Μενού
  • Α-
  • Α+

Μεγάλο πλήγμα στην ελληνική τουριστική βιομηχανία μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος την απόφαση της Βρετανίας να εντάξει τη χώρα μας στη «πορτοκαλί ζώνη». Αυτό πρακτικά σημαίνει προληπτική κατ' οίκον καραντίνα 10 ημερών για όσους Βρετανούς τουρίστες επισκεφθούν τις συγκεκριμένες «πορτοκαλί» τοποθεσίες και γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους. Πολλοί ελληνικοί τουριστικοί προορισμοί βασίζονται στη βρετανική αγορά και ύστερα από αυτή την απόφαση τα ξενοδοχεία θα απωλέσουν ένα μεγάλο μέρος του τζίρου που υπολόγιζαν για το 2021.

Διαβάστε ακόμη: Ανατροπή για τους τουρίστες από Μεγάλη Βρετανία: Παραμένει το «μπλόκο» στην Ελλάδα, δεν μπαίνει στην «πράσινη λίστα»

Οι κρατήσεις των Βρετανών άρχισαν να ακυρώνονται σε όλη την Ευρώπη

Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκραντ Σαπς, άφησαν πολλούς επαγγελματίες σε όλη την Ευρώπη με την αγωνία για τη σεζόν, καθώς οι κρατήσεις των Βρετανών άρχισαν άμεσα να ακυρώνονται ή να μετατίθενται. Το ίδιο κύμα ακυρώσεων χτύπησε και την ελληνική ξενοδοχειακή αγορά διότι σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού που μίλησαν στο Reader, όσες κρατήσεις είχαν γίνει ακυρώνονται και επήλθε μια στασιμότητα και αναμονή. Να τονιστεί ότι μέχρι κάποια στιγμή υπήρξαν ελπίδες για εξαίρεση των δημοφιλών ελληνικών νησιών από τη συγκεκριμένη απόφαση, κάτι που δυστυχώς δεν επαληθεύτηκαν.

Στο 65 με 70% οι Βρετανοί στην Κεφαλονιά

Σύμφωνα με τον πρόεδρο ξενοδόχων της Κεφαλονιάς, Γεράσιμο Τιμοθεάτο, το 65 με 70% των τουριστών που επιλέγουν το νησί για τις διακοπές τους προέρχεται από τη Βρετανία. «Αυτό σημαίνει ότι η συνεχιζόμενη διατήρηση της Ελλάδας και των νησιών της στη "πορτοκαλί" ζώνη του Ηνωμένου Βασιλείου θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως υπήρχαν λίγες κρατήσεις για τον Ιούνιο, οι οποίες μετά και από αυτή την απόφαση ακυρωθήκαν. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Τιμοθεάτο έχουν ξεκινήσει οι ακυρώσεις στις κρατήσεις και του Ιουλίου ειδικότερα των πρώτων εβδομάδων. «Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση και οι συνάδελφοι δεν μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους λόγω αυτών των συνθηκών». Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι αυτές οι απώλειες από τη συγκεκριμένη απόφαση «δεν θα μπορέσουν να αναπληρωθούν καθώς «μια μέρα χαμένη στο ξενοδοχείο δεν γίνεται να αναπληρωθεί. Ένα δωμάτιο που μένει κενό μια μέρα δεν αποφέρει έσοδο και ο χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω».

Ο στόχος για το 40% της τουριστικής κίνησης του 2019 απομακρύνεται

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις και της προέδρου Ξενοδόχων Ζακύνθου, Χριστίνας Τετράδη, η οποία και αυτή τόνισε την σημαντικότητα των Βρετανών τουριστών για τουριστική οικονομία του νησιού της. Η κυρία Τετράδη δήλωσε ότι μετά από την εξέλιξη με το βρετανικό «μπλόκο» επικρατεί «μεγάλος προβληματισμός και μεγάλη αβεβαιότητα. Έχουμε αρκετές ακυρώσεις και αρκετές μεταφορές κρατήσεων σε μεταγενέστερο χρόνο». Η κ. Τετράδη πρόσθεσε ακόμα ότι πολλά ξενοδοχεία που προγραμμάτιζαν να ανοίξουν μέσα στον Ιούνιο, τελικά δεν θα το κάνουν και έχουν αναβάλει επ' αόριστον το άνοιγμά τους. «Είχαμε αρκετές ελπίδες στη βρετανική αγορά προκειμένου να κρατήσουμε την τουριστική κίνηση στα επίπεδα που θέλαμε, δηλαδή στο 40% σε σχέση με το 2019» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Τετράδη.

Καλύτερη η κατάσταση απ' ότι πέρυσι 

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο Reader ανέφερε ότι ύστερα από αυτή την απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης ουσιαστικά χάνεται και ο Ιούνιος από τους ξενοδόχους. «Φαίνεται ότι  πλέον πηγαίνουμε Ιούλιο. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος και πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα επικεντρωθεί στα Επτάνησα, στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και στην Κρήτη. Καταλήγοντας ο κ. Τάσιος υπογράμμισε ότι «ο στόχος μας σαν κλάδος είναι η επιβίωση και να κάνουμε ότι καλύτερο γίνεται από το 2020. Το καλό είναι ότι βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση απ' ότι πέρυσι, ήδη είναι ανοικτά 2.500 χιλιάδες ξενοδοχεία με μια προοπτική αυτά να γίνουν 10.000 μέχρι τέλος Ιουνίου».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA