Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο κύβος αναμένεται να ριφθεί σήμερα το μεσημέρι, μετά και τη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, και να «ξεκλειδώσει» εκ νέου ένα αυστηρό lockdown, κατά πάσα πιθανότητα σε ολόκληρη τη χώρα, σε μια προσπάθεια να σωθεί η παρτίδα και να πάρει ανάσα το σύστημα Υγείας σε όλη τη χώρα και ειδικά στην Αττική. Το σχέδιο στο τραπέζι τιτλοφορείται ατύπως «Κωδικός Καθαρά Δευτέρα» και η συλλογιστική πίσω από αυτό είναι να τηρηθούν επιτέλους τα μέτρα, εξ ου και θα ενεργοποιηθούν νέες παρεμβάσεις, προκειμένου να φρενάρει η κινητικότητα των πολιτών.

Η μορφή του αυστηρότερου lockdown, βεβαίως, μένει να καθοριστεί σήμερα. Υπάρχουν επιστήμονες που ζητούν ένα lockdown τύπου Μαρτίου και αυτή τη φορά, δηλαδή να κλείσουν και εργοστάσια ή βιομηχανίες. Κάτι τέτοιο, πάντως, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, με βάση τα οικονομικά δεδομένα. Από την άλλη, εκτιμάται πως ίσως πλέον δεν έχει νόημα να χωρίζονται οι περιοχές της χώρας σε «βαθύ κόκκινο», «κόκκινο» και «κίτρινο» για ένα διάστημα και να υπάρξουν οριζόντια μέτρα, καθώς οι επιστήμονες βλέπουν αυξητικές τάσεις σε όλη την επικράτεια, δοθεισών και των μεταλλάξεων.

Τέλος το απαγορευτικό στις 18:00 τα Σαββατοκύριακα

Παράλληλα, όπως πρώτο έγραψε χθες το reader.gr, εφόσον προκριθεί η λύση του οριζόντιου απαγορευτικού ανά την επικράτεια ως την Καθαρά Δευτέρα, στις 15 Μαρτίου, με άμεση εφαρμογή από το πρωί της Πέμπτης, είναι πολύ πιθανό να αρθεί ο περιορισμός κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 18:00. Θεωρείται αντιπαραγωγικός, αυξάνει τον συνωστισμό στα σούπερ-μάρκετ, δεν ανέκοψε τις επισκέψεις στα σπίτια, όπως ήταν ο στόχος, ενώ, παράλληλα, τα sms που στέλνονταν σε μια κανονική μέρα απλώς ανακατανεμήθηκαν ως τις 18:00, χωρίς να αλλάξει ο όγκος τους.

Εντός Δήμου του sms 6

Ακόμα, αυτή τη φορά θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές στα sms, προκειμένου να μπει ένα φρένο στις άσκοπες μετακινήσεις που γίνονται με το sms 6 στο 13033. Η επιλογή στο τραπέζι είναι το εν λόγω sms να εφαρμόζεται μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου και να ισχύει, πρακτικά, χωρίς τη δυνατότητα χρήσης αυτοκινήτου, όπερ και εκτιμάται ότι μπορεί να φρενάρει τις διαδημοτικές μετακινήσεις που ήταν «πληγή» όλες τις προηγούμενες ημέρες. Άλλωστε, η κυβέρνηση θέλει να κλείσει αυτό το παραθυράκι που, μέχρι στιγμής, επιτρέπει μεγάλη κινητικότητα, χωρίς αυτή να ελέγχεται επί της ουσίας. 

Μένει να φανεί, ακόμα, και πώς μπορούν να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, ιδίως στην Αττική, μέσα στην ημέρα, τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα, καθώς η απουσία στοχευμένων ελέγχων θεωρείται ως ένας από τους βασικούς παράγοντες που οι πολίτες διευκολύνονται στο να βρουν παράθυρα στο σύστημα. Και ενώ δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός για κάθε πολίτη, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν την ανάγκη να βρεθεί μια λύση, προκειμένου τα μέτρα να εφαρμοστούν κιόλας.

Από εκεί και πέρα, τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή σε μια προσπάθεια, μετά την Καθαρά Δευτέρα, να επαναλειτουργήσει, έστω και με περιορισμούς, η αγορά. Το οικονομικό επιτελείο θα ήθελε η επανεκκίνηση αυτή να γίνει στις 16 του μήνα. Το σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά, σύμφωνα με κεντρική κυβερνητική πηγή, στο τραπέζι είναι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου να δρομολογηθεί μετά το Σάββατο, 20 Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμα

Σαρηγιάννης: Για εμένα πρέπει να πάμε σε αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου αύριο

Σοκάρει η διασπορά του κορονοϊού: Πάνω από 1.000 τα κρούσματα στην Αττική

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA