Μενού
haris-vafeias
Ο Χάρης Βαφειάς στο «The 2Night Show» | ΑΝΤ1
  • Α-
  • Α+

Στο «The 2Night Show» της Δευτέρας (30/1), ήταν καλεσμένος ο Χάρης Βαφειάς, ο οποίος μίλησε με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου. Ο επιχειρηματίας και πλοιοκτήτης που συμμετέχει στο επιχειρηματικό σόου του ΑΝΤ1 «Dragons' Den» μίλησε για την επαγγελματική του πορεία από τα πρώτα του βήματα στη Ναυτιλία μέχρι τη μεγάλη του επιτυχία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Πώς ξεκίνησε από την Χίο ο παππούς του και έφτασε στην Αργεντινή; Με ποιο τρόπο κατάφερε, σε νεαρή ηλικία, να περάσει την πρώτη επαγγελματική πρόκληση του πατέρα του;

«Ίσως κληρονόμησα το δαιμόνιο του παππού μου που ξεκίνησε από τη Χίο και πήγε στην Αργεντινή χωρίς να ξέρει τη γλώσσα, ούτε να έχει τα χρήματα για να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στο εμπόριο κρεάτων. Και τα κατάφερε. Ο παππούς ήταν 7 αδέλφια, από ένα μικρό χωριουδάκι, από το οποίο δεν κατάγονται οι Έλληνες εφοπλιστές, το 90% κατάγονται από τα Καρδάμυλα και αποφάσισε να φύγει και να πάει στην άλλη άκρη της γης. Δεν γύρισε ποτέ ξανά ουσιαστικά, γιατί η δουλειά του ήταν εκεί, είχε ζώα και φάρμες, απλά η γυναίκα του δεν ήθελε να μένει μόνιμα στην Αργεντινή και ερχόταν συχνά για την οικογένειά του. Όποιος τολμάει έχει και μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει».

«Ο πατέρας μου γεννιέται στην Αθήνα, μοναχογιός οπότε έπρεπε να ακολουθήσει αναγκαστικά το επάγγελμα του πατέρα του, δηλαδή εμπόριο κρεάτων χονδρική και τότε ήταν πάρα πολύ καλή δουλειά, γιατί τότε δεν υπήρχε Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε τα κρέατα ερχόντουσαν χωρίς μεγάλους δασμούς και είναι γνωστό ότι τα αργεντίνικα κρέατα έχουν τρομερά καλή ποιότητα και ήταν φτηνά, κάτι που σημαίνει πως όλοι σε εισαγωγικά μπορούσαν να τα αγοράσουν. Επειδή όμως στο σχολείο αυτός είχε συμμαθητές και ανθρώπους που ήταν στη ναυτιλία και του έλεγαν ότι είναι ωραία δουλειά, σε οδηγεί σε νέους δρόμους, είναι πιο ελεύθερη κτλ, του είχαν βάλει αυτό το μικρόβιο. Βέβαια δεν μπορούσε να την ξεκινήσει χωρίς δικά του χρήματα και έτσι δούλευε στην κρεαταγορά από τις πέντε το πρωί ως τη μία το μεσημέρι όπου πούλαγε του πατέρα του τα κρέατα, για να συγκεντρώσει τα χρήματα. Όταν ήμουν μικρός με έστελνε ο πατέρας μου με το τρένο στη ναυτιλιακή για να δω πώς πάει κάθε μέρα ο κόσμος στη δουλειά του. Ήθελε να δω ότι δεν πάνε με λιμουζίνα. Στα 17 με έστειλε στην Κίνα σε ένα ναυπηγείο να πάω να παζαρέψω τον λογαριασμό ενός καραβιού μας».

«Όταν έβαλα την εταιρεία μου στο χρηματιστήριο ήμουν πολύ μικρός γι’ αυτό με αποκαλούν Harry Potter».

Τέλος, ο Χάρης Βαφειάς μίλησε για τη συμμετοχή του ως επενδυτής-Dragon, στο νέο σόου επενδύσεων του ΑΝΤ1, «Dragons’ Den», τους λόγους που τον οδήγησαν να αποδεχθεί την πρόταση. «Βγαίνω πιο σκληρός από ό,τι είμαι κανονικά, αλλά χαίρομαι γιατί νόμιζα ότι θα είμαι ο πιο σκληρός από τους κριτές, τελικά δεν είμαι. Άμα δεν είσαι ο πιο σκληρός, είσαι ok. Λόγω του χρηματιστηρίου και αυτά μιλάω αρκετά στα Μέσα, όχι τόσο στην Ελλάδα όσο έξω, έχω δηλαδή ένα πάρε δώσε, όχι με εκπομπές αλλά να μιλήσω για την εταιρεία, για τους μετόχους. Το όλο κόνσεπτ και το όλο γύρισμα ήταν πάρα πολύ ωραίο. Είχαμε μια ομάδα που ήταν πολύ αφοσιωμένοι στους πέντε κριτές και αυτό ήταν ωραίο, μας πρόσεχαν πολύ, κάνανε ένα πάρα πολύ καλό φιλτράρισμα στο ποιοι θα έρθουν να μας παρουσιάσουν τις ιδέες τους, οπότε είχαμε ένα 70 με 75% πάρα πολύ καλές ιδέες που δεν το περίμενα για την Ελλάδα, η οποία είναι μικρή χώρα και επίσης ουσιαστικά βάζεις χρήματα και βοηθάς νέες εταιρείες να μεγαλώσουν και να γίνουν καλύτερες και γι’ αυτό είπα και το “ναι”».