Μενού
Το cheesecake της Αργυρώς
Το cheesecake της Αργυρώς | Youtube
  • Α-
  • Α+

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι η περίοδος του πλούσιου τραπεζιού, από το οποίο μένουν κιλά αποφάγια που καταλήγουμε να πετάμε.

Αν όμως σας έχουν μείνει μερικά μπαγιάτικα μελομακάρονα, τουλάχιστον μπορείτε να τα «σώσετε», αφού αποτελούν βασικό συστατικό του πρωτότυπου τσίζκεικ της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Σε αυτή τη συνταγή, τα μελομακάρονα θα αποτελέσουν τη βάση για το τσίζκεικ, «δένοντας» γευστικά την υπόλοιπη σύνθεση με τα αρωματικά αλλά και την απαλή υφή τους.

Τα υλικά για το τσίζκεικ με μελομακάρονα από την Αργυρώ

Για τη βάση

  • 250 γρ. μελομακάρονα που περίσσεψαν

  • 80 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα τσίζκεικ

  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά πολύ κρύα)

  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη

  • 450 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)

  • 1 μικρό λεμόνι ακέρωτο (ξύσμα μόνο)

  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια

Για τη σάλτσα βύσσινο

  • 1 συσκ. κομπόστα βύσσινο 400 γραμ.

  • 10 γρ. κορν φλάουρ

Βήμα - βήμα η εκτέλεση

Εκτέλεση

  • Αλέθουμε ή τρίβουμε τα μελομακάρονα που περίσσεψαν με τα χέρια σε ένα μπολ, δηλαδή, μέχρι να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος.
  • Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο και ψιχουλιάζουμε το μίγμα. 
  • Σε μία φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ., με αποσπώμενη βάση, στρώνουμε τα θρύμματα .
  • Τα πιέζουμε καλά, με την ανάποδη του κουταλιού, να κολλήσει και να ισιώσει η επιφάνειά του.
  • Βάζουμε τη φόρμα για 10 λεπτά στην κατάψυξη.
  • Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μικρό ταψί 20 εκατοστών.
  • Στο μεταξύ, χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με μίξερ χειρός, μέχρι να γίνει παχύρευστη, και να σχηματιστούν απαλές κορυφές.
  • Θα χρειαστεί περίπου 2 λεπτά χτύπημα.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα (απαραίτητα σε θερμοκρασία δωματίου), προσθέτουμε την άχνη, το ξύσμα και τη βανίλια.
  • Απαλά ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλι.
  • Τα ρίχνουμε στην παχύρευστη κρέμα και τα χτυπάμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα για λίγα δεύτερα να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια λεία, με βελούδινη υφή.
  • Αδειάζουμε την κρέμα για το γλυκό πάνω στη βάση με τα τρίματα.
  • Ισιώνουμε την επιφάνεια της, και τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα, να παγώσει καλά και να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
  • Εναλλακτικά το βάζουμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά.

Για τη σάλτσα

  • Στραγγίζουμε καλά την κονσέρβα σε ένα λεπτό σουρωτήρι.
  • Το χυμό, τον βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα ή τηγάνι και προσθέτουμε το κορν φλάουρ.
  • Ανακατεύουμε συνέχεια, για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, με σύρμα, και  αφήνουμε να δέσει  και να πυκνώσει.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, κι αφήνουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός.
  • Προσθέτουμε τα καλά στραγγισμένα βύσσινα και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε  να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Την απλώνουμε στη παγωμένη βάση.

Μυστικά

  • Παγώνουμε το γλυκό στο ψυγείο το λιγότερο για 1 ώρα, ώστε να σταθεροποιηθούν καλά η κρέμα και η σάλτσα, και να μπορούμε να κόψουμε σε κομμάτια.
  • Αν περισσέψει, το διατηρείτε στο ψυγείο αλλά πριν σερβίρετε το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει λίγο.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA