Μενού
  • Α-
  • Α+

Την αξιολόγηση των πρώτων εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ολοκλήρωσε η Κομισιόν μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας και την Πέμπτη η πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα βρεθεί στην Αθήνα κομίζοντας καλές ειδήσεις.

Διαβάστε ακόμη: Αλέξης Πατέλης στο Reader: Έχουμε πραγματικά σχέδιο για την Ελλάδα 2.0

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας θα λάβει περίπου 7,5 δισ. ευρώ το 2021 από το Ταμείο που δημιουργήθηκε ως αντιστάθμισμα απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, σε σύγκριση με το αρχικό ποσό των περίπου 4 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο είχε πει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επί των οικονομικών, Αλέξης Πατέλης. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν, ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει αυτήν την εβδομάδα σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία και Λουξεμβούργο.

«Για να χρηματοδοτήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης συμφωνήσαμε ότι η Επιτροπή θα αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια από τις αγορές και σήμερα διενεργήσαμε με επιτυχία την πρώτη έκδοση ομολόγων. Η Επιτροπή συγκέντρωσε 20 δισεκ. ευρώ, μέσω ενός δεκαετούς ομολόγου, είναι η μεγαλύτερη έκδοση θεσμικών ομολόγων στην Ευρώπη», ανέφερε στη συνέχεια η Πρόεδρος της Κομισιόν. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή της που το ομόλογο προσέλκυσε πολύ έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο, χάρη στο οποίο η Επιτροπή έχει επιτύχει πολύ ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης (λιγότερο από 0,1% επιτόκιο).

Τι προβλέπει το Σχέδιο Ανάκαμψης 

Νέες θέσεις εργασίας, 170 έργα και αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 μονάδες προβλέπει το Σχέδιο Ανάκαμψης για την μετά τον κορονοϊό εποχή, που είχε παρουσιαστεί με ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 31 Μαρτίου. Οκ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του χαρακτήρισε το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης «ιστορική πρωτοβουλία».«Συζητάμε για 57 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν προσθέσουμε στα 32 ευρωπαϊκών πόρων, επιχορηγήσεις και δάνεια, και ένα επιπρόσθετο σημαντικό κεφάλαιο 25 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα κινητοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Καλά μελετημενος οδικός χάρτης»

Ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει το σχέδιο «πολύ καλά μελετημένο οδικό χάρτη 170 συγκεκριμένων έργων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων».

Όπως είχε πει.  θα έχει 4 πυλώνες:

  • Ψηφιακή μετάβαση για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες
  • Αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας με αιχμή την Υγεία και την Παιδεία.
  • Πράσινη οικονομία
  • Εκτίναξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA