Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Xαλβάς σιμιγδαλένιος: Η εύκολη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη

Χαλβάς | (Shutterstock)

Ετοιμάστε παραδοσιακό χαλβά με γάλα και κουκουνάρι με αυτήν την εύκολη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com

Υλικά για τον παραδοσιακό χαλβά με γάλα και κουκουνάρι

  • 100 γρ. κουκουνάρι
  • 150 γρ. ηλιέλαιο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 190 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 280 γρ. σιμιγδάλι, χοντρό
  • 480 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 750 γρ. γάλα πλήρες

Για το σερβίρισμα

  • κανέλα
  • κουκουνάρι, καβουρδισμένο

Πώς φτιάχνουμε τον χαλβά

  • Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Ρίχνουμε το κουκουνάρι και το αφήνουμε να καβουρδιστεί για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα σε όλη την επιφάνειά του, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. 
  • Μεταφέρουμε το κουκουνάρι σε ένα μπολ, τοποθετούμε την κατσαρόλα πάλι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο, το βούτυρο, και αφήνουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  • Προσθέτουμε το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 3-4 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γάλα, το καβουρδισμένο κουκουνάρι και ανακατεύουμε 4-5 λεπτά με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να ψηθεί το σιμιγδάλι και να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. 
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 21 εκ. με τρύπα στη μέση.
  • Αφήνουμε τη φόρμα στην άκρη για 1 ώρα, μέχρι να κρυώσει καλά το μείγμα.
  • Ξεφορμάρουμε τον χαλβά και τον πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και λίγο κουκουνάρι.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA