Μενού
  • Α-
  • Α+

Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία αντιτίθενται στο σχέδιο της Κομισιόν για μείωση του φυσικού αερίου κατά 15%. Ουσιαστικά οι κυβερνήσεις αντιδρούν καθώς τα τελευταία χρόνια δεν κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα καυσίμων με άλλες χώρες που έχουν «βαριά» βιομηχανία, όπως για παράδειγμα η Γερμανία που εξαρτάται σχεδόν ολοκληρωτικά από τις ενεργειακές προμήθειες της Μόσχας. Οπότε γι αυτό το λόγο θεωρούν πως δεν πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου. 

Διαβάστε ακόμη: Φυσικό αέριο: Η Ρωσία άνοιξε τις κάνουλες του Nord Stream 1 - Αρχισε ξανά η ροή

Την πλήρη αντίθεσή τους στη μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου εξέφρασαν Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία. Το ρήγμα βορά και νότου φαίνεται πως ενεργοποιήθηκε ξανά με τον πόλεμο της Ουκρανίας, υπό τον φόβο ενός ενεργειακού μπλακ άουτ. Το Reuters σε τηλεγράφημά του ανέφερε ότι συνολικά 12 χώρες αντιτίθενται στο σχέδιο της Κομισιόν με πρωτεργάτες τους νότιους και ειδικά την Ισπανία. Η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή και χρησιμοποίησε φράσεις που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης κατά των νοτίων. Είπε συγκεκριμένα: «Αντίθετα με κάποιες άλλες χώρες, η Ισπανία δεν έζησε πέραν των δυνατοτήτων της όσον αφορά στην ενέργεια». Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι εκτός από τον νότο, αντιδράσεις υπάρχουν και σε Δανία, Ολλανδία και Πολωνία για τη μείωση φυσικού αερίου. 

«Οχι» στη μείωση φυσικού αερίου από την Ελλάδα 

«Η Ελλάδα δεν συμφωνεί με τη πρόταση της Κομισιόν να μειωθεί κατά 15% η χρήση του φυσικού αερίου», όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ειδικότερα, ο κ.Οικονόμου είπε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα δεν συμφωνεί με τη μείωση 15% στην χρήση του φυσικού αερίου από τις χώρες της ΕΕ που προτείνει η Κομισιόν. Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις για τις τιμές και την προμήθεια και πιστεύουμε ότι οι προτάσεις αυτές θα δώσουν λύσεις στα ευρωπαϊκά κράτη και τους καταναλωτές». Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο της ΡΑΕ, στο οποίο περιλαμβάνονται ακόμα και διακοπές ρεύματος, υπογράμμισε πως «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην πάμε στην εφαρμογή αυτών των συστάσεων. Στόχος να μην υπάρξει διατάραξη όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα». 

ΡΑΕ: Το σχέδιο με τις διακοπές ρεύματος 

Στο «σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας», που κατάρτισε η ΡΑΕ και απέστειλε για διαβούλευση στην Κομισιόν και τις γειτονικές χώρες-μέλη, προδιαγράφονται οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου ανεπάρκειας ορυκτών καυσίμων (είναι η περίπτωση που θα προκύψει σε περίπτωση μείωσης ή διακοπής του εφοδιασμού με φυσικό αέριο). Μάλιστα, το τελευταίο από τα μέτρα που προτείνονται είναι οι προγραμματισμένες, κυλιόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, αν η παραγωγή και οι εισαγωγές δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης, είναι:

  • Παύση λειτουργίας υδροαντλητικών μονάδων σε λειτουργία άντλησης
  • Διασφάλιση ετοιμότητας όλων των διαθέσιμων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και ανάλογα με τα διαθέσιμα αποθέματα (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδάτινα αποθέματα) κάθε ημέρας, διαχείριση της λειτουργίας τους με βέλτιστο τρόπο για την ασφάλεια του Συστήματος
  • Αύξηση των αποθεμάτων λιγνίτη
  • Ενεργοποίηση μηχανισμού μείωσης κατανάλωσης, κυρίως στις ώρες αιχμής
  • Μηδενισμός εξαγωγών και έκτακτες εισαγωγές ενέργειας από όμορους Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος
  • Ενεργοποίηση μονάδων έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας
  • Εάν τα παραπάνω μέτρα δεν επαρκούν, κυλιόμενες περικοπές φορτίου
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA