Μενού
  • Α-
  • Α+

Στάχτη έγιναν δεκάδες επιχειρήσεις από τις καταστροφικές φωτιές που μαίνονται στη χώρα. Πολλοί άνθρωποι πλέον δεν έχουν εργασία αφού αρκετές επιχειρήσεις έγιναν στάχτη από τη μανία της πύρινης λαίλαπας

Ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος, εξηγεί στο Reader τι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με το Νομικό Πλαίσιο. Όπως αναφέρει ο κ. Καρούζος σε περίπτωση που μια φωτιά πλήξει μια επιχείρηση, ο ιδιοκτήτης της απαλλάσσεται από την υποχρέωση να καταβάλει τους μισθούς στους υπαλλήλους για λόγους ανωτέρας βίας, καθώς η αποδοχή της εργασίας είναι αδύνατη. «Αυτό αναφέρει και το άρθρο 656 ΑΚ και ξεκαθαρίζει ότι για να θεωρηθεί κάτι λόγος ανωτέρας βίας θα πρέπει τα γεγονότα που συμβαίνουν να μην μπορούν να αποφευχθούν ακόμα και αν έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα» λέει χαρακτηριστικά ο εργατολόγος.

Πότε οι επιχειρήσεις μπορούν να μην πληρώσουν τους εργαζόμενους

Η μερική ή ολική καταστροφή μιας επιχείρησης αποτελεί λόγο «ανωτέρας βίας» αναφέρει ο κ. Καρούζος και προσθέτει ότι «ειδικότερα εάν έχουν καταστραφεί οι εγκαταστάσεις από μια τέτοιου είδους φωτιά, τότε μπορούμε να πούμε ότι αυτό μπορεί να απαλλάξει τον εργοδότη από την υποχρέωση του να καταβάλει τους μισθούς στους εργαζομένους».

Στη συνέχεια, ο εργατολόγος ενημερώνει ότι παρά την καταστροφή των εγκαταστάσεων της επιχείρησης και παρά την απαλλαγή της υποχρέωσης του εργοδότη να καταβάλει τον μισθό, αυτό δεν σημαίνει ότι λύνονται και οι συμβάσεις εργασίας αυτόματα. Όπως εξηγεί «οι συμβάσεις εργασίας δεν λύνονται και θεωρούνται ακόμα ενεργές με εξαίρεση το διάστημα που δεν γίνεται αποδοχή των υπηρεσιών των εργαζομένων». Για να καταγγελθεί η σύμβαση των εργαζομένων θα πρέπει, σύμφωνα με τον Γιάννη Καρούζο, η επέλευση της κατάστασης της ανωτέρας βίας να επιφέρει τη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης οριστικά.

Αποζημιώσεις: Πότε θα πρέπει να την καταβάλουν οι εργοδότες

Για το θέμα των αποζημιώσεων ο κ. Καρούζος δήλωσε πως οι εργοδότες μπορούν να μην καταβάλουν αποζημίωση εάν συντρέχει ο παραπάνω λόγος. Στη συνέχεια ανέφερε ότι εάν υπάρχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την καταστροφή της επιχείρησης από τη φωτιά, τότε ο εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει ένα μέρος της αποζημίωσης. «Σε περίπτωση που υπάρχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο, τότε ο εργαζόμενος δικαιούται τα 2/3 της αποζημίωσης που θα λάμβανε κανονικά» υπογραμμίζει ο κ. Καρούζος.

Πόσες μέρες άδεια δικαιούνται εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Σύμφωνα με τον εργατολόγο, «στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει πρόβλεψη για χορήγηση άδειας για λόγους ανωτέρας βίας, η οποία ανέρχεται σε 2 μέρες ετησίως. Στον δημόσιο τομέα δεν υπάρχει πρόβλεψη για αυτό και ο εργαζόμενος πρέπει να κάνει χρήση της άδειας αναψυχής, εάν θέλει να λείψει από την εργασία του. Όπως καταλαβαίνουμε αυτό είναι άδικο και πρέπει ενόψει των νέων δεδομένων να διευθετηθεί άμεσα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA