Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν 9 Αυγούστου του 1969. Την τελευταία μέρα της ζωής της, η Σάρον Τέιτ μάλωσε με τον σύζυγό της και έφαγε μεσημεριανό δίπλα στην πισίνα με τους φίλους της. Πήρε έναν υπνάκο και βγήκε για φαγητό. Κατά τα άλλα, ήταν πίσω στο σπίτι πριν από τις 10 το βράδυ.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 1 Αυγούστου 1966: Ένας πρώην πεζοναύτης σκοτώνει μάνα, σύζυγο και ακόμα 14 ανθρώπους στο πρώτο μακελειό στις ΗΠΑ

Τότε εμφανίστηκαν οι οπαδοί του Τσαρλς Μάνσον.

«Σε εκείνο το σημείο της ζωής της, ήταν πλήρως συνειδητοποιημένη», δήλωσε η Άλισα Στάτμαν, η συγγραφέας του βιβλίου «Restless Souls», ένα βιβλίο για την οικογένεια της Τέιτ. «Το μόνο που ήθελε ήταν ένα σταθερό σπίτι στο οποίο θα μπορούσε να έρχεται το ταχυδρομείο της και τη δική της  οικογένεια».

Καμία από αυτές τις επιθυμίες δεν υλοποιήθηκε για την Τέιτ, που δολοφονήθηκε βάναυσα από μέλη της «οικογένειας» Μάνσον κάνοντας πολλούς ανθρώπους στο Χόλιγουντ να φοβούνται για τη ζωή τους.

Η 26χρονη Τέιτ ήταν ήδη οκτώ μηνών έγκυος και είχε κουραστεί από την κακομεταχείριση του συζύγου της, του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, με τον οποίο είχαν παντρευτεί τον προηγούμενο χρόνο. 

Εάν δεν άλλαζε συμπεριφορά τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού, η Τέιτ σκόπευε να τον χωρίσει.

https://www.youtube.com/watch?v=_MFxnb1D6ZgΟι νεόνυμφοι ταξίδεψαν εκείνο το καλοκαίρι στην Ευρώπη, όπου η Τέιτ γύρισε την ταινία «The Thirteen Chairs». Η Τέιτ επέστρεψε μόνη στο σπίτι του στο Benedict Canyon της Καλιφόρνια, στις 17 Ιουλίου 1969, αφού ο Πολάνσκι δικαιολογήθηκε ότι δεν μπορούσε ακόμη να φύγει από το Λονδίνο.

Οι φίλοι του ζευγαριού Βότσιεχ Φρικόφσκι και Αμπιγκέιλ Φόλγκερ, που ήταν και ιδιοκτήτρια της ενοικιαζόμενης έπαυλης του ζευγους Πολάνσκι, βρίσκονταν στο Cielo Drive εκείνες τις ημέρες.

Γύρω στις 11 το πρωί στις 8 Αυγούστου του 1969, ο Πολάνσκι τηλεφώνησε στην Τέιτ και το ζευγάρι μάλωσε επειδή ο σκηνοθέτης θα αργούσε περισσότερο να επιστρέψει στο σπίτι. Η Τέιτ σχεδίαζε ένα πάρτι γενεθλίων για αυτόν σε 10 ημέρες και τον απείλησε ότι θα τον χώριζε αν δεν είχε επιστρέψει μέχρι τότε.

Ενθουσιασμένη που θα γινόταν μητέρα

Απολαμβάνοντας το μεσημεριανό γεύμα δίπλα στην πισίνα, η Τέιτ παραπονέθηκε για τη συμπεριφορά του Πολάνσκι στους φίλους της, τις ηθοποιούς Τζοάνα Πέτετ και Μπάρμπαρα Λιούις και εκμυστηρεύτηκε το πόσο ενθουσιασμένη ήταν που θα αποκτούσε παιδί. 

Ο διάσημος κομμωτής Τζέι Σέμπρινγκ, πρώην αρραβωνιαστικός της Τέιτ, πήγε στο σπίτι εκείνο το βράδυ γύρω στις 6. Ο γιος ενός ιδιοκτήτη καταστήματος ποδηλάτων σταμάτησε επίσης στο σπίτι για να ανταλλάξει ένα ποδήλατο που είχε αγοράσει η Φόλγκερ. Ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που είδε ζωντανούς την Τέιτ, την Φρικόφσκι, την Φόλγκερ και τον Σέμπρινγκ.

«Ήταν μια νύχτα τόσο ήσυχη που μπορούσες σχεδόν να ακούσεις τον ήχο του πάγου να κροταλίζει σε αναδευτήρες κοκτέιλ στα σπίτια κάτω από το φαράγγι», ανέφερε το United Press International 10 χρόνια αργότερα, παραθέτοντας κεφάλαια από το βιβλίο «Helter Skelter» του Vincent Bugliosi.

Κάπου όμως τα πράγματα δεν ήταν τόσο γαλήνια και ήσυχα. Τέσσερις οπαδοί του Μάνσον, οι Τσαρλς «Τεξ» Γουάτσον, Σούζαν Άτκινς, Πατρίσια Κρένγουικλ και Λίντα Κασάμπιαν, έφθασαν στον περιβάλλοντα χώρο της έπαυλης παραβίασαν την κεντρική πύλη, έκοψαν τα καλώδια του τηλεφώνου και προχώρησαν προς το σπίτι. Η Κασάμπιαν έμεινε στην πύλη  για να προσέχει μην έρθει κάποιος.

Σκότωναν αδιακρίτως!

Το πρώτο άτομο που αντίκρισαν ήταν ο Στιβ Πάρεντ, φίλος του οικονόμου του σπιτιού, ο οποίος εκείνη την ώρα έβγαινε από την έπαυλη με το αυτοκίνητό του. Ο Γουάτσον τον μαχαίρωσε και τον πυροβόλησε τέσσερις φορές στο πρόσωπο, σχεδόν εξ επαφής. Φτάνοντας στο σπίτι ο Γουάτσον παραβίασε ένα παράθυρο, άνοιξε την μπροστινή πόρτα και έβαλε μέσα και τις δύο κοπέλες .Στη συνέχεια οι τρεις τους συγκέντρωσαν την Τέιτ και τους τρεις καλεσμένους στο σαλόνι και άρχισαν να τους δένουν. Ο Σέμπρινγκ διαμαρτυρήθηκε για την βίαιη συμπεριφορά τους απέναντι στην έγκυο, με αποτέλεσμα να τον πυροβολήσει ο Γουάτσον, ο οποίος στη συνέχεια τον μαχαίρωσε εφτά φορές μέχρι να ξεψυχήσει. Ο Φρικόφσκι προσπάθησε να διαφύγει από την μπροστινή πόρτα, δεν τα κατάφερε όμως και ο Γουάτσον μαζί με την Άτκινς τον χτύπησαν επανειλημμένως με ένα πιστόλι, τον μαχαίρωσαν 51 φορές και τον πυροβόλησαν. Η Φόλγκερ προσπάθησε επίσης να διαφύγει, από άλλη πόρτα αλλά την πρόλαβε η Κρένγουικλ και μαζί με τον Γουάτσον την μαχαίρωσαν 28 φορές. Η Τέιτ, που παρέμενε δεμένη, εκλιπαρούσε τους επιτιθέμενους να μην κάνουν κακό στο μωρό της, μάταια όμως. Τελικά την δολοφόνησαν με 16 μαχαιριές και στην συνέχεια αποχώρησαν.

Τον έσωσε η μουσική...

Στο δωμάτιο του προσωπικού βρισκόταν όλο αυτό το διάστημα ο οικονόμος, Γουίλιαμ Γκάρετσον, ο οποίος δεν άκουσε τίποτα μιας και είχε το στερεοφωνικό του στη διαπασών. Ήταν και ο μοναδικός που γλύτωσε. Το επόμενο πρωί, η πρώτη που αντίκρισε το αποτρόπαιο θέαμα ήταν μια υπηρέτρια που κατέφθασε για να καθαρίσει το σπίτι, η οποία ειδοποίησε τις Αρχές. Η σύλληψη του Μάνσον και ολόκληρης της συμμορίας έγινε το Δεκέμβρη του 1969, όταν παραδόθηκε στις αρχές και η Κασάμπιαν, και η δίκη ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου 1970. Αν και αρχικά τα μέλη της συμμορίας καταδικάσθηκαν σε θάνατο, στη συνέχεια οι δικαστικές αρχές μείωσαν την ποινή σε ισόβια.

Οι αποτρόπαιες δολοφονίες άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι Αμερικανοί αντιμετώπιζαν την αντικουλτούρα που είχε εκμεταλλευτεί ο Μάνσον για να προσελκύσει προβληματικούς νέους στην κοινότητά του. Το μουσικό φεστιβάλ Woodstock, που έγινε μια εβδομάδα μετά, πόλωσε ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ εκείνων που υιοθέτησαν το ήθος των χίπις και εκείνων που το απεχθάνονταν.

Ποιος ήταν ο Τσαρλς Μάνσον

Ο Τσαρλς Μάιλς Μάνσον γεννήθηκε το 1934 και ήταν ηγέτης αίρεσης, που ο ίδιος δημιούργησε τη δεκαετία του ‘60 στην Καλιφόρνια και υιοθέτησε μια ομάδα που έγινε γνωστή ως «Οικογένεια Μάνσον». Ο Μάνσον πίστευσε σε αυτό που αποκαλούσε «Helter Skelter», όρο που πήρε από το ομώνυμο τραγούδι των Beatles. Το Helter Skelter, βάσει του Μάνσον, θα ήταν ένας επικείμενος φυλετικός πόλεμος, το οποίο περιγράφεται σε μία δικιά του έκδοση στίχων του διάσημου τραγουδιού. Οι ακόλουθοι του Μάνσον διέπραξαν εννέα δολοφονίες το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου του 1969. Το 1971, ο Μάνσον βρέθηκε ένοχος για δολοφονία και για  ηθική αυτουργία στον θάνατο επτά ατόμων, μεταξύ των οποίων και η ηθοποιός Σάρον Τέιτ. Ο Μάνσον πέθανε το 2017 στη φυλακή σε ηλικία 83 χρονών.https://www.youtube.com/watch?v=ELeMaP8EPAAΟ σκηνοθέτης Κουεντίν Ταραντίνο, με την ταινία του «Κάποτε στο Χόλιγουντ» (2019) γύρισε το χρόνο 50 χρόνια πίσω, και άλλαξε τα γεγονότα… φέρνοντάς τα στη απόλυτη χολιγουντιανή διάθεση: στο happy end… Το Netflix την έχει στην ταινιοθήκη του και αξίζει να την δείτε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA