ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/06/2021 13:24

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε κατά 2,3% το ΑΕΠ στο 1ο τρίμηνο του 2021

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του α' τριμήνου του 2021 υπήρξε μείωση της τάξης του 2,3%

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε κατά 2,3% το ΑΕΠ στο 1ο τρίμηνο του 2021
ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε κατά 2,3% το ΑΕΠ στο 1ο τρίμηνο του 2021
Ανάγνωση:

Μείωση της τάξης του 2,3% παρουσίασε το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 -την περίοδο που η χώρα βρισκόταν σε ολικό lockdown-, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ. Παράλληλα σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020 παρατηρήθηκε ανάπτυξη που φτάνει στο 4,4%.

Διαβάστε ακόμη: Αντικειμενικές αξίες: Αυξάνουν τους φόρους για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Τα στοιχεία του ΕΛΣΤΑΤ σχολίασε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που υπογράμμισε πως: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Ηπιότερη μείωση σε σχέση με τις προβλέψεις, παρότι κατά το συγκεκριμένο – εφετινό – διάστημα η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς ολικού lockdown, λόγω της πανδημίας».

Συνέχισε, δε, λέγοντας: «Η ελληνική οικονομία, παρά το υψηλό κόστος που υπέστη εξαιτίας της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, επέδειξε ανθεκτικότητα και αντοχή.

Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει την ορθότητα των επιλογών, τη σύνεση, τα γρήγορα αντανακλαστικά, το ορθολογικό σχέδιο και τη συστηματική δράση της Κυβέρνησης, την αντοχή νοικοκυριών και επιχειρήσεων και, βεβαίως, την προσαρμοστικότητα κλάδων της οικονομίας στις έκτακτες συνθήκες και στα νέα δεδομένα.

Η ελληνική οικονομία φαίνεται να ξεπερνά με απώλειες, αλλά όρθια και σε λειτουργικό επίπεδο, αυτή την πρωτοφανή καταιγίδα.

Από ’δω και εμπρός, με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε ακόμη μπροστά μας, θα καταφέρουμε να διασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας και την επίτευξη ισχυρής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».

Σε ετήσια βάση, η μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3% οφείλεται στα εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 2,4%. Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 4,9%, ενώ αυτή της Γενικής Κυβέρνησης, λόγω και των μέτρων στήριξης, αυξήθηκε 4,9%.
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 8,6%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 13,4% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 8,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 38,7%).
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5% (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 9,2%).
  • Μεταξύ α' τριμήνου εφέτος και δ' τριμήνου πέρυσι, υπήρξαν οι εξής μεταβολές:
  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,6%. Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 1,2%, ενώ αυτή της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 0,8%.
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 3%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 4% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 0,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 6,2%).
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 2% (οι εισαγωγές αγαθών παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 16,3%).
Στοιχεία ΑΕΠ 1ο τρίμηνο 2021 (πηγή: ΕΛΣΤΑΤ)

Στοιχεία ΑΕΠ 1ο τρίμηνο 2021 (πηγή: ΕΛΣΤΑΤ) Στοιχεία ΑΕΠ 1ο τρίμηνο 2021 (πηγή: ΕΛΣΤΑΤ) Στοιχεία ΑΕΠ 1ο τρίμηνο 2021 (πηγή: ΕΛΣΤΑΤ) Στοιχεία ΑΕΠ 1ο τρίμηνο 2021 (πηγή: ΕΛΣΤΑΤ) Στοιχεία ΑΕΠ 1ο τρίμηνο 2021 (πηγή: ΕΛΣΤΑΤ) Στοιχεία ΑΕΠ 1ο τρίμηνο 2021 (πηγή: ΕΛΣΤΑΤ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΑΕΠ ΕΛΣΤΑΤ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ