Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό που παντρεύει την κλασική με τη σύγχρονη Ελλάδα, αυτό της Αρχαίας Αγοράς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναμένεται να μιλήσουν αύριο το πρωί για το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, το «Ελλάδα 2.0», με την πρόεδρο της Κομισιόν να ανακοινώσει, επί της ουσίας, την έγκριση του ελληνικού σχεδίου, μέσω του οποίου η χώρα μας έχει λαμβάνειν συνολικά 32 δις ευρώ και 7,5 δις φέτος.

Διαβάστε ακόμη: Σχέδιο Ανάκαμψης: Στην Αθήνα την Πέμπτη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – 7,5 δισ. για την Ελλάδα το 2021

Όπως λένε αρμόδιες πηγές, η κ. Φον Ντερ Λάιεν αναμένεται να παραδώσει ιδιοχείρως την εισηγητική έκθεση της Κομισιόν για την έγκριση του ελληνικού σχεδίου, το οποίο ήταν από τα πρώτα (το τρίτο) που είχαν κατατεθεί στις ευρωπαϊκές αρχές πριν το Πάσχα και, βεβαίως, είναι από τα πρώτα που εγκρίνονται. Εξ ου και η πρόεδρος της Κομισιόν συμπεριέλαβε τη χώρα μας σε ένα ιδιότυπο Victory Tour που κάνει με φόντο το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς νωρίτερα έχει επισκεφθεί Ισπανία και Πορτογαλία και μετά την Ελλάδα θα πάει στη Δανία και το Λουξεμβούργο, χώρες που επίσης κατέθεσαν νωρίς τα εθνικά τους σχέδια. Ευρύτερα, δε, από τα 27 κράτη-μέλη, τα 23 έχουν καταθέσει τα εθνικά τους σχέδια και, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές του Reader.gr, μόλις τα πρώτα 12 είναι αυτή τη στιγμή σε φάση έγκρισης.

Απευθείας συνδέσεις

Η ίδια η εκδήλωση, πάντως, στην Αρχαία Αγορά θα έχει ενδιαφέρουσα σημειολογία, καθώς αναδεικνύονται οι τομείς, όπου θα κατευθυνθούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αλλαγή του «προσώπου» της χώρας. Έτσι, αμέσως μετά τις εισαγωγικές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και της προέδρου της Κομισιόν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, οι δύο θα περπατήσουν κατά μήκος της Αρχαίας Αγοράς και θα κατευθυνθούν σε ένα σημείο με 4 οθόνες, μέσω των οποίων θα γίνουν συνδέσεις με περιοχές της χώρας, όπου θα γίνει η ενδεικτική αξιοποίηση πόρων.

Για παράδειγμα, θα υπάρχει σύνδεση με την Πάρνηθα, με δεδομένο ότι ικανοί πόροι κατευθύνονται για δράσεις αναδάσωσης, αλλά και με το Λαύριο, λόγω της προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σύνδεση θα υπάρχει και με ένα παντοπωλείο, προκειμένου να γίνει συζήτηση για την ψηφιοποίηση της μικρομεσαίας επιχείρησης που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Ερωτήσεις από πολίτες

Αμέσως μετά, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Φον Ντερ Λάιεν θα δεχθούν ερωτήματα από 7 πολίτες, ενώ σε παράλληλη σύνδεση θα είναι και 7 κυβερνητικά στελέχη από υπουργεία που εμπλέκονται άμεσα στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου: ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος επίσης θα παρουσιάσει και τον μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής του σχεδίου Ελλάδα 2.0.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA