Μενού
  • Α-
  • Α+

Θλίψη στον χώρο του NBA και του μπάσκετ γενικότερα, καθώς έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Μπιλ Ράσελ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του, ο παλαίμαχος σέντερ «έφυγε» σε ηλικία 88 ετών από φυσικά αίτια. Γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1934. Ήταν Αμερικανός καλαθοσφαιριστής που αγωνίζονταν ως σέντερ σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του με τους Μπόστον Σέλτικς.

Διαβάστε ακόμη: F1: Μαγική νίκη Φερστάπεν στην Ουγγαρία, αγκαλιά με τον τίτλο o Ολλανδός

Θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους στην ιστορία του αθλήματος με 5 τίτλους του πολυτιμότερου παίκτη του πρωταθλήματος (NBA MVP), ενώ σε συλλογικό επίπεδο κατέκτησε τον αριθμό ρεκόρ των 11 πρωταθλημάτων στα 13 χρόνια της ενεργού δράσης του. Ο εμβληματικός Μπιλ Ράσελ έγραψε Ιστορία με τη φανέλα των Μπόστον Σέλτικς, με την οποία αγωνίστηκε για 13 έτη (1956-69), ενώ ήταν από τους κορυφαίους στα 11 «δαχτυλίδια» της ομάδας.

Η μυθική καριέρα του Μπιλ Ράσελ

Ως καλός μαθητής πέρασε στο πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο (με το οποίο κατέκτησε δύο κολεγιακά πρωταθλήματα), πριν επιλεχθεί στο νούμερο δύο του ντραφτ το 1956. Ακολούθησε μια μοναδική καριέρα στο ΝΒΑ με τους Σέλτικς, με τους οποίους σάρωσε τα πάντα: πέραν των πρωταθλημάτων, αναδείχθηκε πέντε φορές MVP της σεζόν και τέσσερις φορές πρώτος ριμπάουντερ του πρωταθλήματος.

Επίσης, ο Ράσελ εργάστηκε ως προπονητής σε Σέλτικς (1966-69), Σόνικς (1973-77) και Κινγκς (1987-88) και έγινε ο πρώτος μαύρος τεχνικός στην ιστορία των επαγγελματικών πρωταθλημάτων της Βορείου Αμερικής που κατέκτησε τίτλο.

Η ανακοίνωση της οικογένειας του Μπιλ Ράσελ

«Με πολύ βαριά καρδιά θα θέλαμε να ενημερώσουμε όλους τους φίλους, θαυμαστές και οπαδούς του Bill: Ο Bill Russell, ο πιο παραγωγικός νικητής στην ιστορία του αμερικανικού αθλητισμού, έφυγε σήμερα ειρηνικά από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Jeannine. Οι διαδικασίες για την επιμνημόσυνη δέηση θα ανακοινωθούν σύντομα.

Τα δύο πολιτειακά πρωταθλήματα του Μπιλ στο λύκειο προσέφεραν μια αχτίδα από την απαράμιλλη πορεία καθαρών ομαδικών επιτευγμάτων που θα ακολουθούσε: δύο φορές πρωταθλητής στο NCAA, αρχηγός της χρυσής Ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ, 11 φορές πρωταθλητής στο NBA και στο τιμόνι δύο πρωταθλημάτων στο NBA ως ο πρώτος μαύρος προπονητής επαγγελματικής ομάδας του βορειοαμερικανικού αθλητισμού.

Στην πορεία, ο Μπιλ απέσπασε μια σειρά από ανεπανάληπτα ατομικά βραβεία. Το 2009, το βραβείο για τον πολυτιμότερο παίκτη των τελικών του ΝΒΑ μετονομάστηκε από το όνομα του δύο φορές Hall of Famer σε "Bill Russell NBA Finals Most Valuable Player Award"…

… Αλλά παρ' όλες τις νίκες, η κατανόηση του Μπιλ για τον αγώνα είναι αυτό που φώτισε τη ζωή του.

Η σύζυγος του Bill, Jeannine, και οι πολλοί φίλοι και η οικογένειά του σας ευχαριστούν που κρατήσατε τον Bill στις προσευχές σας. Ίσως να ξαναζήσετε μία ή δύο από τις χρυσές στιγμές που μας χάρισε ή να θυμηθείτε το χαρακτηριστικό γέλιο του, καθώς απολάμβανε να εξηγεί την πραγματική ιστορία πίσω από το πώς εκτυλίχθηκαν αυτές οι στιγμές. Και ελπίζουμε ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να βρει έναν νέο τρόπο να ενεργεί ή να μιλάει με την ασυμβίβαστη, αξιοπρεπή και πάντα εποικοδομητική δέσμευση του Μπιλ στις αρχές. Αυτό θα ήταν μια τελευταία, και διαρκής, νίκη για τον αγαπημένο μας #6». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA