού
biminiroad
Τμήμα του «Δρόμου του Μπίμινι» | YouTube
  • Α-
  • Α+

Ήταν 2 Σεπτεμβρίου 1968 όταν τρεις δύτες ανακάλυψαν ανοικτά των ακτών του βορείου Μπίμινι, στις Μπαχάμες, τον υποθαλάσσιο «Δρόμο του Μπίμινι». Τι είναι αυτό θα ρωτήσετε και σωστά. Πρόκειται για μια σειρά ορθογώνιων ασβεστολιθικών βράχων σε σχεδόν ευθεία γραμμή μήκους περίπου 800 μέτρων, σε βάθος περίπου 5,5 μέτρων. Οι επιστημονικές απόψεις για την προέλευσή τους, 55 χρόνια μετά την ανακάλυψή του, εξακολουθούν να προκαλούν έντονες διαφωνίες. Κάποιοι λένε πως έχει ανθρωπογενή προέλευση. Κάποιοι άλλοι πως δημιουργήθηκε φυσικά. Και υπάρχουν και αυτοί που λένε ότι ίσως είναι ο δρόμος προς τη Χαμένη Ατλαντίδα!

Διαβάστε ακόμη: Ηβώντες, αλκοόλ και γυμνοπαιδεία: Πώς ήταν η ζωή στην αρχαία Σπάρτη

Η Ατλαντίδα ήταν μια θρυλική πόλη που υπήρχε (;) κάποτε στην αρχαιότητα. Η πόλη είναι περισσότερο μύθος παρά ιστορικό γεγονός. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, η Ατλαντίδα ήταν ένας ισχυρός και προηγμένος πολιτισμός που υπήρχε περίπου 9.000 χρόνια πριν από τη δική του εποχή. Η Ατλαντίδα πάντα παρουσιαζόταν ως μια τεχνολογικά προηγμένη κοινωνία με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, μηχανική και εξαιρετικά οργανωμένη πολιτική δομή. Και μετά η πόλη βυθίστηκε και χάθηκε. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, πολλοί ερευνητές προσπαθούν ακόμη να προσδιορίσουν την ακριβή θέση της Ατλαντίδας.

 

Και κάπως έτσι μπαίνει στην εξίσωση ο «Δρόμος του Μπίμινι». Για το μόνο που είμαστε σίγουροι είναι πως ο «Δρόμος» είναι ένας γεωλογικός σχηματισμός που αποτελείται από ορθογώνιους ασβεστόλιθους. Ολόκληρη η δομή είναι βυθισμένη στις ακτές του νησιού Bimini στις Μπαχάμες. Οι τρεις δύτες για τους οποίους μιλήσαμε στην αρχή του κείμενου, ο Joseph Manson Valentine, ο Jacques Mayol και ο Robert Angove, βούτηξαν στα νερά προκειμένου να θαυμάσουν τα νερά και «έπεσαν» πάνω σε κάτι που σίγουρα δε συναντάει κανείς κάθε ημέρα μέσα στη θάλασσα. Οι ίδιοι το ονόμασαν πεζόδρομο αλλά τους έκανε τρομερή εντύπωση το πώς ήταν τοποθετημένοι οι ασβεστόλιθοι. Άρχισαν να ψάχνουν τι μπορεί να είναι εκεί. Προφανώς και δε βρήκαν το παραμικρό. Έτσι απευθύνθηκαν σε ειδικούς επιστήμονες και η υπόθεση άρχισε να παίρνει διαστάσεις.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις

Όταν κάποιος κοιτάει αυτούς τους λίθους που σχηματίζουν τον «δρόμο» πράγματι θεωρεί δεδομένο πως φαίνονται τεχνητοί. Αλλά από την άλλη έρευνες έχουν δείξει πως πάνω τους δεν υπάρχουν σημάδια από εργαλεία σμίλεψης. Έτσι πολλοί θεώρησαν ότι πιθανότατα δημιουργήθηκε φυσικά.

Πολλά από αυτά τα μεγάλα κομμάτια έχουν ορθογώνιο σχήμα και υπολογίζεται ότι ζυγίζουν αρκετούς τόνους το καθένα. Είναι τοποθετημένα (;) από βορρά προς νότο. Αυτές οι φαινομενικά ανθρωπογενείς κατασκευές, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών και της διάβρωσης. Οι γεωλογικές διεργασίες με τα χρόνια θα μπορούσαν να έχουν «σπάσει» αυτά τα μεγάλα κομμάτια. Αρχαιολόγοι επισημαίνουν ότι ο ασβεστόλιθος εμφανίζεται φυσικά. Και πάλι όμως η συμμετρία που υπάρχει προβληματίζει γιατί ναι μεν η διάβρωση μπορεί να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια τον ασβεστόλιθο αλλά σε διάφορα σχήματα και μεγέθη.

Η χρονολόγηση με άνθρακα θα μπορούσε να είναι μια λύση. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, η Ατλαντίδα πρέπει να είναι περίπου εννέα χιλιάδων ετών. Ο «Δρόμος του Μπίμινι» χρονολογείται από 2.000 έως 4.000 χρόνια. Πολύ... νέος για να είναι μέρος της Ατλαντίδας, αλλά, και πάλι, η ακρίβεια της χρονολόγησης είναι ομολογουμένως αμφισβητήσιμη.

Ίσως, η μόνη θεωρία που μπορεί να έχει μια βάση να είναι αυτή του Gavin Menzies, Βρετανός υποπλοίαρχος υποβρυχίων, ο οποίος είπε ότι ο «Δρόμος του Μπίμινι» μπορεί να είναι μια βυθισμένη αποβάθρα έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε από τον κινεζικό αυτοκρατορικό στόλο που εξερευνούσε την Καραϊβική το 1.400 μΧ. Δεδομένου ότι η στάθμη της θάλασσας ήταν περίπου δυο μέτρα χαμηλότερα πριν από έξι αιώνες, αυτή η αποβάθρα θα μπορούσε να ήταν στην ακτή του Μπίμινι. Άκρη, πάντως, ακόμα δεν έχει βγει...

Η «προφητεία» του Edgar Cayce

Ο Edgar Cayce ήταν ένας Αμερικανός μυστικιστής που είχε μια εμμονή με την ανακάλυψη της Χαμένης Ατλαντίδας. «Ο κοιμώμενος Προφήτης» όπως τον είχαν αποκαλέσει, σε ανύποπτο χρόνο φέρεται να είχε πει πως: «Ένα μέρος των ναών (σσ: της Ατλαντίδας) μπορεί να ανακαλυφθεί κάτω από τη λάσπη των αιώνων και το θαλασσινό νερό κοντά στο Μπίμινι… Αυτό αναμένεται να γίνει το '68 ή το '69». Στη χρονολογία «έπεσε» μέσα!

Σύμφωνα με τον Cayce, η Ατλαντίδα – που υποτίθεται βρίσκεται κάπου από τον Κόλπο του Μεξικού έως το Γιβραλτάρ - καταστράφηκε σε ένα καταστροφικό γεγονός γύρω στο 10.000 π.Χ. Πριν από το τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων (πριν από 12.000 χρόνια), τα επίπεδα των ωκεανών ήταν τουλάχιστον 90 μέτρα κάτω από τα σημερινά τους επίπεδα. Υποτίθεται, λοιπόν, πως ένα τεράστιο «νησί» βρισκόταν στην περιοχή εκείνες τις μακρινές εποχές και όχι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα όπως είναι σήμερα. Ο Edgar Cayce αναφέρθηκε στο Μπίμινι ως μια από τις βουνοκορφές της αρχαίας Ατλαντίδας!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA