Μενού
  • Α-
  • Α+

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών η Μάρθα Καραγιάννη, η οποία υπήρξε μία από τις πιο αγαπημένες Ελληνίδες ηθοποιούς της χρυσής εποχή του ελληνικού κινηματογράφου. Έκανε το ντεμπούτο της το 1956 σε ηλικία 17 ετών στην ταινία της Φίνος Φιλμς, «Η άγνωστος», ενώ μία χρονιά αργότερα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο στην επιθεώρηση «Ελέφαντες και ψύλλοι» εκεί όπου γνωρίστηκε με το Γιάννη Δαλιανίδη. Στον κινηματογράφο οι δυο τους συνεργάστηκαν για πρώτη φορά το 1961 στην ταινία «Ζητείται ψεύτης», αλλά θα συνεργαστούν ξανά και ξανά στο μέλλον στα λαμπερά μιούζικαλ της Φίνος Φιλμ με τη Μάρθα Καραγιάννη να αφήνει τη σφραγίδα της ανεξίτηλη με την εντυπωσιακή εμφάνισή της και το χορό της. Η ίδια άλλωστε είχε σπουδάσει χορό και είχε λάβει συμμετοχή σε παραστάσεις της Λυρικής Σκηνής ήδη από την ηλικία των 8 ετών. 

Διαβάστε ακόμη: Μάρθα Καραγιάννη: Το συγκινητικό αντίο από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Ο Γιάννης Δαλιανίδης ήταν αυτός που ανέδειξε και την κωμική της φλέβα πρώτα μέσα από τη μουσική ταινία «Οι θαλασσιές οι χάντρες», παραγωγής 1967 παρά το γεγονός ότι εκείνη αντιδρούσε όπως είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις της. Ωστόσο, ο Δαλιανίδης της έλεγε ότι με την κωμωδία της δίνει ψωμί μέχρι τα βαθιά γεράματα μιας και ως χορεύτρια θα είχε ημερομηνία λήξης. Ήδη από το 1965 και μετά η Μάρθα Καραγιάννη είχε υπογράψει συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας με τη Φίνος Φιλμ. 

«Μερικοί το προτιμούν κρύο», «Ένα κορίτσι για δύο», «Ραντεβού στον Αέρα», «Κάτι να καίει», «Κορίτσια για φίλημα», «5.000 ψέματα», «Ξυπόλητος πρίγκηψ», «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Νύχτα Γάμου», «Μια κυρία στα μπουζούκια», «Γοργόνες και Μάγκες», «Η ωραία του κουρέα», «Το Ανθρωπάκι», «Ο Μάγκας με το τρίκυκλο» είναι μόνο μερικές από τις μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες στις οποίες πρωταγωνίστησε, ενώ το 1969 έπαιξε στη δραματική ταινία του Νίκου Φώσκολου, «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα».

Εκτός από τον κινηματογράφο, η Μάρθα Καραγιάννη είχε μια εξίσου επιτυχημένη πορεία στο θεατρικό σανίδι. Το 1962 έλαβε μέρος στην παράσταση των Θεοδωράκη, Κακογιάννη και Μποστ, «Όμορφη πόλη», ενώ συμμετείχε επανειλημμένα στον θίασο Γεωργίας Βασιλειάδου και Βασίλη Αυλωνίτη, αλλά και σε επιθεωρήσεις δίπλα σε όλους τους μεγάλους κωμικούς της εποχής. Το 1972 συγκρότησε δικό της θίασο και ανέβασε το μιούζικαλ «Καμπαρέ» στο θέατρο Καλουτά.

Από τη δεκαετία του '70 και μετά εμφανίστηκε και σε ορισμένες τηλεοπτικές σειρές, ενώ συνέχιζε να παίζει σχεδόν αδιάκοπα στο θέατρο μέχρι και το 2010. Στη συνέχεια έκανε ορισμένες επιλεκτικές εμφανίσεις σε θέατρο και τηλεόραση, αλλά τα τελευταία χρόνια είχε τραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας.

Σε όλη τη διάρκεια της πολύχρονης λαμπερής καριέρας της, η Μάρθα Καραγιάννη απέφευγε να μιλάει για την προσωπική της ζωή. Τον Οκτώβριο του 1960 παντρεύτηκε τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Δημήτρη Στεφανάκο, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη. Απέκτησαν ένα παιδί, το οποίο πέθανε τρεις ημέρες μετά τη γέννηση του και λίγους μήνες αργότερα χώρισαν. Μάλιστα, στην πρώτη τους γνωριμία, όπως είχε δηλώσει η ηθοποιός σε συνέντευξή της, τον είχε σνομπάρει και μόνο όταν ξαναβρέθηκαν λίγες ημέρες μετά ήρθαν κοντά και ερωτεύτηκε ο ένας τον άλλο. Μεγάλη αγάπη της ήταν τα ταξίδια και μάλιστα, από το 1980 και μετά είχε γυρίσει σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο, γεγονός για το οποίο είχε μιλήσει με αρκετό ενθουσιασμό στις συνεντεύξεις της όπου δήλωνε «πολίτης του κόσμου»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA