Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αλληλεγγύη δεν περνάει μέσα από περικοπές στα νοικοκυριά και τη βιομηχανία μας, είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Ελλάδα κι άλλες 11 ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα όχι μόνο του Νότου, οι οποίες συγκροτούν ισχυρό μέτωπο κατά της πρότασης της Κομισιόν για τον οριζόντιο υποχρεωτικό (εφόσον απαιτηθεί) περιορισμό της κατανάλωσης του φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι το Μάρτιο, προϊδεάζοντας για σκληρό μπρα ντε φερ στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 26 Ιουλίου, όπου θα ληφθεί η απόφαση για την εφαρμογή ή μη του μέτρου. Η Ευρώπη κατ’ ουσίαν εμφανίζεται διχασμένη, αφού οι 12 χώρες από τις 27 λένε ήδη «ΟΧΙ». Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Κύπρος, Μάλτα, Πολωνία, Ουγγαρία, Λετονία, Σλοβακία και Βέλγιο, αντιτάσσονται.

Διαβάστε ακόμη: Φυσικό αέριο: «Οχι» από Ελλάδα και άλλες 11 χώρες - «Ρήγμα» Βορρά και Νότου

Ο Κώστας Σκρέκας μάλιστα βρίσκεται ήδη σε ανοιχτή γραμμή με αρκετούς ομολόγους του όπως η Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας,  Τερέζα Ριμπέρα και ο Ιταλός Υπουργός Ενέργειας, με στόχο τη συγγραφή μίας κοινής επιστολής την οποία αφού συνυπογράψουν κι άλλοι διαφωνούντες θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία καρφώνουν πως μπροστά στο μεγάλο ενεργειακό πρόβλημα της Γερμανίας προχωρά σε ανακοινώσεις χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση. Έμμεσες αιχμές, δε, εξαπολύονται και προς το Βερολίνο για απραξία ως προς τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, που τώρα ζητά να «πληρώσουν» όσοι προνόησαν να λάβουν μέτρα. Στον αντίποδα άλλωστε τονίζει το μπλοκ του «ΟΧΙ» η Κομισιόν και η Γερμανία κλείνουν εδώ και μήνες τα αυτιά τους στις προτάσεις ανακούφισης των ευρωπαίων πολιτών από τις ανατιμήσεις φωτιά στην ενέργεια, όπως αυτή για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεση της τιμής του από εκείνη της ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέχρι τέλους την άρνηση η Ελλάδα

«Όταν η Ελλάδα έχει προνοήσει για να διασφαλίσει την επάρκεια και να θωρακίσει τη χώρα δεν μπορεί να έρχεται μία οριζόντια απόφαση Ε.Ε και να υποχρεώνει αναγκαστικά σε μείωση του φυσικού αερίου», τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, χθες στον ΣΚΑΪ 100.3, ενώ οι πληροφορίες θέλουν την ελληνική κυβέρνηση αποφασισμένη να επιμείνει στην άρνησή της μέχρι τέλους.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα δεν αρνείται την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. στην περίπτωση ιδίως που η Ρωσία κλείσει πλήρως τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου. Αυτό στο οποίο αντιτάσσεται είναι η υποχρεωτικότητα που προβλέπουν οι σχεδιασμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ύψος της μείωσης. Κι αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά στην πιθανή ζημιά σε πολίτες και βιομηχανία. Διότι με το 70% του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας να χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, η κατά 15% αναγκαστική μείωση της κατανάλωσης ενέχει σοβαρό κίνδυνο αναγκαστικών περικοπών στα ηλεκτρικά φορτία προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα δρομολογεί ήδη τα απαραίτητα  μέτρα για τη μείωση στις εισαγωγές φυσικού αερίου εφόσον καταστεί αναγκαίο, μέσω του διπλασιασμού εξόρυξης λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και της μετατροπής εφόσον χρειαστεί μονάδων της ΔΕΗ σε ντίζελ.

Ο δεύτερος λόγος συνδέεται με την αναποτελεσματικότητα του μέτρου που προτείνει η Κομισιόν. Κατά τον κ. Σκρέκα η υιοθέτησή της δεν μεταφράζεται σε αυξημένες ροές φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς το Βορρά και τη Γερμανία ή την Αυστρία, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα επάρκειας, καθώς η χώρα μας αξιοποιεί τη χωρητικότητα των διασυνδετήριων αγωγών στο μέγιστο, τροφοδοτώντας τις χώρες αυτές με LNG από τη Ρεβυθούσα. Συνεπώς δεν υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης παραπάνω ποσότητας.

Αν κρίνει πάντως κανείς και από τα δηλητηριώδη βέλη που επιφύλαξαν στην πρόταση της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν - με προφανή αποδέκτη και τη Γερμανία - και οι αρμόδιοι Υπουργοί Ισπανίας και Πορτογαλίας, στο Συμβούλιο Υπουργών στις 26 Ιουλίου αναμένεται πολύ σκληρό ενεργειακό παζάρι, ενώ οι τιμές παραμένουν στα ύψη και ο χειμώνας προβλέπεται εξαιρετικά «βαρύς».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA