Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ηθοποιός του Χόλιγουντ Χέντι Λαμάρ και ο συνθέτης Τζορτζ Άνθεϊλ, σαν σήμερα 11 Αυγούστου του 1942 λαμβάνουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα σύστημα επικοινωνίας με διασπορά φάσματος, το οποίο αργότερα έγινε η βάση για τη σύγχρονη τεχνολογία των ασύρματων τηλεφώνων και του Wi-Fi.

Διαβάστε επίσης: Mια ήσυχη μέρα στο Χόλιγουντ, σαν σήμερα 9 Αυγούστου, οπαδοί του Μάνσον κατέσφαξαν την 26χρονη έγκυο ηθοποιό Σάρον Τέιτ 

«Ο εγκέφαλος των ανθρώπων είναι πιο ενδιαφέρων από ό, τι πίστευα», δήλωσε η ηθοποιός του Χόλιγουντ και εφευρέτης το 1990, δέκα χρόνια πριν πεθάνει.

Η εντυπωσιακής ομορφιάς σταρ του κινηματογράφου μπορεί να είναι στο ευρύ κοινό πιο γνωστή για τους ρόλους της στις ταινίες «Έκσταση», «Πληγωμένος Αετός» και «Σαμψών και Δαλιδά» (ταινία που τις έδωσε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ), αλλά το εύστροφο μυαλό της είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά που άφησε στον κόσμο. 

Η Λαμάρ, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Hedwig Eva Maria Kiesler, γεννήθηκε στη Βιέννη, στις 9 Νοεμβρίου 1914. Πατέρας της ήταν ο Έμιλ Κίσλερ, Εβραίος διευθυντής τράπεζας. Η μητέρα της Γκέρτρουντ, ήταν πιανίστρια. Παντρεύτηκε, σε ηλικία 19 χρονών, τον Φριτς Μαντλ Μπούντε, κατασκευαστή οπλικών συστημάτων για την ναζιστική Γερμανία.

Έγινε ακόμη και πόρνη για να ξεφύγει

Για να την παντρευτεί, την ανάγκασε να ασπαστεί την καθολική θρησκεία. Της απαγόρευσε ακόμα και να δουλεύει ως ηθοποιός. Στην αυτοβιογραφία της «Ecstasy and Me» καταγράφεται ένα περιστατικό κατά το οποίο προσπαθώντας να ξεφύγει από τον Μαντλ, βρήκε καταφύγιο σε ένα πορνείο, κρύφτηκε σε ένα άδειο δωμάτιο και αναγκάστηκε να κάνει σεξ με έναν άγνωστο, προκειμένου να μην αποκαλύψει την κρυψώνα της. Τελικά κατάφερε να διαφύγει, ναρκώνοντας την υπηρέτρια της φεύγοντας για το Λονδίνο. Από την πρωτεύουσα της Βρετανίας, η Λαμάρ, μετανάστευσε στις ΗΠΑ και τράβηξε την προσοχή του επικεφαλής του στούντιο της MGM Λούις Μάγερ στο πλοίο με το οποίο συνταξίδευαν από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη. Η Λαμάρ μιλούσε ελάχιστα αγγλικά, αλλά συμφώνησε με τον Μάγερ για να πρωταγωνιστήσει σε ταινίες του Χόλιγουντ. Η βιεννέζα καλλονή εγκαταστάθηκε σύντομα στο Μπέβερλι Χιλς

Ο πρώτος οργασμός που αναστάτωσε τους θεατές!

https://www.youtube.com/watch?v=3R_sVeezhpY

Η ταινία που την έκανε διάσημη ήταν η «Ecstasy» του 1933, στην οποία, η Λαμάρ, υποδυόταν μια νεαρή γυναίκα, παντρεμένη με έναν μεγαλύτερο σε ηλικία άνδρα. Το φιλμ συζητήθηκε για τα κοντινά πλάνα του προσώπου της ηθοποιού με την έκφραση της ηδονής ζωγραφισμένη στο πρόσωπο, και στις γυμνές σκηνές της. Η Χέντι Λαμάρ ήταν η πρώτη ηθοποιός που υποκρίθηκε οργασμό στη μεγάλη οθόνη, και που αποκάλυψε το στήθος τους σε ταινία μεγάλης διανομής!

Η Χέντι Λαμάρ, συνήθιζε να δουλεύει πάνω σε εφευρέσεις της κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων των ταινιών, έχοντας πάντα μαζί της έναν μικρό εξοπλισμό. Μάλιστα, είχε εκφράσει την επιθυμία της να σχεδιάσει γρηγορότερα αεροπλάνα που θα μπορούσαν να πουληθούν στον αμερικανικό στρατό.

Όταν αποχώρησε από την υποκριτική, η Λαμάρ, επιδόθηκε σ’ εκείνο που έκανε καλύτερα και από τις ερμηνείες της: στις εφευρέσεις!

«Εύκολες οι εφευρέσεις»!

«Οι εφευρέσεις είναι εύκολες για μένα», είχε πει η ηθοποιός. «Δεν χρειάζεται να δουλέψω πολύ, οι ιδέες, έρχονται μόνες τους». Η Λαμάρ, μαζί με τον συνθέτη, πιανίστα και εφευρέτη, Τζορτζ Άντειλ, έλαβαν στις 11 Αυγούστου του 1942 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για συσκευή που εφηύραν αποκαλούμενη Secret Communication System (Σύστημα Κρυφής Επικοινωνίας). Η συσκευή αναπήδησης συχνοτήτων χρησιμοποιούσε ένα κύλινδρο αυτόματου πιάνου προκειμένου να εναλλάσσει ένα σήμα μεταξύ 88 διαφορετικών συχνοτήτων με απώτερο σκοπό την απόκρυψη των τηλεκατευθυνόμενων τορπιλών από τα εχθρικά ραντάρ και την μείωση της πιθανότητας παρεμβολών. Η ιδέα υπήρξε αμφιλεγόμενη και πολύ προηγμένη για την εποχή της. Η συγκεκριμένη τεχνολογία τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 1962, και αφού είχε λήξει η πατέντα. Οι δύο εφευρέτες δεν έλαβαν ποτέ το παραμικρό χρηματικό ποσό από την εφεύρεσή τους.

Η ιδέα της Χέντι για την εναλλαγή των συχνοτήτων υπήρξε η βάση για τη μοντέρνα τεχνολογία της διασποράς φάσματος που χρησιμοποιείται στις μέρες μας σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών από τα ασύρματα τηλέφωνα μέχρι τις ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις, συμπεριλαμβανομένων των GPS, Bluetooth, και WiFi!

Η Χέντι Λαμάρ πέθανε το 2000 από καρδιακή ανεπάρκεια σε ηλικία 86 χρονών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA